Heroes Diet
04 października 2022
5 min. czytania
1446 wyświetleń
Wątroba pełni wiele ważnych funkcji. Bierze udział w procesie detoksykacji, metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów, syntetyzuje żółć oraz pomaga w utrzymaniu stałego składu krwi. Z upływem naszego wieku wątroba coraz trudniej radzi sobie z nagromadzonymi zanieczyszczeniami, a organizm zaczyna cierpieć z powodu zatrucia. Objawia się to zwiększonym zmęczeniem, problemami trawiennymi, alergiami, bólami głowy, obniżoną odpornością i zaburzeniami snu. Zbilansowana dieta może pomóc w utrzymaniu tego ważnego narządu w dobrej kondycji. Właściwa dla wątroby dieta zawiera odpowiednią ilość warzyw, stosowanie pełnoziarnistych zbóż bogatych w błonnik, chudy drób i ryby. Ale najważniejsza jest ochrona wątroby wyeliminowanie z diety szkodliwych pokarmów, które wpływają na ten narząd destrukcyjnie.
Głównym zadaniem diety sprzyjającej wątrobie jest zmniejszenie jej obciążenia, poprawa wydzielania żółci i przywrócenie prawidłowego funkcjonowania narządu. Zasadą żywienia przy diecie sprzyjającej wątrobie jest ograniczenie tłuszczów, wykluczenie ciężkich, zimnych i tłustych potraw, zmniejszenie ilości soli, wykluczenie dań smażonych oraz pikantnych i wędzonych potraw. Zgodnie z zaleceniami lekarzy i dietetyków dieta zdrowa dla wątroby zaleca odrzucenie następujących pokarmów:
Eliminując wymienione produkty wspieramy wątrobę w naturalny sposób, bez uciekania się do leków. Wraz z przestrzeganiem diety pożądane jest również pozbycie się złych nawyków i prowadzenie aktywnego trybu życia.
Wyniki większości badań pokazują, że niestety nasze nawyki żywieniowe nie służą wątrobie, a co za tym idzie całemu organizmowi. Statystyki są bezlitosne. Większość z nas nie spożywa wystarczającej ilości owoców i warzyw. Prawie 40% populacji nie jest aktywna fizycznie. Niewłaściwego odżywiania nie da się wytłumaczyć nawet drożyzną, gdyż wśród osób o wysokich dochodach żywienie również trudno nazwać adekwatnym i urozmaiconym. W menu królują potrawy gotowe i fast foody. Oto kilku największych wrogów naszej wątroby, z których najtrudniej nam zrezygnować.
Z myślą o zdrowiu wątroby należy unikać wszystkiego, co jest bogate w cukier, zauważa w swoich publikacjach Healthline. Oprócz cukrów w napojach gazowanych znajduje się wiele innych składników, które szkodzą temu narządowi. Wymienić w tym miejscu należy wszelkie sztuczne dodatki chemiczne, aromaty i barwniki.
Badania potwierdzają, że spożywanie zbyt dużej ilości soli i tłuszczów może negatywnie wpływać na czynność wątroby. Tak więc duża paczka chipsów zjedzonych na raz jest naprawdę kiepskim pomysłem na przekąskę. Wszystkie chemiczne dodatki jakie dodawane są do chipsów są niebezpieczne dla organizmu. Wątroba przetwarza i neutralizuje wszelkie te dodatki do żywności, eliminuje negatywny wpływ konserwantów i barwników, różnych E-dodatków i związków. W trakcie neutralizacji obcych i potencjalnie niebezpiecznych substancji, narząd doświadcza silnego stresu i może zakończyć się dolegliwościami, a nawet zapaleniem wątroby.
Według ekspertów alkohol i jego następstw w postaci zatrucia alkoholowego, powodują znaczne uszkodzenie wątroby. Bez względu na ilość wypitego alkoholu wątroba zmuszana jest do rozłożenia go na przyswajalne przez organizm składowe. Po każdej dawce alkoholu wątroba może zostać uszkodzona. Prawdopodobieństwo trwałego uszkodzenia narządu zwiększa alkohol wątpliwego pochodzenia, który może spowodować ciężkie zatrucie alkoholem, a w skrajnych przypadkach konieczność skorzystania z pomocy lekarskiej.
Te uwielbiane przez nas przysmaki również zabijają wątrobę. Dzięki obfitości konserwantów, barwników i wzmacniaczy smaku, nadmiaru soli i przypraw oraz sposobu przygotowania stają się smaczne i pachnące. Przygotowuje się je poprzez smażenie na oleju, pieczenie na chrupko, serwuje z dodatkiem pszennych bułek, chleba pita, sosów z majonezem i dużą ilością ostrych przypraw. Wszystko to pobudza apetyt i kubki smakowe. W tym czasie wątroba musi sobie poradzić całą chemią w połączeniu z nadmiarem tłuszczów i węglowodanów.Potrawy fast food powinny być całkowicie wyłączone z diety dla osób z chorobami wątroby i znacznie ograniczone do zdrowych pacjentów, którym zależy na zdrowiu tego najważniejszego dla organizmu narządu
W wypadku tej grupy żywności pokutuje stara, polska zasada "lepiej zjeść i odchorować, niż by miało się zmarnować". Każda żywność przechowywana przez jakiś czas po przygotowaniu, zwłaszcza bez odpowiednich warunków, może stać się niebezpieczna dla wątroby. Narząd ten odpowiada za neutralizację toksyn i różnych drobnoustrojów, zatem jako pierwszy cierpi z powodu zatrucia. W długo przechowywanej żywności mogą rozwijać się niebezpieczne kolonie bakterii, wytwarzając toksyny. Niebezpieczne są produkty mleczne, potrawy ze śmietaną, sałatki z majonezem, kiełbaski i sery.
Poza tym, że większość wędzonej żywności jest bardzo tłusta, samo wędzenie nie jest bezpiecznym sposobem utrwalania i przetwarzania żywności. Produkty spalania i dymu zawierają wiele fenoli i związków węgla, które są niebezpieczne dla zdrowia i mają właściwości chorobotwórcze. Niestety związki te trafiają do wątroby, gdzie osadzają się i neutralizują, mogąc spowodować jej uszkodzenie.
Dlaczego właśnie te gatunki mięsa są wrogami wątroby? Mięsa te należą do kategorii tłustych i ciężkostrawnych rodzajów żywności. Białka występujące w tych mięsach są złożone, mięsa zawierają dużo równie złożonych tłuszczów, które należy do kategorii nasyconych i trudnych do rozbicia enzymami.
Dania kwaśne z dodatkiem kiszonej kapusty, kwaśnych jabłek, chociaż samo w sobie nie jest niebezpieczne, niestety przy chorobach wątroby i dróg żółciowych jest niewskazane. Spożycie kwaśnych potraw pobudza wydzielanie żółci i skurcze pęcherza, co grozi bólem i podrażnieniem narządu w stanie zapalnym, zaburzeniami trawienia i stagnacją wydzielania żółci. Stan ten zmienia właściwości żółci, która gęstnieje, staje się podatna na tworzenie się kamieni i niedrożność dróg żółciowych. Z myślą o wątrobie warto zatem minimalizować ilość pokarmów kwaśnych w diecie.
Źródła:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1770192/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3015171/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32077594/
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl