Żywność i składniki odżywcze

Przegląd produktów sezonowych - Jesień

Przegląd produktów sezonowych - Jesień

Heroes Diet

06 października 2022

4 min. czytania
692 wyświetleń

Jesień widoczna jest nie tylko w kalendarzu, ale także za oknem. Czas ją powitać w naszej kuchni. Jesienne warzywa i owoce są pyszne w kolorze oraz bogate w witaminy i wartości odżywcze. Jedz je, aby cieszyć się zdrowiem i odpornością, których szczególnie potrzebujemy w nadchodzące chłodne dni. Jesień to przede wszystkim pora na kabaczek, dynię, cukinię, paprykę, bakłażana, buraki, śliwki i gruszki. Sezonowe owoce i warzywa dają wiele możliwości eksperymentowania i odkrywania nowych smaków w kuchni. Przekonajmy się dlaczego warto dodać do codziennej diety jesienne warzywa i owoce.





Dynia 

Niewątpliwie królową jesiennego menu jest dynia. Miąższ dyni zawiera dużo beta-karotenu. To beta-karoten nadaje dyni jasnożółty kolor i silne właściwości przeciwzapalne. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który może pomóc zmniejszyć ryzyko raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc. Dynia jest również bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Jedna filiżanka ugotowanej dyni zawiera ponad 11 mg witaminy C, co stanowi 19% dziennej wartości. Warto też dodać, że zawarty w dyni beta-karoten może redukować procesy zapalne i pomagać w łagodzeniu objawów grypy i przeziębienia. Dodatkowo pestki dyni to prawdziwe superfood. Zawierają minerały takie jak cynk, siarka, potas, magnez i wapń. Są bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli chcesz zadbać o piękne, zdrowe włosy i skórę, pestki dyni zdecydowanie powinny znaleźć się w codziennej diecie.

Cukinia

Kolejną jesienną propozycja jest cukinia. To jedno z tych warzyw, które nie gromadzą metali ciężkich ani azotanów. Nadaje się nie tylko do spożycia świeżego po obróbce cieplnej, ale również do spożycia i przetwórstwa na surowo, głównie w postaci marynowania lub marynowania. Dzięki zawartości witaminy C cukinia poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, a dzięki witaminie A – prawidłowe widzenie. Warzywo to ma również właściwości antyoksydacyjne, czyli pomaga zwalczać w organizmie nadmiar wolnych rodników, które odpowiadają za rozwój wielu przewlekłych chorób niezakaźnych. Cukinia to również warzywo o niskim indeksie glikemicznym. Produkty o tej wartości są szczególnie polecane osobom z insulinoopornością lub cukrzycą. Oprócz niskiej kaloryczności tej rośliny, jest ona również ważna w diecie zredukowanej dla osób z nadwagą lub otyłością.

Jarmuż

Jarmuż to jedno z najcenniejszych i najzdrowszych warzyw liściastych. Główną cechą jarmużu jest to, że zawiera witaminę K, która rzadko występuje w innych warzywach. Witamina K doskonale wspomaga profilaktykę nowotworów, w tym wątroby, pęcherzyka żółciowego, piersi i jajników. Zwalczające nowotwory właściwości jarmużu przypisuje się również zawartości sulforafanu, silnego przeciwutleniacza, którego działanie zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Witamina K pomaga również radzić sobie z obfitymi krwawieniami miesiączkowymi i dlatego jest preferowana przez kobiety z obfitymi miesiączkami. Ponadto jest ważnym czynnikiem zapobiegającym krwawieniom wewnętrznym i zewnętrznym oraz przyspieszającym gojenie ran. Dzięki zawartości witamin z grupy B jarmuż chroni również układ nerwowy.  Oprócz właściwości antyoksydacyjnych, witamina C wzmacnia układ odpornościowy oraz wspomaga profilaktykę miażdżycy zmniejszając utlenianie złego cholesterolu LDL, wzmacniając i uszczelniając naczynia krwionośne. Liście jarmużu zawierają również magnez, żelazo, cynk i fosfor, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie krwi i oczyszczają naczynia krwionośne.

Brukselka

Brukselka, będąca połączeniem jarmużu i kapusty. Brukselka znana jest z tego, że zawiera najwięcej białka roślinnego ze wszystkich roślin kapustnych, co czyni je doskonałym uzupełnieniem diety warzywnej. Dodatkowo jest niskokaloryczny 100 gramów to tylko 40 kalorii. Oprócz tego, że jest bogata w tłuszcz, białko, węglowodany, błonnik i cukier, roślina ta zawiera również grupę witamin — witaminę A, witaminy z grupy B, witaminy C, E i K. Dostarcza nam również sole mineralne – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarkę, sód, wapń i żelazo. Jest również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak kwas askorbinowy i kwas foliowy.

Jakie owoce powinny znaleźć się w jesiennej diecie?

Śliwki

Śliwki znane są ze swoich dobroczynnych właściwości dla układu pokarmowego. Po pierwsze, owoce te mogą regulować trawienie, poprawiać apetyt i chronić przed wolnymi rodnikami. Śliwki są doskonałym źródłem witamin A, C, E, B6 i K. Są również bogate w polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Śliwki świetnie nadają się na przetwory - dżemy, powidła i przetwory. Będą smakować pysznie na gorąco z gałką lodów waniliowych pokrytych otrębami orkiszowymi. Świetnie sprawdzają się również jako nadzienie do klasycznych pierogów, polane śmietaną i cynamonem.

Gruszki

Gruszki są w Polsce bardzo popularnym i lubianym owocem. Te soczyste owoce zawierają duże ilości witamin: A, B1, B2, B6, K, C, PP, a także minerałów, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo oraz trochę boru i jodu. Gruszki zawierają również dużo kwasów organicznych i błonnika pokarmowego. Warto jednak wiedzieć, że ich zawartość maleje wraz z dojrzewaniem owoców. Im bardziej dojrzała gruszka, tym więcej zawiera węglowodanów - najlepiej więc wybrać nieco twardszą gruszka. Potas zawarty w gruszkach korzystnie wpływa na nadciśnienie tętnicze. Gruszki są również bogate w przeciwutleniacze, a zawarte w nich luteina i zeaksantyna mogą zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Żurawina

Żurawina ma wiele właściwości leczniczych, które od dawna są znane. Medycyna ludowa zaleca stosowanie żurawiny na przeziębienia, dusznicę bolesną, reumatyzm, problemy z pęcherzem, osłabienie żołądka, jelit i trzustki, a także na niedobory witamin i zmęczenie. Żurawina zawiera szereg substancji aktywnych, które hamują przyleganie bakterii do powierzchni błon śluzowych, w tym żołądka, jamy ustnej i układu moczowego. Żurawina jest bogata w związki fenolowe pochodzenia roślinnego, które mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Polifenole ze względu na swoje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne mogą przyczyniać się do normalizacji ciśnienia krwi i poprawy parametrów lipidowych.

Jabłka

Jabłka dostarczają wielu witamin i minerałów, w tym witaminy C, witaminy B, beta-karotenu, pewnych ilości witaminy E, fosforu, wapnia, siarki, magnezu i żelaza. Są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Ze względu na niski indeks glikemiczny jabłka są bezpieczne dla osób z cukrzycą typu 2 oraz osób z nadwagą lub otyłością. Z kolei pektyna zawarta w jabłkach pomaga regulować rytm wypróżnień i między innymi zapobiega zaparciom. Warto również wspomnieć o funkcji „upiększania” Apple. Wpływ na wygląd skóry, w tym spowalnianie procesów starzenia, wynika z obecności przeciwutleniaczy – flawonoidów i witaminy C.

 

Źródła:
1. https://zywienie.abczdrowie.pl/warzywa 
2. https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition 
3. https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/warzywa/zielone-warzywa-wlasciwosci-zdrowotne-wartosci-odzywcze-lista/81q76jz 

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog