Żywność i składniki odżywcze

10 produktów spożywczych, które wzmocnią mózg i pamięć

10 produktów spożywczych, które wzmocnią mózg i pamięć

Heroes Diet

21 lipca 2021

5 min. czytania
11900 wyświetleń

W poniższym artykule prezentujemy dziesięć podstawowych składników diety odpowiedniej dla osób, których celem jest wspieranie efektywnej pracy mózgu. Z rankingu skorzystać mogą przede wszystkim skorzystać  osoby wykonujące zawodowo pracę umysłową, dzieci i młodzież w wieku szkolnym oraz ich rodzice, studenci, a także osoby starsze, mające problemy z pamięcią bądź koncentracją spowodowane zarówno problemami natury neurologicznej, chorobami przewlekłymi lub niezdolnościami poznawczymi wynikającymi z podeszłego wieku.





1. Woda

Organizm człowieka składa się w 50-60% z wody, mózg - z 82%. W momencie znacznego odwodnienia, poszczególne czynności życiowe organizmu ulegają spowolnieniu, a jednostka traci pierwotną wydolność psychiczno-fizyczną. Niedoborowa podaż wody skutkuje ponadto utratą zdolności koncentracyjnych, utrudnia możliwość skupienia się na wykonywanej czynności - np. uniemożliwia skupienie się w trakcie nauki, powoduje senność prowadzi do zmęczenia i bólów głowy. Rekomenduje się, by wzmocnić pracę mózgu oraz zadbać o właściwą kondycję zdrowotną całego ustroju, należy wypijać co najmniej 1,5-2 litry płynów dziennie - głównie wody mineralnej.

2. Zielona herbata

Zielona herbata sprzyja aktywności umysłowej i - w przeciwieństwie do kawy czy popularnych napojów energetyzujących - pobudza organizm wolniej, aczkolwiek na znacznie dłużej niż wymienione rodzaje płynów. Podobnie zaś - jak woda - posiada ona duże właściwości nawadniające organizm, pozwala skoncentrować się i wzmocnić pracę mózgu.

3. Orzechy

Orzechy chronią układ nerwowy przed utratą zdolności poznawczych. Szczególną rolę w diecie odgrywa ich jedna odmiana - bogate w cynk i magnez orzechy włoskie chronią bowiem jednostkę przed stanami depresyjnymi i poprawiają ogólne jej samopoczucie. Orzechy obfitują także w poprawiającą zdolność zapamiętywania lecytynę oraz melatoninę, która ułatwia z kolei zasypianie, dzięki czemu organizm - często wycieńczony pracą umysłową lub nauką - zyskuje zdolność szybkiej regeneracji.

4. Oleje pochodzenia roślinnego

Do najbardziej skutecznych olejów roślinnych, poprawiających czynności fizjologiczne mózgu, należą oliwa z oliwek, olej z nasion lnu lub pestek dyni, a także olej rzepakowy. Są one konieczne do prawidłowego funkcjonowania komórek mózgowych ze względu na dużą zawartość niezbędnych tłuszczów nasyconych, które w 70% tworzą tzw. mielinę - tłuszczowo-białkową powłokę neuronu, odżywiającą go i przewodzącą impulsy nerwowe. Dzięki nim poprawia się zaś zdolność jednostki do koncentracji i lepszego zapamiętywania, a neurony zyskują ochronę przed upośledzeniem zasadniczych funkcji układu nerwowego.

5. Ryby i owoce morza

Tłuste ryby

Tłuste ryby i owoce morza to źródło drogocennych kwasów omega-3 oraz tryptofanu - substancji, której niedobór w diecie upośledza proces uczenia się. W diecie mającej na celu wzmocnienie pracy mózgu zaleca się spożycie m.in. łososia, śledzia, makreli, halibuta, tuńczyka, dorsza lub sardynek.

6. Nasiona

Produktami poprawiającymi zdolności koncentracyjne i pamięć są nasiona i ziarna zbóż. Szczególne znaczenie dla kondycji mózgu człowieka mają m.in. siemię lniane, nasiona chia (uważane współcześnie za żywność superfoods), pestki dyni oraz nasiona słonecznika (bogate w lecytynę poprawiającą procesy zapamiętywania). Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 korzystnie wpływają na funkcje poznawcze, budują specjalne osłonki komórek nerwowych i zapewniają ich elastyczność i właściwą ochronę.

7. Naturalne kakao

Kakao naturalne - także to zawarte w gorzkiej czekoladzie - wpływa pozytywnie na poprawę krążenia w mózgu, poprawia zdolność koncentracji i uwagi, zmniejsza poczucie stresu i niepokoju (np. podczas przygotowań do ważnego egzaminu lub w obliczu trudnej sytuacji w pracy), zwiększa podaż energii i pobudza do efektywnego działania.

8. Awokado

Awokado jest produktem wysokoenergetycznym, tłuszczowym. Jako przekąska lub dodatek do posiłku (np. w postaci smarowidła na kanapce lub jako składnik sałatki) daje poczucie sytości, dzięki zdrowym tłuszczom roślinnym (m.in. kwasom omega-3) wspomaga funkcje poznawcze, wzmacnia pracę mózgu i poprawia pamięć.

9. Niektóre gatunki owoców

Niektóre owoce

Warto sięgać przede wszystkim po czerwone winogrona oraz owoce jagodowe - jeżyny, borówki, truskawki i maliny. Obecne w nich antyoksydanty znacznie poprawiają zdolność zapamiętywania i koncentracji. Owoce wpływają również na oczyszczanie się mózgu z toksyn i szkodliwych lub zbędnych substancji. Przyjazne komórkom nerwowym są także pełne witamin jabłka i wysokoenergetyczne banany.

10. Pełnoziarniste produkty zbożowe

Zawarte w pełnoziarnistych produktach zbożowych (np. w chlebie, niełuskanym ryżu brązowym, grubych kaszach oraz nasionach roślin strączkowych) węglowodany złożone dostarczają odpowiednich zasobów energetycznych i pozwalają utrzymać stabilne tempo ich efektywnego wykorzystywania podczas pracy umysłowej. Węglowodany proste - obecne np. w białym pieczywie lub ryżu - mimo, że powodują szybki wzrost energii, przyczyniają się do znacznie szybszej prędkości jej utraty i wzmożonego tempa jej utraty, co w przypadku nauki bądź pracy umysłowej nie przynosi pozytywnych rezultatów - skutkuje naprzemiennymi zmianami energetycznymi - gwałtownym wzrostem energii i jej natychmiastowym spadkiem, powodującym przemęczenie i brak możliwości skoncentrowania się na wykonywanej czynności.

Jak za pomocą diety wzmocnić mózg i pamięć? Podsumowanie

Aby poprawić pracę i funkcjonowanie mózgu należy zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. W ustaleniu zdrowej, wspierającej pamięć i koncentrację, diety pomocne mogą się okazać zasady prawidłowego odżywiania się. Wzmocnienie układu nerwowego oraz funkcji poznawczych nastąpi, jeśli zastosujesz się do poniższych reguł: 

unikaj słodyczy, słonych przekąsek, żywności typu fast-food, wygodnej i wysokoprzetworzonej oraz alkoholu - są one źródłem nie tylko pustych kalorii, ale także niebezpiecznych tłuszczów, które mogą zaburzać pracę mózgu,
 
spożywaj pięć porcji owoców i warzyw, które poprawiają procesy uczenia się i wpływają korzystnie na zdolność koncentracji, 
pamiętaj o różnorodnej diecie - urozmaicony jadłospis umożliwia dostarczenie do komórek mózgowych wszystkich niezbędnych składników pokarmowych,
 
nie zapominaj o zjedzeniu śniadania - nauka, praca umysłowa czy zdawanie egzaminów na czczo nie jest korzystne dla zdrowia człowieka, a tym bardziej dla osiąganych przez niego wyników,
 
dbaj o regularną częstotliwość spożywanych posiłków (4-5 posiłków dziennie, ostatni z nich na 2-3 godziny przed snem) - nie przeciążysz w ten sposób układu pokarmowego, dostarczając tym samym energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania mózgu, 
wysypiaj się - brak snu wpływa negatywnie na zdolność koncentracji i pogarsza nie tylko tempo, ale i jakość procesu przyswajania wiedzy. Podczas snu nasz organizm regeneruje się, a połączenia pomiędzy neuronami wzmacniają się - ułatwiając zapamiętywanie.

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog