Heroes Diet
06 października 2022
4 min. czytania
845 wyświetleń
Jesień widoczna jest nie tylko w kalendarzu, ale także za oknem. Czas ją powitać w naszej kuchni. Jesienne warzywa i owoce są pyszne w kolorze oraz bogate w witaminy i wartości odżywcze. Jedz je, aby cieszyć się zdrowiem i odpornością, których szczególnie potrzebujemy w nadchodzące chłodne dni. Jesień to przede wszystkim pora na kabaczek, dynię, cukinię, paprykę, bakłażana, buraki, śliwki i gruszki. Sezonowe owoce i warzywa dają wiele możliwości eksperymentowania i odkrywania nowych smaków w kuchni. Przekonajmy się dlaczego warto dodać do codziennej diety jesienne warzywa i owoce.
Niewątpliwie królową jesiennego menu jest dynia. Miąższ dyni zawiera dużo beta-karotenu. To beta-karoten nadaje dyni jasnożółty kolor i silne właściwości przeciwzapalne. Beta-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który może pomóc zmniejszyć ryzyko raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc. Dynia jest również bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Jedna filiżanka ugotowanej dyni zawiera ponad 11 mg witaminy C, co stanowi 19% dziennej wartości. Warto też dodać, że zawarty w dyni beta-karoten może redukować procesy zapalne i pomagać w łagodzeniu objawów grypy i przeziębienia. Dodatkowo pestki dyni to prawdziwe superfood. Zawierają minerały takie jak cynk, siarka, potas, magnez i wapń. Są bardzo bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli chcesz zadbać o piękne, zdrowe włosy i skórę, pestki dyni zdecydowanie powinny znaleźć się w codziennej diecie.
Kolejną jesienną propozycja jest cukinia. To jedno z tych warzyw, które nie gromadzą metali ciężkich ani azotanów. Nadaje się nie tylko do spożycia świeżego po obróbce cieplnej, ale również do spożycia i przetwórstwa na surowo, głównie w postaci marynowania lub marynowania. Dzięki zawartości witaminy C cukinia poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, a dzięki witaminie A – prawidłowe widzenie. Warzywo to ma również właściwości antyoksydacyjne, czyli pomaga zwalczać w organizmie nadmiar wolnych rodników, które odpowiadają za rozwój wielu przewlekłych chorób niezakaźnych. Cukinia to również warzywo o niskim indeksie glikemicznym. Produkty o tej wartości są szczególnie polecane osobom z insulinoopornością lub cukrzycą. Oprócz niskiej kaloryczności tej rośliny, jest ona również ważna w diecie zredukowanej dla osób z nadwagą lub otyłością.
Jarmuż to jedno z najcenniejszych i najzdrowszych warzyw liściastych. Główną cechą jarmużu jest to, że zawiera witaminę K, która rzadko występuje w innych warzywach. Witamina K doskonale wspomaga profilaktykę nowotworów, w tym wątroby, pęcherzyka żółciowego, piersi i jajników. Zwalczające nowotwory właściwości jarmużu przypisuje się również zawartości sulforafanu, silnego przeciwutleniacza, którego działanie zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Witamina K pomaga również radzić sobie z obfitymi krwawieniami miesiączkowymi i dlatego jest preferowana przez kobiety z obfitymi miesiączkami. Ponadto jest ważnym czynnikiem zapobiegającym krwawieniom wewnętrznym i zewnętrznym oraz przyspieszającym gojenie ran. Dzięki zawartości witamin z grupy B jarmuż chroni również układ nerwowy. Oprócz właściwości antyoksydacyjnych, witamina C wzmacnia układ odpornościowy oraz wspomaga profilaktykę miażdżycy zmniejszając utlenianie złego cholesterolu LDL, wzmacniając i uszczelniając naczynia krwionośne. Liście jarmużu zawierają również magnez, żelazo, cynk i fosfor, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają ciśnienie krwi i oczyszczają naczynia krwionośne.
Brukselka, będąca połączeniem jarmużu i kapusty. Brukselka znana jest z tego, że zawiera najwięcej białka roślinnego ze wszystkich roślin kapustnych, co czyni je doskonałym uzupełnieniem diety warzywnej. Dodatkowo jest niskokaloryczny 100 gramów to tylko 40 kalorii. Oprócz tego, że jest bogata w tłuszcz, białko, węglowodany, błonnik i cukier, roślina ta zawiera również grupę witamin — witaminę A, witaminy z grupy B, witaminy C, E i K. Dostarcza nam również sole mineralne – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, siarkę, sód, wapń i żelazo. Jest również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, takich jak kwas askorbinowy i kwas foliowy.
Śliwki znane są ze swoich dobroczynnych właściwości dla układu pokarmowego. Po pierwsze, owoce te mogą regulować trawienie, poprawiać apetyt i chronić przed wolnymi rodnikami. Śliwki są doskonałym źródłem witamin A, C, E, B6 i K. Są również bogate w polifenole, wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Śliwki świetnie nadają się na przetwory - dżemy, powidła i przetwory. Będą smakować pysznie na gorąco z gałką lodów waniliowych pokrytych otrębami orkiszowymi. Świetnie sprawdzają się również jako nadzienie do klasycznych pierogów, polane śmietaną i cynamonem.
Gruszki są w Polsce bardzo popularnym i lubianym owocem. Te soczyste owoce zawierają duże ilości witamin: A, B1, B2, B6, K, C, PP, a także minerałów, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo oraz trochę boru i jodu. Gruszki zawierają również dużo kwasów organicznych i błonnika pokarmowego. Warto jednak wiedzieć, że ich zawartość maleje wraz z dojrzewaniem owoców. Im bardziej dojrzała gruszka, tym więcej zawiera węglowodanów - najlepiej więc wybrać nieco twardszą gruszka. Potas zawarty w gruszkach korzystnie wpływa na nadciśnienie tętnicze. Gruszki są również bogate w przeciwutleniacze, a zawarte w nich luteina i zeaksantyna mogą zmniejszać ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Żurawina ma wiele właściwości leczniczych, które od dawna są znane. Medycyna ludowa zaleca stosowanie żurawiny na przeziębienia, dusznicę bolesną, reumatyzm, problemy z pęcherzem, osłabienie żołądka, jelit i trzustki, a także na niedobory witamin i zmęczenie. Żurawina zawiera szereg substancji aktywnych, które hamują przyleganie bakterii do powierzchni błon śluzowych, w tym żołądka, jamy ustnej i układu moczowego. Żurawina jest bogata w związki fenolowe pochodzenia roślinnego, które mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Polifenole ze względu na swoje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne mogą przyczyniać się do normalizacji ciśnienia krwi i poprawy parametrów lipidowych.
Jabłka dostarczają wielu witamin i minerałów, w tym witaminy C, witaminy B, beta-karotenu, pewnych ilości witaminy E, fosforu, wapnia, siarki, magnezu i żelaza. Są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Ze względu na niski indeks glikemiczny jabłka są bezpieczne dla osób z cukrzycą typu 2 oraz osób z nadwagą lub otyłością. Z kolei pektyna zawarta w jabłkach pomaga regulować rytm wypróżnień i między innymi zapobiega zaparciom. Warto również wspomnieć o funkcji „upiększania” Apple. Wpływ na wygląd skóry, w tym spowalnianie procesów starzenia, wynika z obecności przeciwutleniaczy – flawonoidów i witaminy C.
Źródła:
1. https://zywienie.abczdrowie.pl/warzywa
2. https://www.fda.gov/food/food-labeling-nutrition
3. https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/warzywa/zielone-warzywa-wlasciwosci-zdrowotne-wartosci-odzywcze-lista/81q76jz
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl