Heroes Diet
26 listopada 2022
7 min. czytania
2142 wyświetleń
Aronia, to znany owoc krzewu, który pozwala na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi w nadciśnieniu, znacznie poprawia jakość i ilość krwi. Jagoda zwiększa kwasowość, przyspiesza proces przyswajania pokarmu. Spożywana w formie soków czy dżemów, aronia ma równie działanie moczopędne, żółciopędne. Niestety, aronia wykazuje jednocześnie wiele przeciwwskazań i należy dawkować ją ostrożnie.
Aronia to rozgałęziony, wieloletni krzew dorastający do 3 m wysokości, o liściach przypominających wiśnię. Kwiaty są białe, o słabym zapachu. Owoce aronii są zaś czarne, z lekkim woskowym nalotem. Smak aronii jest słodko-kwaśny, z cierpkim posmakiem. Aronia pochodzi z Ameryki Północnej, ale w naszym kraju znalazła swój drugi dom i jest popularnym krzewem w sadach i ogrodach. Nazwa rośliny pochodzi od greckiego słowa „aros”, które można przetłumaczyć jako „korzyść” lub „pomoc”. Krzew jest rośliną miododajną i uwielbianą przez pszczoły.
Spis Treści:
Aronia oferuje wiele korzystnych dla ludzkiego organizmu substancji. Owoc ten ma także niską zawartość kalorii, co jest dobrą wiadomością dla osób na diecie. W 100 gramach owoców aronii jest zaledwie 55 kcal.
Oprócz tego jagody zawierają:
Garść aronii może wystarczyć na zaspokojenie 6% dziennego zapotrzebowania ludzkiego organizmu na żelazo. Aronia to także duża ilość makro i mikroelementów,jak również zestaw wszystkich witamin, niezbędnych dla zdrowia osób w każdym wieku.
Korzyści z aronii dla organizmu człowieka są oczywiste, ponieważ owoce aronii zawierają dużą ilość składników odżywczych i witamin.
Owoce krzewu zawierają jod, beta-karoten, magnez, mangan i potas.
Korzystny wpływ i lecznicze właściwości jagód organizm ludzki są udokumentowane licznymi eksperymentami i wynikami badań. Aronię uznano w Polsce za leczniczą w 1961 roku.
Aronię spożywamy pod wieloma postaciami. Powszechnie znane są suszone jagody aronii, mrożone, przygotowywane z owoców dżemy, kompoty, konfitury, marmolady, galaretki oraz najpopularniejszy sok lub syrop. Dodatek aronii poprawia wygląd kompotów i dżemów z jasnych jagód i owoców, nadaje im kwaśny smak i burgundową barwę. Barwnik spożywczy otrzymany z soku z aronii, który jest wykorzystywany w przemyśle cukierniczym.
Jagody aronii działają przeciwzapalnie, zapobiegają skurczom, wpływają na proces regeneracji naczyń, gdyż pomagają we wzmacnianiu ścian naczyń włosowatych, jednocześnie zmniejszają ich kruchość i porowatość. Z uwagi na obecność jodu w owocach roślina ta jest zbawienna w profilaktyce choroby tarczycy.
Medycyna tradycyjna stosuje aronię przy podwyższonym i obniżonym nadciśnieniu oraz miażdżycy, a także ramach profilaktyki przy obniżonej krzepliwości krwi i skłonnościach do nadmiernego krwawienia.
Przy ciągłym, regularnym,a le kontrolowanym stosowaniu jagód aronii pod różną postacią można:
Aronia ma działanie rozszerzające naczynia krwionośne, co jest istotne nie tylko przy nadciśnieniu, ale także w leczeniu miażdżycy. Sok, owoce z aronii obniżają również poziom cholesterolu we krwi. W owocach aronii znaleziono glikozyd amigdaliny, który dobrze łączy się z witaminą E, która to z kolei, przyspiesza leczenie chorób układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, a także narządów związanych z trawieniem. Jod zawarty w aronii jest przydatny w chorobach tarczycy iw chorobie popromiennej. Ponadto jagody skutecznie pomagają w radzeniu sobie z promieniowaniem, niwelując jego skutki dla organizmu człowieka. Owoce aronii są przydatne, pomagają w utrzymaniu prawidłowego widzenia, zapobiegają starzeniu się oczu.
Oprócz użytecznych, leczniczych właściwości, ciągłe stosowanie aronii ma kilka przeciwwskazań i ograniczeń. Przede wszystkim nie należy jej stosować u osób ze skłonnością do rozstroju jelit, gdyż aronia ma tendencję do pogłębiania tego stanu.
Ograniczenia dotyczą także przewlekłego niedociśnienia i osób, które często mają niskie ciśnienie krwi. Ciągłe spożywanie aronii prowadzi do omdleń..
Jagoda ta jest przeciwwskazana, w chwili kiedy mamy:
Przeciwwskazania występują jedynie przy stałym, regularnym stosowaniu aronii. Spożywana stopniowo, okresowo, nie powoduje negatywnych konsekwencji. Jagoda nie jest w stanie wywołać reakcji alergicznej organizmu, jest produktem hipoalergicznym.
Lekarze zalecają, aby nie stosować jagód aronii w czasie ciąży, gdyż przedawkowanie powoduje nudności, wymioty, zawroty głowy. Jest to spowodowane niskim ciśnieniem krwi, jaki jest konsekwencją działania aronii. Również pediatrzy nie zalecają aronii w diecie dzieci poniżej trzeciego roku życia. To negatywnie wpływa na ich trawienie, powoduje zawroty głowy. Przy dużej ilości aronii w diecie u dzieci możliwa jest przewlekła biegunka. Jod zawarty w jagodach aronii jest z pewnością przydatny – jednak w niektórych chorobach tarczycy dodatkowe spożycie tego pierwiastka w organizmie może spowodować powikłania. Mądrze korzystaj z darów swojego ogrodu i pozwól, aby przynosiły tylko pożytek!
W medycynie ludowej aronia stosowana jest w leczeniu różnych schorzeń. Istnieje kilkadziesiąt przepisów tradycyjnej medycyny, które przy zachowaniu umiaru przy ich spożywaniu, sprzyjają organizmowi
Oto kilka opcji sprawdzonych specyfików o wysokich właściwościach leczniczych:
1. Aby wzmocnić układ odpornościowy. Na 200 ml wrzącej wody wrzucić 20 gramów jagód aronii. 10 minut gotować na małym ogniu, odcedzić napar. Pić pół szklanki trzy razy dziennie. Napar chroni przed przeziębieniem, wspiera energię życiową.
2. Nalewka alkoholowa. 100 gramów jagód aronii, 1,5 litra wody, 50 liści wiśni, 700 ml wódki, 1/3 szklanki cukru. Wodę, liście wiśni i jagody aronii gotuj razem na małym ogniu przez 15 minut. Odcedź, dodaj wódkę i cukier, a następnie odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 miesiące.
3. Sok z aronii z miąższem. Zmielić 1 kg owoców za pomocą maszynki lub malaksera, podgrzać bez dodatku wody do temperatury + 80 ° C, przetrzyj przez sito. Następnie zalać powstałą masę syropem cukrowym w ilości 350 g cukru pudru na litr wody. Podgrzać i rozlać do przygotowanych słoików. Sterylizować przez 15-25 minut w zależności od objętości słoików.
4. Dla diabetyków typu 2 z aronii można przyrządzić dżem na bazie słodzika. 2 kg jagód trzeba zalać syropem z wody i słodzika. Gotować przez 5 minut, odstawić na 8 godzin. Ponownie zagotować i rozłożyć do słoików.
Źródła:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15625789/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15945278/
3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23533529/
4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21850495/
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl