Heroes Diet
12 grudnia 2020
6 min. czytania
2037 wyświetleń
Olej rzepakowy jest jednym z najczęściej stosowanych olejów roślinnych w Polsce. Popularność produktu wśród konsumentów zawdzięczamy przede wszystkim jego przystępnej cenie oraz powszechnej dostępności w wielu punktach sprzedaży. Zwykle stosowany jest do smażenia, ale także – choć znacznie rzadziej niż oliwa z oliwek – do potraw na zimno np. w formie dressingu. Czy olej rzepakowy jest zdrowy? Czy stanowi dobrą alternatywą dla tłuszczu zwierzęcego? Zapraszamy do lektury niniejszego artykułu, w którym dokonujemy szczegółowej charakterystyki tego produktu.
Spis Treści:
Rzepak pojawił się w Polsce w XVI wieku, aczkolwiek w celach spożywczych zaczęto uprawiać go dopiero w XIX wieku (wcześniej używany był m.in. do produkcji mydła, smarów lub lamp oliwnych). Obecnie rzepak zajmuje – tuż po soi – drugie miejsce w światowym rankingu produkcji nasion oleistych. Co ciekawe, początkiem jego hodowli była najprawdopodobniej biologiczna krzyżówka kapusty warzywnej i kapusty właściwej (rzepy) – stąd też wywodzi się jego nazwa. Jako że należy do roślin oleistych, jest jedną z najważniejszych odmian uprawnych występujących zarówno w formie ozimej, jak i jarej. Obie odmiany różnią się między sobą zarówno ze względu na właściwości fizyczne, jak i warunki uprawy. Rzepak ozimy jest bardziej plenny i zimotrwały, zawiera także większą ilość tłuszczy niż forma jara. Ponadto, hodowany jest w klimacie umiarkowanym ciepłym i stanowi główne zasoby rolne tej rośliny w Polsce. Odmiana jara – pod względem produkcyjnym mniej popularna na rodzimym rynku – sprawdza się lepiej w klimacie chłodnym, kontynentalnym. Z nasion rzepaku – zawierających od 20 do 70% tłuszczu – pozyskuje się przede wszystkim olej jadalny. Niemniej jednak roślina znajduje także zastosowanie w przemyśle (m.in. jako biopaliwo oraz pokost – tj. środek do impregnacji drewna), rolnictwie (odmiana pastewna służy za paszę dla zwierząt) oraz pszczelarstwie (jest to roślina miododajna).
Najstarszą metodą wytwarzania tłuszczów roślinnych – w tym oleju rzepakowego – jest ich tłoczenie na zimno. Proces ten ma charakter mechaniczny i zachodzi bez użycia wysokich temperatur czy środków chemicznych, co chroni olej przed utlenianiem. Otrzymany tłuszcz obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe; jest pełnowartościowy – nie traci cennych substancji odżywczych, tokoferoli, polifenoli czy karotenoidów. Nie musi być także poddawany rafinacji (tj. filtrowaniu i oczyszczaniu), co z kolei pozwala zachować jego naturalny, intensywny zapach oraz kolor. Na sklepowych półkach, obok wysokojakościowych olejów z tzw. pierwszego tłoczenia, znajdziemy te pozyskiwane metodą chemiczną. Ekstrakcja odbywa się w tym przypadku przy użyciu rozpuszczalnika organicznego – najczęściej heksanu. Wstępnie tłoczone i zmiażdżone ziarna rzepaku lekko się podgrzewa, umieszcza w prasach, a następnie ekstrahuje za pomocą chemikaliów. Wynikiem tego procesu jest roztwór oleju w rozpuszczalniku, który w ostatnim etapie oczyszcza się z niepotrzebnych, zanieczyszczających go substancji. Po rafinacji tłuszcz zmienia barwę z ciemnożółtej na zdecydowanie jaśniejszą. W porównaniu do oleju tłoczonego na zimno tłuszcz ten charakteryzuje się wydłużoną trwałością i wyższą temperaturą dymienia – niestety przy zachowaniu mniejszej ilości wartościowych składników.
Tłuszcz pozyskiwany z nasion rzepaku obfituje w wiele wartościowych składników odżywczych. Znaleźć wśród nich można m.in. niezbędne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, tokoferole, fosfolipidy, sterole oraz barwniki karotenoidowe i chlorofilowe (niewielki udział tych ostatnich świadczy o pełnej dojrzałości tłoczonych nasion rzepaku). Głównymi kwasami nasyconymi występującymi w oleju rzepakowym są: kwas palmitynowy, arachidowy i stearynowy i behenowy (ok. 7% całkowitej masy produktu). Pozostałe kwasy tłuszczowe stanowią: jednonienasycowy kwas oleinowy (omega-9) – do nawet 65%; kwasy wielonienasycone: linolowy (omega-6) – 20% i α-linolenowy (omega-3) – 10%. Zawartość tokoferoli i steroli w poszczególnych olejach rzepakowych różni się w zależności od założeń producentów, niemniej jednak ich przybliżona wartość na 100 g produktu to ok. 700 mg różnego rodzaju steroli roślinnych (tzw. fitosteroli) – w tym: ok. 370 mg sitosterolu, 270 mg kampesterolu, 70 mg brassikasterolu oraz 2 mg stigmasterolu. Sumaryczna zawartość tokoferoli wynosi ok. 800 mg/kg oleju rzepakowego, związki polifenolowe stanowią z kolei tylko 0,8mg/g masy produktu. Niewielka jest także zawartość metali ciężkich w oleju rzepakowym – nie przekracza ona bowiem dozwolonych norm (np. miedź – 0,04 mg/100 g produktu).
Czy olej rzepakowy jest zdrowy? Jak w bezpieczny sposób z niego korzystać? Co warto wiedzieć na temat jego leczniczych zastosowań? To tylko niektóre z pytań, na jakie należałoby w tym miejscu odpowiedzieć, charakteryzując właściwości opisywanego produktu. Jako że nie sposób napisać o wszystkich właściwościach zdrowotnych oleju rzepakowego, wskazujemy najważniejsze z nich (osobom zainteresowanym polecamy zapoznać się z bibliografią tematyczną).
O przydatności oleju rzepakowego do celów spożywczych decyduje wiele czynników. Za najbardziej znaczące uznać należy:
Olej rzepakowy można spożywać zarówno na zimno (np. do sałatek), jak i na gorąco (np. do smażenia). Jako jeden z nielicznych produktów, może być stosowany przez kobiety w ciąży i w diecie niemowląt – już od 6. miesiąca życia (np. jako składnik zupy warzywnej stanowiącej uzupełnienie naturalnego pokarmu). Zaletą stosowania oleju z nasion rzepaku do smażonych potraw jest z kolei fakt, iż łatwo się go odsącza z produktu (przyrządzone danie ma mniejszą o 5-10% kaloryczność), zazwyczaj nie przenosi zapachów, znakomicie sprawdza się także w ciastach biszkoptowo-tłuszczowych. Sprawdza się także jako emulgator w majonezach i sosach tego typu. Jak wskazują badacze – już samo smarowanie pieczywa margaryną na bazie oleju rzepakowego oraz zastąpienie nim tłuszczu wieprzowego – służy profilaktyce chorób cywilizacyjnych – cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia, nadwagi, a nawet niektórych alergii. Stosując olej roślinny – podobnie, jak każdy inny składnik naszego codziennego jadłospisu, pamiętać należy, iż nawet pełnowartościowe, funkcjonalne produkty typu „superfoods”, nie zastąpią różnorodnej, zbilansowanej diety.
Źródła
Cybulska i in., Olej rzepakowy – zbiór artykułów eksperckich, Warszawa 2020.
Szczepańska, I. Bryndal, Olej rzepakowy źródłem cennych kwasów omega 3-6-9, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego We Wrocławiu, nr 494, 2017.
Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda. T. 2, Warszawa 2009.
Krygier i in., Charakterystyka wybranych rynkowych olejów roślinnych tłoczonych na zimno, Rośliny Oleiste, T. XIX, 1998.
Gugała, K. Zarzecka, A. Sikorska, Prozdrowotne właściwości oleju rzepakowego, Postępy Fitoterapii, nr 2, 2014.
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl