Żywność i składniki odżywcze
Oparte na dowodach

Czy aronia jest zdrowa?

Czy aronia jest zdrowa?

Heroes Diet

26 listopada 2022

7 min. czytania
1920 wyświetleń

Aronia, to znany owoc krzewu, który pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi w nadciśnieniu, znacznie poprawia jakość i ilość krwi. Jagoda zwiększa kwasowość, przyspiesza proces przyswajania pokarmu. Spożywana w formie soków czy dżemów, aronia ma równie działanie moczopędne, żółciopędne. Niestety, aronia wykazuje jednocześnie wiele przeciwwskazań i należy dawkować ją ostrożnie. 

Aronia to rozgałęziony, wieloletni krzew dorastający do 3 m wysokości, o liściach przypominających wiśnię. Kwiaty są białe, o słabym zapachu. Owoce aronii są zaś czarne, z lekkim woskowym nalotem. Smak aronii jest słodko-kwaśny, z cierpkim posmakiem. Aronia pochodzi z Ameryki Północnej, ale w naszym kraju znalazła swój drugi dom i jest popularnym krzewem w sadach i ogrodach. Nazwa rośliny pochodzi od greckiego słowa „aros”, które można przetłumaczyć jako „korzyść” lub „pomoc”. Krzew jest rośliną miododajną i uwielbianą przez pszczoły. 





Spis Treści:


1
Wartość odżywcza i skład chemiczny aronii

2
Zawartość witamin w aronii

3
Zastosowanie i formy gotowe do spożycia

4
Lecznicze właściwości aronii

5
Ograniczenia i przeciwwskazania do przyjmowania aronii

6
Zastosowanie aronii w medycynie ludowej

Wartość odżywcza i skład chemiczny aronii

Aronia oferuje wiele korzystnych dla ludzkiego organizmu substancji. Owoc ten ma także niską zawartość kalorii, co jest dobrą wiadomością dla osób na diecie. W 100 gramach owoców aronii jest zaledwie 55 kcal.

Oprócz tego jagody zawierają:

12 g węglowodanów
1,2 g białka 
0,2 g tłuszczu
3,8 g błonnika
80 g wody

Garść aronii może wystarczyć na zaspokojenie 6% dziennego zapotrzebowania ludzkiego organizmu na żelazo. Aronia to także duża ilość makro i mikroelementów,jak również zestaw wszystkich witamin, niezbędnych dla zdrowia osób w każdym wieku.

Zawartość witamin w aronii 

Korzyści z aronii dla organizmu człowieka są oczywiste, ponieważ owoce aronii zawierają dużą ilość składników odżywczych i witamin.

witamina P, której aronia ma dwukrotnie więcej niż porzeczki
witamina C konieczna w czasie przeziębień 

Owoce krzewu zawierają jod, beta-karoten, magnez, mangan i potas.

Korzystny wpływ i lecznicze właściwości jagód  organizm ludzki są udokumentowane licznymi eksperymentami i wynikami badań. Aronię uznano w Polsce za leczniczą w 1961 roku.

Zastosowanie i formy gotowe do spożycia 

Aronię spożywamy pod wieloma postaciami. Powszechnie znane są suszone jagody aronii, mrożone, przygotowywane z owoców dżemy, kompoty, konfitury, marmolady, galaretki oraz najpopularniejszy sok lub syrop. Dodatek aronii poprawia wygląd kompotów i dżemów z jasnych jagód i owoców, nadaje im kwaśny smak i burgundową barwę. Barwnik spożywczy otrzymany z soku z aronii, który jest wykorzystywany w przemyśle cukierniczym.

Lecznicze właściwości aronii

Jagody aronii działają przeciwzapalnie, zapobiegają skurczom, wpływają na proces regeneracji naczyń, gdyż pomagają we wzmacnianiu ścian naczyń włosowatych, jednocześnie zmniejszają ich kruchość i porowatość. Z uwagi na obecność jodu w owocach roślina ta jest zbawienna w profilaktyce choroby tarczycy.

Medycyna tradycyjna stosuje aronię przy podwyższonym i obniżonym nadciśnieniu oraz miażdżycy, a także ramach  profilaktyki przy obniżonej krzepliwości krwi i skłonnościach do nadmiernego krwawienia.

Przy ciągłym, regularnym,a le kontrolowanym stosowaniu jagód aronii pod różną postacią można:

zahamować wzrost polipów
regulować proces trawienia
wzmocnić ściany naczyń krwionośnych
aktywować wątrobę, poprawić tworzenie żółci i udrożnić jej odpływ
usprawnić pracę układu hormonalnego
obniżyć ciśnienie krwi i cholesterolu
ogólnie zwiększyć odporność i wesprzeć układ immunologiczny

Aronia ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne, co jest istotne nie tylko przy nadciśnieniu, ale także w leczeniu miażdżycy. Sok, owoce z aronii obniżają również poziom cholesterolu we krwi. W owocach aronii znaleziono glikozyd amigdaliny, który dobrze łączy się z witaminą E, która to z kolei, przyspiesza leczenie chorób układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, a także narządów związanych z trawieniem. Jod zawarty w aronii jest przydatny w chorobach tarczycy iw chorobie popromiennej. Ponadto jagody skutecznie pomagają w radzeniu sobie z promieniowaniem, niwelując jego skutki dla organizmu człowieka. Owoce aronii są przydatne, pomagają w utrzymaniu prawidłowego widzenia, zapobiegają starzeniu się oczu.

Ograniczenia i przeciwwskazania do przyjmowania aronii

Oprócz użytecznych, leczniczych właściwości, ciągłe stosowanie aronii ma kilka przeciwwskazań i ograniczeń. Przede wszystkim nie należy jej stosować u osób ze skłonnością do rozstroju jelit, gdyż aronia ma tendencję do pogłębiania tego stanu. 

Ograniczenia dotyczą także przewlekłego niedociśnienia i osób, które często mają niskie ciśnienie krwi. Ciągłe spożywanie aronii prowadzi do omdleń..

Jagoda ta jest przeciwwskazana, w chwili kiedy mamy:

zapalenie żołądka, oraz obecność wrzodów i nadkwasowości
zakrzepowe zapalenie żył, zwiększone krzepnięcie krwi, żylaki
kamicę nerkową, aronia może wywołać ruch tychże czym jedynie pogorszyć sytuację.

Przeciwwskazania występują jedynie przy stałym, regularnym stosowaniu aronii. Spożywana stopniowo, okresowo, nie powoduje negatywnych konsekwencji. Jagoda nie jest w stanie wywołać reakcji alergicznej organizmu, jest produktem hipoalergicznym.

Lekarze zalecają, aby nie stosować jagód aronii w czasie ciąży, gdyż przedawkowanie powoduje nudności, wymioty, zawroty głowy. Jest to spowodowane niskim ciśnieniem krwi, jaki jest konsekwencją działania aronii. Również pediatrzy nie zalecają aronii w diecie dzieci poniżej trzeciego roku życia. To negatywnie wpływa na ich trawienie, powoduje zawroty głowy. Przy dużej ilości aronii w diecie u dzieci możliwa jest przewlekła biegunka. Jod zawarty w jagodach aronii jest z pewnością przydatny – jednak w niektórych chorobach tarczycy dodatkowe spożycie tego pierwiastka w organizmie może spowodować powikłania. Mądrze korzystaj z darów swojego ogrodu i pozwól, aby przynosiły tylko pożytek!
 

Zastosowanie aronii w medycynie ludowej

W medycynie ludowej aronia stosowana jest w leczeniu różnych schorzeń. Istnieje kilkadziesiąt przepisów tradycyjnej medycyny, które przy zachowaniu umiaru przy ich spożywaniu, sprzyjają organizmowi 

Oto kilka opcji sprawdzonych specyfików o wysokich właściwościach leczniczych:

1. Aby wzmocnić układ odpornościowy. Na 200 ml wrzącej wody wrzucić 20 gramów jagód aronii. 10 minut gotować na małym ogniu, odcedzić napar. Pić pół szklanki trzy razy dziennie. Napar chroni przed przeziębieniem, wspiera energię życiową.

2. Nalewka alkoholowa. 100 gramów jagód aronii, 1,5 litra wody, 50 liści wiśni, 700 ml wódki, 1/3 szklanki cukru. Wodę, liście wiśni i jagody aronii gotuj razem na małym ogniu przez 15 minut. Odcedź, dodaj wódkę i cukier, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 miesiące. 

3. Sok z aronii z miąższem. Zmielić 1 kg owoców za pomocą maszynki lub malaksera, podgrzać bez dodatku wody do temperatury + 80 ° C, przetrzyj przez sito. Następnie zalać powstałą masę syropem cukrowym w ilości 350 g cukru pudru na litr wody. Podgrzać i rozlać do przygotowanych słoików. Sterylizować przez 15-25 minut w zależności od objętości słoików.

4. Dla diabetyków typu 2 z aronii można przyrządzić dżem na bazie słodzika. 2 kg jagód trzeba  zalać syropem z wody i słodzika. Gotować przez 5 minut, odstawić na 8 godzin. Ponownie zagotować i rozłożyć do słoików. 

Źródła:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15625789/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15945278/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23533529/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21850495/

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog