Żywność i składniki odżywcze

Czy szpinak jest zdrowy?

Czy szpinak jest zdrowy?

Heroes Diet

07 listopada 2020

4 min. czytania
1792 wyświetleń

Szpinak jest podstawowym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Ma wiele zalet o charakterze prozdrowotnym oraz leczniczym. Zawiera niewielką liczbę kalorii, a jego regularne spożywanie w odpowiednich ilościach może uchronić nas między innymi przed miażdżycą i chorobami nowotworowymi.





Spis Treści:

1
Jakie są składniki odżywcze zawarte w liściach szpinaku?
2
Działanie lecznicze szpinaku
3
Szczawiany zawarte w szpinaku
4
Szpinak a odchudzanie
5
Podsumowanie

Szpinak zaczęli uprawiać Persowie w południowo zachodniej Azji – Stąd w VII wieku dotarł nad Morze Śródziemne oraz do Chin i od tamtej pory na dobre zagościł na domowych stołach ludzi z całego świata.

Jakie są składniki odżywcze zawarte w liściach szpinaku?

Szpinak jest źródłem wielu witamin i soli mineralnych w skład których wchodzą między innymi żelazo, witamina c, potas, magnez, witamina a, witaminy z grupy b, wapń, mangan, fosfor, sód oraz jod. Ponadto szpinak zawiera w swoim składzie beta-karoten oraz luteinę, które są silnymi przeciwutleniaczami.

Działanie lecznicze szpinaku

Szpinak zawiera dużą zawartość żelaza porównywalną do zawartości jaka znajduje się w wołowinie. Jednak żelazo zawarte w wołowinie jest kilkukrotnie bardziej przyswajalne przez nasz organizm niż jego identyczna dawka spożyta z liści szpinaku. Niemniej jednak warto go spożywać choćby przy takim schorzeniu jak anemia.  

Potas i magnez zawarty w szpinaku są najważniejszymi biopierwiastkami znajdującymi się w naszym organizmie i biorą udział w bardzo dużej ilości procesów kluczowych do życia, a ich niedobory leżą u podstaw wielu chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak nadciśnienie, arytmia czy miażdżyca.

Szpinak posiada również przeciwutleniacze, które mogą chronić przed rozwojem choroby Parkinsona i Alzhaimera. Przeciwutleniacze, które zawiera to warzywo takie jak beta-karoten oraz witamina C czy luteina neutralizują wolne rodniki, natomiast te sprzyjają chorobom układu nerwowego.

Badania pokazują, że chlorofil zawarty w liściach szpinaku zapewnia ochronę przed małymi dawkami szkodliwych substancji o potencjale rakotwórczym znajdującym się w środowisku. Według badaczy z Oregon State University chlorofil łączy się z tymi substancjami oraz ułatwia ich wydalanie z organizmu.

Wapń to kolejny pierwiastek na liście składników odżywczych jakie zawiera szpinak. Sole wapnia znajdują się w składzie naszych kości oraz zębów. To właśnie one nadają tym tkankom twardość oraz wytrzymałość.

Szczawiany zawarte w szpinaku

Nierozpuszczone sole kwasu szczawiowego ( szczawiany wapnia ), substancje antyodżywcze są to organiczne związki znajdujące się w wybranych produktach spożywczych w tym również i szpinaku. Powodują one przyleganie do minerałów, przez co blokują ich wchłanianie i wykorzystywanie składników przez organizm. Ponadto nadmiar szczawianu wapnia może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Natomiast kamienie nerkowe powstające w wyniku nadmiaru szczawianu wapnia są ich najczęściej występującym rodzajem. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy od razu rezygnować ze szpinaku, po prostu niektóre osoby negatywnie reagują na szczawiany. Ludzie cierpiący na problemy trawienne, osoby chorujące na zapalenie jelit mogą być bardziej narażone na odkładanie się rozpuszczonych soli kwasu szczawiowego w nerkach.

Szpinak a odchudzanie

Szpinak jest bardzo niskokaloryczny i zawiera jedynie 23 kcal / 100 g produktu. Badacze zaobserwowali również, że tylakoidy zawarte w liściach szpinaku przedłużają uczucie sytości po posiłku poprzez blokowanie w jelitach rozkładu tłuszczy pochodzących z posiłku. Dzięki temu tłuszcz pozostaje w naszym układzie pokarmowym przez dłuższy czas, a uczucie sytości pozostaje z nami na dłużej.

Witaminy z grupy B biorą udział w spalaniu węglowodanów czym poprawiają nasz metabolizm. Wpływają również na prawidłowe działanie tarczycy, która podczas zaburzeń nie pozostaje bez znaczenia dla masy ciała.

Witamina C zawarta w szpinaku również odgrywa bardzo ważną rolę podczas odchudzania, ponieważ przyczynia się w syntezie noradrenaliny, czyli substancji wydzielanej przez nadnercza, która bierze udział w procesie magazynowania tłuszczu.

Podsumowanie

Szpinak to cała masa składników i substancji, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze ciało w  szerokim zakresie. Jako źródło potasu i magnezu spełnia swoje zadanie zapobiegając rozwojowi chorób układu sercowego. Będąc źródłem antyoksydantów nie sprzyja rozwojowi i postępowi chorób neurodegeneracyjnych oraz przez swoją zawartość wapnia wzmacnia strukturę naszych kości i zębów. Osoby cierpiące na problemy trawienne  czy zapalenie jelit powinny ograniczyć spożycie szpinaku ze względu na szczawiany w nim występujące, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Szpinak doskonale spełni swoją rolę podczas odchudzania, a zwłaszcza wtedy kiedy mamy znacznie ograniczoną kaloryczność, wzmacniając uczucie sytości.

Jako catering dietetyczny biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw zachęcamy do częstszego spożywania szpinaku, który może być dodatkowym świeżym składnikiem wielu pysznych i urozmaiconych potraw.

 

Literatura:

1.https://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2626/2

2.Isenmann E, Ambrosio G, Joseph JF, Mazzarino M, de la Torre X, Zimmer P, Kazlauskas R, Goebel C, Botrè F, Diel P, Parr MK. Ecdysteroids as non-conventional anabolic agent: performance enhancement by ecdysterone supplementation in humans. Arch Toxicol. 2019 May 23.

3. Okubo H., Miyake Y., Sasaki S. i wsp.: Dietary patterns and risk of Parkinson's disease: a case-control study in Japan. Eur. J. Neurol. 2012; 19 (5): 681–688.

4. José L. Domingo Food and Chemical Toxicology ISSN: 0278-6915

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog