Dieta lekkostrawna dla dziecka. Porady eksperta.

Dieta lekkostrawna to modyfikacja żywienia podstawowego – czyli normalnego, zbilansowanego, codziennego odżywiania. Stosuje się ją w przypadku niemowląt i małych dzieci ze względu rozwój układu trawiennego dziecka oraz u starszych dzieci, gdy występują stany chorobowe, do których należy dostosować lekkostrawne odżywianie wspomagające proces regeneracji i powrotu do zdrowia.

Charakterystyka diety lekkostrawnej

Dieta lekkostrawna charakteryzuje się odciążaniem przewodu pokarmowego lub jego części, tak aby wpłynąć na poprawę stanu zdrowia i odżywienia poprzez usprawnienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych wraz z dietą. Głównie zalecana jest, gdy pojawiają się choroby przewodu pokarmowego takich jak: biegunki, wzdęcia oraz gdy występują niedobory poszczególnych składników odżywczych. Przy komponowaniu diety lekkostrawnej należy wprowadzać posiłki, które są łatwe to strawienia przez układ pokarmowy, które go nie obciążają i pozwalają mu pracować.

Jakie produkty powinny się znaleźć w diecie lekkostrawnej dziecka, a jakich unikać?

• Dobry tłuszcz

Zalecane są tłuszcze roślinne, takiej jak: olej rzepakowy, olej słonecznikowy oraz oliwa z oliwek. Tłuszcze to stanowią bogate źródło jedno- i wielonienasycone kwasów tłuszczowych oraz wspomagają wchłanianie niektórych Witamin, które przyswajalne są tylko w ich towarzystwie, takich jak Wit A, D, E ,K. Z tłuszczów zwierzęcych warto sięgać po masło bogate w Wit A i D. Należy ograniczyć produkty bogate w tłuszcze, gdyż jest on ciężkostrawny i może mocno spowolnić procesy trawienne. Przy komponowaniu diety dziecka należy starannie dozować ilość tłuszczu, gdyż jego nadmiar może obciążyć układ pokarmowy.

• Białko

Głównymi źródłami w diecie lekkostrawnej powinny być chude mięsa, ryby oraz produkty mleczne takie jak mleko, serki, twarożki, czy jogurty. Pozwalają one prawidłowe odżywienie organizmu i wspomagają procesy regeneracyjne. Białko jest niezbędnym elementem diety lekkostrawnej. Sięgaj po jak najbardziej naturalne produkty, które nie są przetworzone, gdyż to one zawierają najwięcej składników odżywczych, które mają dobroczynny wpływ na metabolizim.

• Błonnik pokarmowy

Głównym źródłem błonnika pokarmowego w diecie są warzywa, owoce, produkty zbożowe. Aby ograniczyć jego ilość w diecie należy warzywa i owoce – obierać ze skórki, przygotowywać ich zmiksowaną, czy też uduszoną postać. W przypadku produktów zbożowych sięgać po zboża bez osłonki – jasne pieczywo, makaron, ryż, drobno mielone kasze, czy białą mąkę. Pomimo tego, że błonnik jest niezbędny do zapewnienia odpowiedniego trawienia, gdyż pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, zapobiega zaparciom, oraz ma korzystny wpływ na poziom cukru i cholesterolu we krwi, to w diecie lekkostrawnej powinniśmy ograniczyć jego ilość. • Warzywa i owoce

Ogranicz spożywanie surowych warzyw i owoców. Unikaj warzyw kapustnych, roślin strączkowych oraz cebuli i czosnku. Staraj się obierać i rozdrabniać warzywa i owoce, aby usprawnić ich trawienie. W diecie lekkostrawnej dziecka zaleca się duszenie i pieczenie warzyw i owoców.

• Przyprawy

Należy ograniczyć w diecie ostre przyprawy. To one zwiększają produkcję soków trawiennych, co jest niewskazane przy diecie lekkostrawnej dziecka. Posiłki przygotowane dla dzieci powinny być łagodne i nie zawierać dużych ilości przypraw, aby nie podrażniać układu trawiennego. • Słodycze

W diecie lekkostrawnej dziecka są całkowicie niewskazane, gdyż są ciężkostrawne. Staraj się przygotować naturalne zamienniki słodyczy, tak aby zastąpić uczucie słodkości np. budyniem z pieczonymi owocami, czy puddingiem ryżowym. Przeczytaj więcej w naszym artykule poświęconym zdrowym słodyczom dla całej rodziny

• Woda

Najlepiej uzupełniać płyny dziecka poprzez podawanie mu wody, która jest naturalna, nie zawiera kalorii i jest łagodna dla układu trawiennego. Należy wystrzegać się gazowanych produktów, mocnej herbaty i kawy, które mogą podrażniać żołądek.

• Produkty gotowane, duszone oraz pieczone – metody przyrządzania posiłków

Potrawy najlepiej gotować na parze lub w wodzie, dusić lub piec w folii lub specjalnym rękawie. Należy wyeliminować smażenie i pieczenie w tłuszczu. W ich wyniku potrawy nasiąkają tłuszczem, robią się ciężkie i trudne do strawienia. Potrawy warto podawać w temperaturze bliskiej ciału, zbyt gorące lub zbyt zimne dania mogą być drażniące dla żołądka.

• Małe, regularne posiłki, spożywane powoli

Bardzo ważne jest, aby porcje na jeden raz nie były duże. Zaleca się aby wprowadzać regularnie małe posiłki, aby organizm zdążył go strawić. Wskazane są minimum 2-3 godzinne przerwy między posiłkami. Taka przerwa pozwala na regenerację organizmu i wykorzystanie spożytego posiłku. Istotne jest również aby dziecko spożywało posiłki powoli, nie rozmawiało w trakcie jedzenia i skupiło się na dokładnym przeżuwaniu posiłków. Im lepiej rozdrobniony pokarm, tył jego łatwiejsze trawienie.

Przykładowy jadłospis diety lekkostrawnej dla dziecka

- Śniadanie - bułka pszenna posmarowana masłem podana z chudym mięsem, pomidorem bez skórki
- II śniadanie – duszone jabłko (obrane, przetarte na mus) podane z twarożkiem naturalnym
- Obiad - gotowany na parze indyk, młode marchewki polane łyżeczką masła, makaron pszenny
- Podwieczorek – kleik ryżowy z musem malinowym (zmiksowane maliny, przetarte)
- Kolacja - zupa krem z cukinii z ziemniakami

Podsumowując dieta lekkostrawna dla dziecka stanowi modyfikację normalnego odżywiania, które ma na celu wspomagać pracę układu trawiennego. Należy uważnie dobierać produkty, tak aby spożywane posiłki były lekkostrawne. Duże znaczenie ma sposób przygotowywania posiłków, tak aby produkty były jak najbardziej łagodne dla układu. Szczególne znaczenie ma sposób spożywania posiłków, który definiuje przerwę, ilości posiłków i powolne ich wprowadzanie. Catering dietetyczny Siedlce również będzie dobrym rozwiązaniem.



mgr. Anna Soliwoda
Dietetyk sportowy, Diabetologia
30/10/2020 13:13
Wróć do bloga

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog