Żywność i składniki odżywcze
Oparte na dowodach

Czy pistacje są zdrowe?

Czy pistacje są zdrowe?

Heroes Diet

08 kwietnia 2022

5 min. czytania
682 wyświetleń

Orzechy, w tym również charakterystycznie zielone pistacje, często uznawane są za niezdrową, bo kaloryczną przekąskę. Tymczasem każdy gatunek orzechów można bez obaw określić mianem superfoods, bowiem wszystkie zawierają wartościowe składniki odżywcze, takie jak białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, witaminy i minerały, a także tokoferole, fitosterole i związki fenolowe. Jakich składników dostarczają organizmowi pistacje, należące do grupy orzechów? Czego znajdziemy w nich najwięcej?





Spis Treści:

1
Pistacje jako orzechy - co zawierają?
2
Pistacje zawierają ogromną ilość NNKT
3
Pistacje zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
4
Pistacje to doskonałe źródło witamin z grupy B
5
Zagrożenia związane ze spożywaniem pistacji i innych orzechów

Pistacje jako orzechy - co zawierają?

Orzechy, czyli między innymi pistacje, orzechy laskowe, brazylijskie, czy arachidowe, mają bardzo podobną wartość odżywczą. W każdym rodzaju znajdziemy więc przede wszystkim:

białko - w pistacjach aż 20,27 g na 100 g, co oznacza, że pokrywają one dzienne zapotrzebowanie na energię na poziomie 10 - 15%, co więcej w pistacjach znajdziemy białko o pełnym składzie aminokwasów egzogennych,
tłuszcz - a w głównej mierze kwasy tłuszczowe nienasycone, czyli jednonienasycony kwas oleinowy, wielonienasycony kwas linolowy (omega 6) i wielonienasycony kwas linolenowy (omega 3),
błonnik pokarmowy, głównie frakcje rozpuszczalne,
minerały: żelazo, magnez, fosfor, cynk,
witaminy: większość witamin z grupy B, a także witaminę K i E,
tokoferole, czyli naturalne antyoksydanty, które wspomagają stabilność tłuszczu, neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i nadtlenków lipidowych,
sterole, które obniżają poziom cholesterolu poprzez zmniejszenie jego wchłanialności,
związki fenolowe, zwiększające odczucia sensoryczne i poprawiające stabilność olejów orzechowych,
karotenoidy (tylko w pistacjach i orzechach laskowych), działające silnie antyoksydacyjnie

Pistacje zawierają ogromną ilość NNKT

Chociaż w pistacjach znajdziemy mnóstwo substancji odżywczych, to najważniejszą z nich wydają się wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To im orzechy zawdzięczają swoje prozdrowotne działanie. NNKT są istotne dla prawidłowej pracy układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Działają przeciwzapalnie. W połączeniu z witaminami i minerałami kwasy tłuszczowe zawarte w pistacjach pozwalają zadbać o lepszą pamięć, koncentrację i refleks. Działają antydepresyjnie, zmniejszają stany rozdrażnienia i poprawiają reakcję organizmu na stres. 

Pistacje zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2

Orzechy nie są świetnym źródłem węglowodanów, ale znacząco obniżają glikemię poposiłkową. Spożywane wraz z innym źródłem węglowodanów sprawiają, że stężenie glukozy we krwi po posiłku jest znacznie niższe. Badania wykazały nawet, że im większą porcję orzechów przyjmie się wraz ze źródłem węglowodanów prostych, tym mocniej obniży się glikemia poposiłkowa. Ponieważ pistacje dostarczają organizmowi dużych ilości tłuszczu i energii, a małych ilości węglowodanów, spowalniają opróżnianie żołądka i absorpcję glukozy w jelitach, czego skutkiem jest powolny wzrost jej stężenia we krwi. Rolę w tym mają - ponownie - nienasycone kwasy tłuszczowe, a także białko i błonnik.  

Pistacje to doskonałe źródło witamin z grupy B

Orzechy zawierają ogromne ilości witamin, w tym przede wszystkim tych z grupy B. Ich rolą w pracy organizmu jest udział w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów. Pistacje zawierają:

witaminę B1, czyli tiaminę, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i pokarmowego;
witaminę B2, czyli ryboflawinę, niezbędną dla prawidłowego widzenia, wspomagającą pracę błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego oraz nabłonka naczyń krwionośnych i skóry;
witaminę B3, czyli niacynę niezbędną do prawidłowego funkcjonowania obwodowego układu nerwowego oraz mózgu, biorącą udział w syntezie insuliny i regulującą poziom cholesterolu;
witaminę B5, czyli kwas pantotenowy, potrzebny do aktywacji procesu prawidłowego wzrostu włosów i paznokci, działający przeciwzapalnie, nawilżająco, uelastyczniająco i ujędrniająco na skórę;
witaminę B9, czyli foliany, niezbędne do biosyntezy neuroprzekaźników serotoniny, dopaminy i adrenaliny.

Zagrożenia związane ze spożywaniem pistacji i innych orzechów

Chociaż bez wątpienia są bardzo zdrowe, to pistacje - jak wszystkie inne orzechy - mogą uczulać. Jest to związane z obecnymi w nich białkami o potencjale alergennym, które są termostabilne i odporne na działanie enzymów trawiennych. W przypadku uczulenia na pistacje, zjedzenie ich może wywołać reakcję alergiczną i nagłą systemową reakcję nadwrażliwości. Faktem jest jednak, że głównymi gatunkami alergizujących orzechów są orzechy arachidowe, włoskie i laskowe, a także migdały. Jedzenie pistacji nie wiąże się zatem z dużym zagrożeniem, jednak warto pamiętać, że reakcja uczuleniowa nie jest wykluczona. 

Chcąc włączyć do diety pistacje lub inne orzechy, należy pamiętać także o ich jakości. Częste spożywanie orzechów zawierających pleśń z mykotoksynami może prowadzić do rozwoju mykotoksykozy. Jej objawami są między innymi wymioty, bóle brzucha, gorączka czy brak apetytu. Duża ilość mykotoksyn w diecie wpływa na przyswajalność składników odżywczych, może upośledzać działanie układu odpornościowego, a nawet zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór przewodu pokarmowego. 

Źródła:
1.https://www.dbc.wroc.pl/Content/111044/Goluch_Haraf_Lis_Znaczenie_orzechow_w_diecie_czlowieka.pdf
2. https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.baztech-f62b81fd-72a8-4e67-b52e-f16f36aacf0b/content/partContents/131f6874-856e-3547-a45f-41badef73338
3. https://journals.viamedica.pl/diabetologia_praktyczna/article/view/54177/42467
4. http://wydawnictwa.pzh.gov.pl/roczniki_pzh/files/pzhissues/id605/Badanie_zawartosci_niezbednych_skladnikow_mineralnych_w_orzechach,_migdalach_i_suszonych_owocach.pdf

 

 

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog