Diety
Oparte na dowodach

Czy miód jest wegański?

Czy miód jest wegański?

Heroes Diet

10 maja 2022

5 min. czytania
6623 wyświetleń

Dieta wegańska to taka, która wyklucza produkty pochodzenia zwierzęcego, przykładowo: mięso, ryby, nabiał i jaja. Głównym jej założeniem jest minimalizowanie szkód wyrządzanym przez ludzi zwierzętom.

Wiele osób zastanawia się, czy założenia diety wegańskiej dotyczą również żywności produkowanej przez pszczoły. W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie czy miód jest wegański.





Spis Treści:

1
Dlaczego większość wegan nie spożywa miodu
2
Czym zastąpić miód na diecie wegańskiej?
3
Podsumowanie

Dlaczego większość wegan nie spożywa miodu

Miód jest dosyć kontrowersyjnym pokarmem wśród wegan, ponieważ w przeciwieństwie do pokarmów odzwierzęcych ( mięso, nabiał i jajka itd. ), pokarmy pochodzące od owadów nie zawsze są klasyfikowane jako wegańskie.

W praktyce możesz spotkać wegan, którzy stosują pełnowartościową dietę roślinną i decydują się na włączenie do niej miodu. Jednak większość wegan uważa miód za niewegański i unika go z kilku powodów, które objaśniamy poniżej.

Miód pochodzi często z nieetycznej hodowli pszczół

Większość wegan nie widzi różnicy pomiędzy hodowlą pszczół, a innymi formami hodowli zwierząt. Podobnie jak w przypadku innych hodowli, tak i przy hodowli pszczół wielu komercyjnych hodowców stosuje praktyki, które są nieetyczne jak na standardy wegańskie. Obejmują one między innymi:

Przycinanie skrzydeł królowej pszczół w taki sposób, aby nie mogła ona opuścić gniazda;
Zastępowanie zebranego miodu syropem cukrowym, który jest znacznie gorszej jakości, ponieważ nie zawiera niezbędnych składników odżywczych, które są w miodzie;
Uśmiercanie całej kolonii pszczół, aby zapobiec ewentualnemu rozprzestrzenianiu się choroby, zamiast próbować je wyleczyć przy pomocy dostępnych lekarstw.

Weganie kategorycznie sprzeciwiają się tym praktykom, unikając miodu i innych produktów pochodzących od pszczół w tym pyłku pszczelego, mleczka pszczelego oraz propolisu.

Hodowla miodu może szkodzić zdrowiu pszczół

Wielu wegan unika spożywania miodu, ponieważ komercyjna hodowla miodu, może szkodzić zdrowiu pszczół.

Zadaniem miodu jest dostarczenie niezbędnych składników odżywczych tj. węglowodany, aminokwasy, naturalne antybiotyki i przeciwutleniacze.

Pszczoły w naturalnych warunkach pracują przez cały sezon i przechowują miód, aby żywić się nim w miesiącach zimowych. Wtedy produkcja miodu jest niemożliwa, a odłożone zapasy miodu nie tylko dostarczają pszczołom energii, ale również niezbędne składniki odżywcze. Zapasy te są potrzebne pszczołom aby zachować zdrowie oraz przetrwać w chłodne, zimowe dni.

Kiedy miód jest pszczołom odbierany w celach zarobkowych, często zastępuje się go sacharozą lub syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy. Te tanie, pozbawione cennych dla pszczół składników odżywczych zamienniki mają zastąpić pszczołom miód w okresie zimowym oraz pobudzić wzrost hodowli wiosną.

Ponadto istnieją dowody naukowe, które sugerują, że niedożywienie pszczół spowodowane przewlekłym karmieniem HFCS ( Syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy ) lub sacharozą po zbiorze miodu i w okresach niedostatku nektaru. Wiąże się z upośledzeniem układu odpornościowego pszczół i zwiększoną podatnością na pestycydy.

Czym zastąpić miód na diecie wegańskiej?

We wcześniejszym rozdziale wyjaśniliśmy dlaczego weganie rezygnują z miodu pszczelego. Na szczęście istnieje szereg ciekawych i smacznych alternatyw wegańskich, które przedstawiamy poniżej:

Syrop klonowy: Syrop klonowy jest produktem w pełni wegańskim. Wytwarza się go poprzez odparowanie i zagęszczenie słodkiego soku klonu cukrowego. W skład syropu klonowego wchodzi kilka cennych składników odżywczych w tym: cynk, fosfor, potas, żelazo, mangan, magnez, wapń, witaminy z grupy B oraz do 24 ochronnych przeciwutleniaczy.
Melasa Blackstrap: Ten dobrze znany wielu weganom zamiennik tradycyjnego miodu powstaje poprzez trzykrotne gotowanie soku z trzciny cukrowej. Melasa Blackstrap jest dość dobrym źródłem wapnia, magnezu, żelaza oraz potasu. Jest też bogatym źródłem przeciwutleniaczy ( polifenoli );
Syrop z brązowego ryżu: Znany również pod nazwami tj. syrop ryżowy lub syrop słodowy. Powstaje po podgrzaniu i filtrowaniu ziaren ryżu poddanych wcześniej procesom fermentacji. Pomimo faktu, że syrop ryżowy jest produkowany z brązowego ryżu, to nie zawiera praktycznie żadnych składników odżywczych z wyjątkiem śladowych ilości: wapnia, potasu i witamin z grupy B;
Syrop ze słodu jęczmiennego: Słodzik wytwarzany z kiełkującego jęczmienia;
Syrop daktylowy: Jest wytwarzany poprzez ekstrakcję płynnej porcji ugotowanych daktyli. Możesz przygotować też jego domową wersję poprzez zalanie 250 g daktyli 450 ml gorącej wody i moczenie ich przez minimum 30 minut. Po tym czasie całość ( razem z wodą należy miksować około 4 minut.

Pamiętaj, że wszystkie wymienione alternatywy tradycyjnego miodu pszczelego zawierają dużo cukru i należy je spożywać sporadycznie lub z umiarem. Cukier spożywany w nadmiarze może zaszkodzić Twojemu zdrowiu.

Podsumowanie

Większość wegan stara się wyeliminować wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ( w tym również pszczół ), których hodowle są często prowadzone nieetycznie i mogą zaszkodzić ich zdrowiu i życiu.

Jeżeli więc jesteś weganinem lub zamierzasz rozpocząć dietę wegańską, możesz zastanowić się nad wyborem innych, roślinnych alternatyw. Pamiętaj jednak, że każda z nich zawiera cukier i należy spożywać je z umiarem.

Źródła:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6359672/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583289/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16813288/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3735052/
5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25034029/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4334281/

 

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog