Żywność i składniki odżywcze
Oparte na dowodach

Co szkodzi wątrobie? Nawyki dietetyczne, które ją wyniszczają

Co szkodzi wątrobie? Nawyki dietetyczne, które ją wyniszczają

Heroes Diet

04 października 2022

5 min. czytania
1446 wyświetleń

Wątroba pełni wiele ważnych funkcji. Bierze udział w procesie detoksykacji, metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów, syntetyzuje żółć oraz pomaga w utrzymaniu stałego składu krwi. Z upływem naszego wieku wątroba coraz trudniej radzi sobie z nagromadzonymi zanieczyszczeniami, a organizm zaczyna cierpieć z powodu zatrucia. Objawia się to zwiększonym zmęczeniem, problemami trawiennymi, alergiami, bólami głowy, obniżoną odpornością i zaburzeniami snu. Zbilansowana dieta może pomóc w utrzymaniu tego ważnego narządu w dobrej kondycji. Właściwa dla wątroby dieta zawiera odpowiednią ilość warzyw, stosowanie pełnoziarnistych zbóż bogatych w błonnik, chudy drób i ryby. Ale najważniejsza jest ochrona wątroby wyeliminowanie z diety szkodliwych pokarmów, które wpływają na ten narząd destrukcyjnie. 





Spis Treści:


1
Jakich pokarmów nie lubi nasza wątroba?

2
Najbardziej niebezpieczne pokarmy i napoje

Jakich pokarmów nie lubi nasza wątroba? 

Głównym zadaniem diety sprzyjającej wątrobie jest zmniejszenie jej obciążenia, poprawa wydzielania żółci i przywrócenie prawidłowego funkcjonowania narządu. Zasadą żywienia przy diecie sprzyjającej wątrobie jest ograniczenie tłuszczów, wykluczenie ciężkich, zimnych i tłustych potraw, zmniejszenie ilości soli, wykluczenie dań smażonych oraz pikantnych i wędzonych potraw. Zgodnie z zaleceniami lekarzy i dietetyków dieta zdrowa dla wątroby zaleca odrzucenie następujących pokarmów:

fast food
margaryna, tłuszcze stałe, pasty do smarowania
rośliny strączkowe
grzyby, rzodkiewka, warzywa z puszek w zalewie
tłuste sery i kwaśna śmietana
ryba w oleju
smażone ciasta, pasztety
kwaśne owoce i jagody oraz owoce cytrusowe;
napoje alkoholowe
ciasta, lody, czekolada
produkty zawierające cukier rafinowany, azotany, azotyny, antybiotyki, hormony, wzmacniacze smaku i barwniki.

Eliminując wymienione produkty wspieramy wątrobę w naturalny sposób, bez uciekania się do leków. Wraz z przestrzeganiem diety pożądane jest również pozbycie się złych nawyków i prowadzenie aktywnego trybu życia. 

Najbardziej niebezpieczne pokarmy i napoje

Wyniki większości badań pokazują, że niestety nasze nawyki żywieniowe nie służą wątrobie, a co za tym idzie całemu organizmowi. Statystyki są bezlitosne. Większość z nas nie spożywa wystarczającej ilości owoców i warzyw. Prawie 40% populacji nie jest aktywna fizycznie. Niewłaściwego odżywiania nie da się wytłumaczyć nawet drożyzną, gdyż wśród osób o wysokich dochodach żywienie również trudno nazwać adekwatnym i urozmaiconym. W menu królują potrawy gotowe i fast foody. Oto kilku największych wrogów naszej wątroby, z których najtrudniej nam zrezygnować. 

Słodkie napoje gazowane

Z myślą o zdrowiu wątroby należy unikać wszystkiego, co jest bogate w cukier, zauważa w swoich publikacjach Healthline. Oprócz cukrów w napojach gazowanych znajduje się  wiele innych składników, które szkodzą temu narządowi. Wymienić w tym miejscu należy wszelkie sztuczne dodatki chemiczne, aromaty i barwniki.

Chipsy

Badania potwierdzają, że spożywanie zbyt dużej ilości soli i tłuszczów może negatywnie wpływać na czynność wątroby. Tak więc duża paczka chipsów zjedzonych na raz jest naprawdę kiepskim pomysłem na przekąskę. Wszystkie chemiczne dodatki jakie dodawane są do chipsów są niebezpieczne dla organizmu. Wątroba przetwarza i neutralizuje wszelkie te dodatki do żywności, eliminuje negatywny wpływ konserwantów i barwników, różnych E-dodatków i związków. W trakcie neutralizacji obcych i potencjalnie niebezpiecznych substancji, narząd doświadcza silnego stresu i może zakończyć się dolegliwościami, a nawet zapaleniem wątroby. 

Alkohol

Według ekspertów alkohol i jego następstw w postaci zatrucia alkoholowego, powodują znaczne uszkodzenie wątroby. Bez względu na ilość wypitego alkoholu wątroba zmuszana jest do rozłożenia go na przyswajalne przez organizm składowe. Po każdej dawce alkoholu wątroba może zostać uszkodzona. Prawdopodobieństwo trwałego uszkodzenia narządu zwiększa alkohol wątpliwego pochodzenia, który może spowodować ciężkie zatrucie alkoholem, a w skrajnych przypadkach konieczność skorzystania z pomocy lekarskiej. 

Fast foody i inne wysokokaloryczne potrawy

Te uwielbiane przez nas przysmaki również zabijają wątrobę. Dzięki obfitości konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku, nadmiaru soli i przypraw oraz sposobu przygotowania stają się smaczne i pachnące. Przygotowuje się je poprzez smażenie na oleju, pieczenie na chrupko, serwuje z dodatkiem pszennych bułek, chleba pita, sosów z majonezem i dużą ilością ostrych przypraw. Wszystko to pobudza apetyt i kubki smakowe. W tym czasie wątroba musi sobie poradzić całą chemią w połączeniu z nadmiarem tłuszczów i węglowodanów.Potrawy fast food powinny być całkowicie wyłączone z diety dla osób z chorobami wątroby i znacznie ograniczone do zdrowych pacjentów, którym zależy na zdrowiu tego najważniejszego dla organizmu narządu

Łatwo psujące się artykuły spożywcze, długo przechowywane potrawy

W wypadku tej grupy żywności pokutuje stara, polska zasada "lepiej zjeść i odchorować, niż by miało się zmarnować". Każda żywność przechowywana przez jakiś czas po przygotowaniu, zwłaszcza bez odpowiednich warunków, może stać się niebezpieczna dla wątroby. Narząd ten odpowiada za neutralizację toksyn i różnych drobnoustrojów, zatem jako pierwszy cierpi z powodu zatrucia. W długo przechowywanej żywności mogą rozwijać się niebezpieczne kolonie bakterii, wytwarzając toksyny. Niebezpieczne są produkty mleczne, potrawy ze śmietaną, sałatki z majonezem, kiełbaski i sery. 

Wędzone szynki, boczki, kiełbasy i ryby 

Poza tym, że większość wędzonej żywności jest bardzo tłusta, samo wędzenie nie jest bezpiecznym sposobem utrwalania i przetwarzania żywności. Produkty spalania i dymu zawierają wiele fenoli i związków węgla, które są niebezpieczne dla zdrowia i mają właściwości chorobotwórcze. Niestety związki te trafiają do wątroby, gdzie osadzają się i neutralizują, mogąc spowodować jej uszkodzenie. 

Mięso kaczki, gęsijagnięcina i tłusta wieprzowina 

Dlaczego właśnie te gatunki mięsa są wrogami wątroby? Mięsa te należą do kategorii tłustych i ciężkostrawnych rodzajów żywności. Białka występujące w tych mięsach są złożone, mięsa zawierają dużo równie złożonych tłuszczów, które należy do kategorii nasyconych i trudnych do rozbicia enzymami. 

Kwaśne dania

Dania kwaśne z dodatkiem kiszonej kapusty, kwaśnych jabłek, chociaż samo w sobie nie jest niebezpieczne, niestety przy chorobach wątroby i dróg żółciowych jest niewskazane. Spożycie kwaśnych potraw pobudza wydzielanie żółci i skurcze pęcherza, co grozi bólem i podrażnieniem narządu w stanie zapalnym, zaburzeniami trawienia i stagnacją wydzielania żółci. Stan ten zmienia właściwości żółci, która gęstnieje, staje się podatna na tworzenie się kamieni i niedrożność dróg żółciowych. Z myślą o wątrobie warto zatem minimalizować ilość pokarmów kwaśnych w diecie. 

Źródła:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1770192/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3015171/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32077594/

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog