Heroes Diet
19 marca 2021
6 min. czytania
4607 wyświetleń
Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Do jej wchłonięcia potrzebne są zatem właściwe tłuszcze oraz składniki mineralne, pozwalające na jej lepsze przyswajanie. Dzięki temu może być ona magazynowana w organizmie (głównie w wątrobie) i nie wymaga codziennego uzupełniania.
Z naukowego punktu widzenia wyróżnia się dwie formy witaminy A – retinol i beta-karoten. Substancje te zostały wyróżnione ze względu na swoje występowanie. Pierwsza z nich (retinol) to witamina A znajdująca się wyłącznie w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego. Druga jej forma (beta-karoten) to tzw. prowitamina A znajdująca się zarówno w produktach pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A wynosi 1000RE (5000 IU) – u mężczyzn i 800 RE (4000 IU) – u kobiet. W czasie ciąży natomiast nie zaleca się zwiększania tej dawki; wyjątek stanowi okres karmienia piersią – przez pierwsze pół roku laktacji zaleca się dodatkowe 500 RE i przez kolejne sześć miesięcy 400 RE (E. Mindell, 1998). Należy również pamiętać, iż mniejsze zapotrzebowanie na witaminę A jest także w trakcie stosowania środków antykoncepcyjnych.
W trosce o prawidłowe przyswajanie witaminy A w organizmie warto uzupełniać dietę o antyoksydanty – substancje zapobiegające utlenianiu i nadmiernemu rozkładaniu witaminy A przez czynniki szkodliwe, do których zalicza się przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Witamina A działa najkorzystniej również wtedy, gdy jest podawana wraz z innymi witaminami – kompleksem grupy B, D oraz E, a także w połączeniu z odpowiednimi składnikami mineralnymi – zwłaszcza cynkiem, wapniem i fosforem. W trakcie suplementacji czynnikami szkodliwymi dla zdolności wchłaniania witaminy są przede wszystkim kawa, alkohol i papierosy. Unikać należy także – w przypadku formy farmaceutycznej suplementacji – ekspozycji leków z zawartością witaminy A w składzie na ciepło i światło, gdyż wówczas traci ona swe prozdrowotne właściwości (P. Holford, 1999).
Witamina A posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Zapobiega chorobom oczu, w tym tzw. kurzej ślepocie, osłabieniu zdolności widzenia i wysychaniu rogówki i spojówek oczu. Zapewnia także prawidłowe funkcjonowanie tkanki nabłonkowej, uczestnicząc w tworzeniu jej ochronnego śluzu. Witamina A wpływa ponadto na proces syntezy białek, lipidów i hormonów – zwłaszcza tych regulujących pracę tarczycy. Do jej zadań – jako jednego z głównych przeciwutleniaczy – należy również wspieranie układu immunologicznego organizmu oraz zwiększanie jego odporności na infekcje – szczególnie tych związanych z zaburzeniami prawidłowego funkcjonowania dróg oddechowych. Dzięki właściwej suplementacji witaminy A możemy znacznie skrócić czas trwania choroby, a także wspomóc leczenie rozedmy płuc, nadczynności tarczycy, a także niektórych nowotworów (P. Holford, 1999).
Właściwości retinolu oraz karotenu doceniła także współczesna kosmetologia i dermatologia (M. Pawlaczyk, K. Korzeniowska, 2013). Specjaliści podkreślają wpływ witaminy A na procesy przeciwstarzeniowe skóry – utrzymuje jej młodość i piękno. Chroni ona bowiem nabłonek skóry przed nadmiernym wysuszeniem i rogowaceniem (M. Pawlaczyk, K. Korzeniowska, 2013), pomaga w eliminowaniu plam starczych, przebarwień, w leczeniu trądziku, owrzodzeń i zmarszczek. Bierze także udział we wzroście kości, procesach wytwarzania i regeneracji nabłonka, skóry, włosów oraz zębów i dziąseł.
Objawy zatrucia u osób dorosłych może wywołać długotrwałe przyjmowanie witaminy A w dawce większej niż 30 000-50 000 (IU). W przypadku dzieci szkodliwa dla zdrowia może okazać się ilość większa niż 4000-20000 (IU). Nadmierne stężenie witaminy A w organizmie objawia się przede wszystkim nadmiernym wypadaniem włosów, nudnościami, wymiotami i biegunkami. Możliwe są również takie symptomy zatrucia jak łuszczenie się skóry, wysypka, bóle kostne, zaburzenia widzenia, nieregularne miesiączki, zmęczenie bóle głowy oraz powiększenie wątroby.
Do choroby niedoborowej mogą doprowadzić zarówno niewystarczająca ilość witaminy A dostarczanej w pożywieniu, jak i zaburzenia jej wchłaniania. Jak wskazują dostępne źródła, niedobory witaminy występują często jako skutek przewlekle upośledzonego wchłaniania tłuszczów. Niedostateczne spożycie witaminy A wiąże się na ogół natomiast z jej deficytem u dzieci poniżej piątego roku życia (E. Mindell, 1998).
Objawem niedoboru witaminy A jest najczęściej stan chorobowy zwany kseroftalmią. Polega on na wysychaniu rogówki i spojówek oka wskutek niedostarczenia do organizmu właściwej dawki tej witaminy. Warto podkreślić, iż jej rola jest kluczowa w procesie widzenia. Witamina A wchodzi bowiem w skład tzw. rodopsyny, światłoczułego barwnika znajdującego się w pręcikach siatkówki oka.
Do grupy symptomów, innymi słowy – sygnałów ostrzegawczych, przy braku witaminy A, należą: łamliwe, wolno odrastające paznokcie, przesuszające się, kruche włosy, wysypka, łupież, pleśniaki, zapalenie pęcherza, owrzodzenia, zmiany trądzikowe, brak apetytu, wzmożona podatność na infekcje, zaburzenia widzenia oraz wzrostu. Poważniejszymi objawami zdrowotnymi deficytu witaminy A są także tzw. kurza ślepota (nieprawidłowe widzenie o zmroku) oraz bezpłodność (O. Lefeld, 1996; P. Holford, 1999).
Wśród dostępnych form farmakologicznej suplementacji witaminy A wyróżnia się jej dwa rodzaje– pierwszy stanowi naturalna postać tranu z rybiej wątroby, drugi – forma sproszkowana, umożliwiająca rozprowadzenie jej w wodzie. Standardową porcją dzienną witaminy A jest dawka od 5000 do 10000 IU. Najkorzystniejszą jednak dla zdrowia formą uzupełnienia niedoborów retinolu i karotenu w organizmie jest sięgnięcie po ich naturalne, zawarte w pożywieniu źródła.
Do najcenniejszych źródeł witaminy A w diecie zalicza się:
Zaznaczyć przy tym należy, iż intensywna barwa wskazanych powyżej owoców i warzyw nie jest jedynym wskaźnikiem determinującym zawartość witaminy A w składzie ich wartości odżywczych (E. Mindell, 1998).
Źródła:
1. Mindell E., Biblia witamin, Warszawa 1998.
2. Lefeld O., Witaminy, Warszawa 1996.
3. Holford P., Smak zdrowia: zasady prawidłowego odżywiania, Warszawa 1999.
4. Pilaczyńska-Szcześniak, M. Pawlak, Witaminy, w tychże: Jeść albo nie jeść?, Poznań 2014.
5. Pawlaczyk M., Korzeniowska K., Witamina A w kosmetologii i lecznictwie dermatologicznym, Farmacja Współczesna, 2013, 6, s. 57-61. Akademia Medycyny
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl