Żywność i składniki odżywcze

Co można zrobić z ogórków? 10 pomysłów na przygotowanie

Co można zrobić z ogórków? 10 pomysłów na przygotowanie

Heroes Diet

28 listopada 2022

12 min. czytania
369 wyświetleń

Ogórek to warzywo chętnie używane w kuchni polskiej. Jest nie tylko świetnym dodatkiem do różnych dań, ale może też się stać samodzielną potrawą. Co ważne, zawiera w sobie mało kalorii, dostarcza organizmowi dużą ilość witaminy K i reguluje procesy trawienne. Można z niego zrobić pyszną mizerię, zupę, placki, a nawet sos czy koktajl. Nie tylko kiszonki mają wiele zastosowań, że świeżych ogórków da się stworzyć zdrowe, pożywne i smaczne dania.





Spis Treści:


1
Ogórki - właściwości zdrowotne

2
10 pomysłów na przygotowanie smacznych i aromatycznych dań z ogórków

Ogórki - właściwości zdrowotne

Warzywo to ma liczne właściwości zdrowotne. Obecna w nich kukurbitacyna odpowiada za ich działanie antynowotworowe. Powstrzymuje wzrost komórek nowotworowych odpowiadających za rozwój raka. Ponadto właściwości antynowotworowe mają też znajdujące się w nim flawonoidy. Ogórki dostarczają organizmowi błonnika, potasu i magnezu. Ich spożywanie pomaga regulować ciśnienie krwi, przez co powinny być one stałym elementem diety osób zmagających się z nadciśnieniem. Ogórki to także warzywa zalecane diabetykom, z uwagi na niski indeks glikemiczny, wynoszący tylko 15. Charakteryzują się one również działaniem moczopędnym, dzięki czemu ograniczają zatrzymywanie wody w organizmie, pomagają w usuwaniu jej nadmiaru i redukują obrzęki. W ogórkach obecna jest też krzemionka, która wzmacnia tkankę łączną i pomaga w zachowaniu zdrowia stawów. Warzywa te oddziałują korzystnie na układ pokarmowy. Zmniejszają dolegliwości wynikające z refluksu żołądkowo-jelitowego, wspierają oczyszczanie jelit ze złogów i walczą ze zgagą. Fizetyna znajdująca się w nich ochrania komórki nerwowe przed starzeniem się, zmniejsza ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, poprawia pamięć, jak i zdolność uczenia się. Ogórki jak wiadomo, składają się prawie z samej wody, przez co dobrze nawadniają organizm i gaszą pragnienie. 

Więcej na temat właściwości zdrowotnych ogórków znajdziesz tutaj: https://heroes-diet.pl/Artykuly/czy-ogorki-sa-zdrowe

10 pomysłów na przygotowanie smacznych i aromatycznych dań z ogórków

1. Ogórki kiszone

Pierwszym pomysłem na wykorzystanie świeżych ogórków jest ich ukiszenie. Tak przygotowane będą świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek, jak i dań obiadowych.

Składniki (na jeden słoik):

kilka ogórków (ilość zależy od wielkości słoika),
dwie gałązki kopru,
dwa ząbki czosnku,
2 łyżki wiórek chrzanu,
łyżeczka gorczycy,
litr wody,
1 łyżka stołowa soli,
pół łyżeczki cukru.

Przygotowanie:
1. Najpierw myjemy ogórki i wybieramy do kiszenia tylko te nieuszkodzone. 
2. Słoiki wyparzamy, po czym wkładamy do nich koper, chrzan, czosnek i gorczycę.
3. Wkładamy do nich ogórki w sposób pionowy, dosyć ciasno, tuż obok siebie.
4. Na ich wierzch dajemy łodygę kopru i łyżkę chrzanu.
5. Teraz gotujemy wodę, dodajemy do niej sól i cukier. Zalewamy nią ogórki. Co ważne, woda musi je w całości przykryć. Słoiki zakręcamy i odstawiamy. Są gotowe po upływie 2 tygodni.

2. Placki z ogórków

Placki z ogórków zasmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Co ważne, są bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki:

kilogram ogórków gruntowych,
2 jajka,
5 łyżek mąki,
3 ząbki czosnku,
pęczek koperku,
cebula,
olej do smażenia.

Przygotowanie:
1. Ogórki dokładnie myjemy, po czym ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Doprawiamy je solą i mieszamy, po czym odstawiamy na ok. 30 minut, aby mogły w tym czasie puścić wodę. Następnie je odciskamy.
3. Do warzywa dodajemy jajko, mąkę, czosnek, posiekany koperek, pokrojoną cebulę. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
4. Mieszamy i smażymy, aż placki ładnie się zarumienią. Podajemy polane śmietaną.

3. Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy to pyszne danie, polecane zwłaszcza w okresie letnim.

Składniki:

9 ogórków,
250 ml maślanki,
150 ml jogurtu naturalnego,
ząbek czosnku,
pół pęczka koperku,
łyżeczka soku z cytryny,
kilka listków mięty pieprzowej,
sól oraz pieprz.

Przygotowanie:
1. Ogórki obieramy ze skóry i siekamy w niewielką kostkę. Wkładamy do garnka, po czym solimy. Odsączamy je też delikatnie z nadmiaru płynu.
2. Do garnka dodajemy posiekany czosnek, maślankę i jogurt.
3. Doprawiamy chłodnik posiekanym koperkiem, pieprzem i solą, a następnie wkładamy go do lodówki.
4. Przed podaniem można udekorować go startym na tarce ogórkiem czy koperkiem. Wyśmienicie smakuje zwłaszcza podawany ze świeżo ugotowanymi ziemniakami.

4. Zupa ogórkowa

Zupę ogórkową da się przygotować nie tylko z kiszonych ogórków, ale także z tych świeżych.

Składniki:

4 skrzydełka z kurczaka,
200 g ogórka,
100 g marchewki,
ząbek czosnku,
200 g ziemniaków,
40 g pora,
50 g selera,
50 g pietruszki,
cytryna,
40 g masła,
liść laurowy,
łyżeczka mąki ziemniaczanej,
pęczek koperku,
200 ml jogurtu naturalnego,
ziele angielskie,
1 l wody.

Przygotowanie:
1. Ziemniaki, pora oraz cebulę kroimy w kostkę, a pozostałe warzywa ścieramy na tarce. Rozpuszczamy masło w garnku i wkładamy do niego warzywa.
2. Dodajemy skrzydełka i wlewamy wodę, gotujemy całość aż do wrzenia. Przyprawiamy.
3. Zupę gotujemy przez ok. 40 min.
4. Obieramy ogórka, ścieramy go na tarce. Koperek siekamy, a z cytryny wyciskamy sok.
5. W naczyniu mieszamy jogurt z mąką, dodajemy ogórek i koprem, po czym wlewamy do zupy. Doprowadzamy ją do wrzenia i gotowe. Na koniec doprawiamy do smaku.

5. Ogórkowe kimchi

Składniki:

3 ogórki,
4 ząbki czosnku,
1/4 cebuli,
1 pęczek dymki,
marchew,
2 łyżki sosu rybnego,
3 łyżki sosu sojowego,
5 łyżek chili w proszku,
3 łyżki cukru,
2 łyżki soli,
kawałek imbiru.

 Przygotowanie:
1. Kroimy ogórek na ćwiartki i na pół. Następnie siekamy w cienkie plasterki czosnek, cebulę, dymkę, imbir i marchew. 
2. Dodajemy do miski ogórku, doprawiamy solą i cukrem. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
3. Pozostałe składniki dajemy do drugiej miski, wkładamy odsączone ogórki i marynujemy przez kwadrans.

6. Ogórki po koreańsku

Składniki:

5 ogórków,
szklanka wody,
3 łyżki octu,
3 łyżki cukru,
1 łyżka oleju,
sól i pieprz,
2 łyżki ostrej papryki,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka oleju.

Przygotowane:
1. Ogórki myjemy i kroimy, dodajemy do nich posiekaną cebulę, solimy.
2. Tworzymy zalewę z wody, octu, oleju, przypraw i czosnku. Ogórki z cebulą zalewamy nią i gotowe.

7. Sałatka z ogórków i gotowanego kurczaka

Składniki:

makaron orzo,
gotowany kurczak,
kilka ogórków,
pęczek koperku,
jogurt typu greckiego-4 łyżki,
majonez- 3 łyżki,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, sok z cytryny.

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy, a mięso kroimy w kostkę.
2. Obieramy ogórki, kroimy w kostkę, dodajemy posiekany koperek.
3. Łączymy z resztą składników i mieszamy. Gotowe.

8. Serek śniadaniowy z rzodkiewką, ogórkiem i ze szczypiorkiem

szczypiorek,
dymka,
ogórek,
serek wiejski,
sól i pieprz.

Przygotowanie:
1. Warzywa myjemy i kroimy w kostkę.
2. Do naczynia wkładamy serek, dodajemy warzywa i doprawiamy.
3. Podajemy z pieczywem.

9. Lemoniada ogórkowa z pieprzem cayenne

Składniki:

ogórek,
2 cytryny,
łyżka miodu,
kilka liści mięty,
szczypta pieprzu cayenne,
woda, lód.

Przygotowanie:
1. Ogórka obieramy, kroimy i umieszczamy w malakserze.
2. Cytrynę dzielimy na pół i jedną połówkę zostawiamy. Z reszty wyciskamy sok, łączymy z ogórkiem. 
3. Wszystko miksujemy, po czym dodajemy miętę, miód i pieprz. Zalewamy wodą. Podajemy z kawałkiem ogórka, cytryny i kostkami lodu.

10. Sos Tzatziki 

Składniki:

2 ogórki,
jogurt naturalny,
sól, pieprz,
2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:
1. Myjemy i ścieramy na tarce ogórki.
2. Dodajemy do nich jogurt i wyciśnięty czosnek. 
3. Doprawiamy pieprzem i solą, po czym odstawiamy do lodówki na pół godziny. Gotowe

Ze świeżych ogórków można nie tylko przygotowywać przetwory czy sałatki. Z powodzeniem wykorzystamy je w kuchni do przeróżnych potraw. 

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog