Żywność i składniki odżywcze
Oparte na dowodach

Czy gruszki są zdrowe?

Czy gruszki są zdrowe?

Heroes Diet

30 stycznia 2022

8 min. czytania
2233 wyświetleń

Gruszki to - obok jabłek - jedne z najbardziej popularnych owoców na całym świecie. Spożywa sie je w postaci surowej, ale są również powszechnie spotykane w produktach przetworzonych, takich jak napoje, słodycze, konserwy owocowe i dżemy. Poniżej przedstawiamy charakterystykę gatunkową tych owoców i omawiamy ich wpływ na zdrowie człowieka.





Spis Treści:

1
Charakterystyka gatunkowa gruszy
2
Wartość energetyczna i odżywcza gruszek
3
Właściwości prozdrowotne gruszek
4
Czy gruszki są zdrowe? Podsumowanie

Charakterystyka gatunkowa gruszy

Grusza (Pyrus L) to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka, należąca do rodziny różowatych (Rosaceae). Owoce gruszy pochodzą z Europy i Azji Zachodniej i zostały sprowadzone do Ameryki Północnej w XVII wieku. Współcześnie globalna produkcja gruszek koncentruje się w północno-zachodnich Stanach Zjednoczonych, a 75% krajowej podaży pochodzi z Waszyngtonu, Kalifornii i Oregonu. Na świecie istnieje kilka tysięcy odmian gruszek, ale komercyjnie uprawia się tylko około 100 odmian owoców, które hodowane są w Europie, części Azji, Ameryki Południowej i Ameryki Północnej (5).

Najbardziej rozpowszechnioną w Europie odmianą gruszy jest konferencja - czołowa odmiana handlowa pochodzenia angielskiego (2). Jej owoce charakteryzują się dużym, wydłużonym, wrzecionowatym kształtem. Skórka gruszek jest matowa, zielono-brązowa, o rdzawych przebarwieniach. Miąższ ma żółtawo-białą barwę, jest bardzo słodki i soczysty, o delikatnym aromacie. Owoce gruszy osiągają dojrzałość do zbiorów na przełomie września i października (2).

Wartość energetyczna i odżywcza gruszek

Głównym składnikiem owoców gruszy jest woda (ok. 85%), pozostał część stanowi sucha substancja, która zawiera cukrowce, kwasy organiczne, związki azotowe, tłuszczowe, garbniki, barwniki, witaminy oraz sole mineralne (1). Według danych literaturowych zawartość ekstraktu w gruszkach europejskich wynosi od 12 do 17% (3, 4).

Porcja 100 g gruszek dostarcza do organizmu szereg składników pokarmowych, mikro- oraz makroelementów, tj.:

0,6 g białka,
14,4 g węglowodanów
0,2 g tłuszczów, 
84,5 g wody, 
5,3 mg witaminy C,
0,019 mg witaminy B1, 
0,037 mg witaminy B2, 
0,9 mg witaminy B3, 
0,02 mg witaminy B6, 
0,010 mg folianów, 
5,1 mg choliny, 
0,4 mg witaminy E, 
0,0044 mg witaminy K,
 

15 mg fosforu, 
12 mg wapnia, 
8 mg magnezu
118-180 mg potasu (5),
 

2 mg sodu, 
0,001 mg jodu, 
0,3 mg żelaza, 
0,06 mg miedzi,
0,15 mg cynku, 
oraz 0,06 mg manganu (7, 8).
 

 

Gruszki to także cenne źródło błonnika pokarmowego (w 100 g znajdziemy aż 6 g tej substancji) oraz przeciwutleniaczy - od 27 do 41 mg fenoli (5). Gruszki należą ponadto do grupy owoców lekkostrawnych i niskokalorycznych. Porcja 100 g świeżych owoców to zaledwie 58 kcal, a ich indeks glikemiczny oscyluje na poziomie 30-35 jednostek IG. Opisywane owoce w porównaniu z innymi gatunkami są również szczególnie bogate w cukry: zawierają 4,5% fruktozy, 4,2% glukozy, 2,5% sacharozy i 2,5% sorbitolu (5, 9).

Właściwości prozdrowotne gruszek

Od ponad 2000 lat w Chinach gruszki stanowią tradycyjny, naturalny środek leczniczy. Doceniane są m.in. za to, że wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwhiperglikemiczne i moczopędne. Inne alternatywne zastosowania gruszek w lecznictwie tradycyjnym obejmują stosowanie opisywanych owoców jako skuteczne remedium na kaca po spożyciu alkoholu, a także jako lek rekomendowany w celu złagodzenia kaszlu i zaparć (5).

Gruszki to również naturalne źródło witaminy C. W badaniach nad wzorcami żywieniowymi różnych płci przeprowadzonymi na reprezentatywnej próbie osób starszych mieszkających w Wielkiej Brytanii udowodniono bowiem, że kobiety, które jadły więcej gruszek niż mężczyźni, miały znacznie większe stężenie tej witaminy, co jest szczególnie istotne w chorobach niedoborowych związanych z jej deficytem (6).

Badania naukowe (przeprowadzone jednak na zwierzętach, nie na ludziach) sugerują z kolei, że gruszki mogą regulować metabolizm alkoholu, chronić przed wrzodami i obniżać poziom lipidów w osoczu (11). Wysoka zawartość błonnika pokarmowego w gruszkach i ich wpływ na zdrowie jelit (m.in. właściwości przeczyszczające) odróżniają natomiast gruszki od innych owoców i zasługują na dalsze, bardziej szczegółowe badania (5).

Gruszki zalecane są również w diecie osób stosujących diety odchudzające. Jak dowodzą naukowcy, gruszki stymulują proces utraty wagi, a gęstość energetyczna owoców, niezależnie od spożywanej ilości błonnika, może z czasem zmniejszyć zużycie energii i masę ciała (12).

Właściwości prozdrowotne owoców gruszy wiążą się z kolei w dużej mierze z zawartością związków przeciwutleniających (głównie w skórce gruszek), które wspomagają naturalne mechanizmy obronne organizmu (10). Zawartość związków przeciwutleniających w owocach zależy od cech genetycznych gatunku i odmiany, jednak warunki środowiskowe mogą je modyfikować. Bardzo duży wpływ mają warunki atmosferyczne (temperatura i opady) podczas wzrostu rośliny, a także warunki przechowywania owoców, które wpływają na ich stan fizjologiczny (2). Spożywanie pokarmów bogatych w antocyjany i polifenole, zwłaszcza te pochodzące z owoców gruszy, wiąże się zatem z niższym ryzykiem wystąpienia wielu schorzeń, m.in. udaru mózgu, chorób wieńcowych i sercowo-naczyniowych czy cukrzycy typu 2 (13).

Czy gruszki są zdrowe? Podsumowanie

Spożycie owoców, w tym gruszek, jest powszechnie rekomendowanym przez dietetyków zaleceniem żywieniowym. Gruszki są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, witaminy C oraz potasu. Dostarczają do organizmu także cenne grupy flawonoli, zwłaszcza antocyjanów. Choć dowody naukowe potwierdzające związek pomiędzy spożyciem gruszek a szczególnymi korzyściami zdrowotnymi są zróżnicowane, stanowią temat wciąż niedokładnie poznany, a próba przeprowadzania kolejnych badań  zdaje się być konieczna do zrealizowania w przyszłości. 


Źródła:

1. Ostrowski W., Lange E.: Przechowalnictwo owoców. PWRiL. Warszawa 1992. 

2. Magdalena Kopera, Marcin Wolszakiewicz, Marta Mitek, Zmiany składu chemicznego owoców wybranych odmian gruszy azjatyckiej i europejskiej w czasie przechowywania, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2005, 2 (43) Supl., 80 – 88.

3. Cerewitinow F.W.: Chimia: towarowiedienije swieych płodow i owoszczej. T. II. Gostorgizdat. Moskwa 1949.

4. Pijanowski E., Mrożewski S., Horubała A., Jarczyk A.: Technologia produktów owocowych i warzywnych. t.I. PWRiL. Warszawa 1973.

5. Reiland H, Slavin J. Systematic Review of Pears and Health. Nutr Today. 2015;50(6):301-305. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4657810/ 

6. Cole CR, Rising R, Lifschitz F. Consequences of incomplete carbohydrate absorption from fruit juice consumption in infants. Arch Pediatr Adolesc Med. 1999; 153: 1098– 1102. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10520620 

7. Hanna Kunachowicz i inni, Tabele składu i wartości odżywczej żywności, wyd. II zmienione, Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017, s. 611.

8. Dietary Reference Intakes Tables and Application. Institute of Health. The National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine. (ang.)

9. Jovanovic-Malinovska R, Kuzmanova S, Vinkelhausen E. Oligosaccharide profile in fruits and vegetables as sources of prebiotics and functional foods. Int J Food Propert. 2014; 17(5): 949– 965. Scholar 

10. Li X, Zhang JY, Gao VVY, Wang HY, Cao JG, Huang LQ. Chemical composition and anti-inflammatory and antioxidant activities of either pear cultivars. J Agric Food Chem. 2012; 60: 8738– 8744. PubMed

11. Hamauzu Y, Forest F, Hiramatsu K, Sugimoto M. Effect of pear (Pyrus communis L.) procyanidins on gastric lesions induced by HCl/ethanol in rats. Food Chem. 2007; 100: 255– 263. Google Scholar

12. Conceicao de Oliveria M, Sichieri R, Mozzer RV. A low-energy–dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite. 2008; 51: 291– 295. PubMed

13. Wedick NM, Pan A, Cassidy A, et al. Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women. Am J Clin Nutr. 2012; 95: 925– 933. PMC free article

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog