Heroes Diet
28 marca 2021
4 min. czytania
1483 wyświetleń
Dieta niskotłuszczowa, zwana inaczej dietą o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, należy do grupy diet modyfikujących podaż poszczególnych składników pokarmowych. Według najpopularniejszej definicji jej realizacja polega bowiem na obniżeniu w dziennej racji pokarmowej tych podaży energii, które pochodzą z tłuszczów. Ograniczenie to dotyczy nasyconych kwasów tłuszczowych (NKT) i powinno zostać zredukowane nie więcej niż do 15-20% całkowitego dobowego zapotrzebowania energetycznego (M. Bilek i in., 2014). Niepożądane w diecie kwasy tłuszczowe są również częściowo zastępowane jednonienasyconymi odpowiednikami, a cały proces odbywa się w warunkach kontrolujących spożycie cholesterolu. Ilość kwasów tłuszczowych nasyconych powinna być bowiem zmniejszona do 10% dziennej energii, a kwasów tłuszczowych wielonienasyconych zwiększona do 6-10% wartości energetycznej. Stosunek kwasów omega-6 do omega-3 powinien kształtować się w następujący zaś sposób – 4:1 lub lepiej 5:1 (M. Bilek i in., 2014).
Wartość energetyczną diety ustala się indywidualnie, biorąc pod uwagę m.in. stopień aktywności fizycznej i stopień otyłości lub ryzyko jej wystąpienia. Aby dieta niskotłuszczowa była skuteczna, w codziennej diecie należy jednak uwzględnić większy niż dotychczas udział olejów roślinnych zasobnych w wielonienasycone kwasy tłuszczowe – m.in. olej kukurydziany, sojowy i słonecznikowy. Wskazane jest również włączenie do jadłospisu kwasów jednonienasyconych, których bogatym źródłem są olej rzepakowy, oliwa z oliwek oraz margaryny miękkie, w plastikowych pojemnikach. Tym, co dietetycy zalecają wyeliminować z diety, są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – np. podroby, smalec, boczek i słoninę. Ograniczyć należy także spożycie tłustego mięsa, serów, wędlin, drobiu, pełnotłustego mleka i jego przetworów. Wymienione źródła tłuszczów zwierzęcych zastąpić należy tłuszczami pochodzenia roślinnego oraz rybami i ssakami morskimi. Konieczne jest ponadto wykluczenie żywności bogatej w cholesterol – m.in. majonezu, żółtek jaj, masła i pozostałych wysokotłuszczowych produktów mlecznych (np. śmietany). Łączne stężenie cholesterolu nie powinno bowiem przekroczyć 300 mg/dobę.
W trakcie diety niskotłuszczowej ważne jest także ograniczenie konsumpcji cukrów prostych, zwiększających poziom trójglicerydów. Redukcja szkodliwych węglowodanów następuje jednak przy jednoczesnym zwiększeniu ilości spożywanych węglowodanów złożonych (np. skrobi) i włókna pokarmowego. Składniki te występują m.in. w niskoprzetworzonych produktach zbożowych (m.in. w płatkach, gruboziarnistych kaszach, niełuskanym ryżu, pieczywie i mące razowej), surowych warzywach, roślinach strączkowych i niektórych, mało słodkich owocach. Podczas diety niskotłuszczowej należy także sięgać po pokarmy o wysokich zdolnościach przeciwutleniających (np. zawarte w owocach i warzywach polifenoli) – ich antyoksydacyjny potencjał wykazuje działanie redukujące powstawanie tzw. nadtlenków lipidowych, będących przyczyną zmian miażdżycowych. Ze względu na powiązanie tej choroby z nadciśnieniem tętniczym, ryzyko ich wystąpienia zmniejszy także ograniczona podaż soli kuchennej w codziennej diecie.
Białko w diecie niskotłuszczowej zaleca się w normie fizjologicznej – ok. 15% dziennego zapotrzebowania energetycznego, tj. ok. 1 g/kg masy ciała. Powinno ono pochodzić z chudych produktów zwierzęcych – np. indyk, kurczak bez skóry, cielęcina, ryby morskie, królik, chude sery twarogowe, mleko i jego przetwory.
Źródłem węglowodanów w omawianej diecie są z kolei produkty zbożowe, ziemniaki i nasiona roślin strączkowych. Zawarta w nich skrobia nie ma bowiem znaczącego wpływu na zwiększenie się poziomu cholesterolu czy trójglicerydów w surowicy krwi. Jedynym ograniczeniem, jeśli mowa o spożywaniu węglowodanów w diecie niskotłuszczowej, jest ograniczona konsumpcja sacharozy i fruktozy, które zwiększają stężenie wymienionych lipidów.
Wchłanianie cholesterolu zmniejsza także błonnik pokarmowy. Jego ilość w diecie niskotłuszczowej nie powinna przekraczać 25 g. Jeśli zależy nam na lekkostrawności diety, warzywa i owoce (głównie koloru żółto-pomarańczowego i zielonego) będące jego źródłem spożywać należy po ugotowaniu, rozdrobnione i przecierane – np. w postaci drobno startych surówek, sałatek. By błonnik był w pełni wykorzystywany, należy także zastąpić jasne pieczywo ciemnym.
W przypadku diety niskotłuszczowej warto także zwrócić uwagę na składniki mineralne i witaminy. Szczególnie wskazane jest spożywanie produktów bogatych w kwas foliowy, witaminy B6 i B12 oraz mikroskładniki – m.in. potas, magnez, wapń i selen.
Rekomendowane przez dietetyków ograniczenia w diecie niskotłuszczowej dotyczą nie tylko rodzaju spożywanych produktów, ale także form ich technologicznej obróbki. Założeniem diety o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych jest więc nie tylko eliminowanie spożycia szkodliwych lipidów, ale także unikanie obróbki termicznej żywności w wysokiej temperaturze – głównie podczas smażenia. Wykluczeniu podlega również wtórne wprowadzanie tłuszczów do potraw – dodany tłuszcz wnika do ich wnętrza, pogarsza ich strawność, zwiększa kaloryczność i zmienia walory smakowe. Preferowanymi technikami kulinarnymi są natomiast wszelkie formy beztłuszczowe – m.in. gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie, beztłuszczowe obsmażanie (np. na patelni teflonowej). Dozwolone jest również pieczenie w folii lub pergaminie, na ruszcie czy rożnie. Nie zaleca się również stosowania zasmażek i zagęstników potraw (H. Ciborowska, A. Rudnicka, 2019).
Dieta o niskiej zawartości tłuszczy stosowana jest przede wszystkim w trakcie zmian niedokrwiennych w obrębie mózgu i serca, w profilaktyce chorób na tle miażdżycowym i w hiperlipidemii. Niskotłuszczowy sposób odżywiania się znajduje również zastosowanie w dietoterapii chorób takich, jak przewlekłe zapalenie trzustki, choroby dróg żółciowych oraz przy zaburzeniach wchłaniania i w sytuacji upośledzenia procesów trawiennych tłuszczów. Przyczyną, dla której najczęściej zaleca się dietę niskotłuszczową jest konieczność kontrolowania zawartości kwasów tłuszczowych w surowicy krwi i ograniczenia cukrów prostych w celach leczniczych. Obniżenie poziomu lipidów odgrywa zatem szczególną rolę w regulowaniu stężenia cholesterolu we krwi oraz zapobieganiu rozwojowi miażdżycy tętnic oraz jej powikłań.
Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych zalecana jest osobom borykającym się z problemem nadwagi lub otyłości, chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz pokarmowego (w tym kamicą nerkową i zapaleniem trzustki) oraz w ramach rekonwalescencji po przebytych zabiegach – np. po usunięciu woreczka żółciowego. Dla celów bezpieczeństwa i zdrowia diety niskotłuszczowej nie rekomenduje się natomiast dzieciom oraz młodzieży, osobom z niedoborami witamin tłuszczorozpuszczalnych i nietolerującym dużych ilości węglowodanów i błonnika pokarmowego.
Dieta niskotłuszczowa, mimo istnienia pewnych ograniczeń w stosowaniu niektórych składników pokarmowych, jest lekkostrawna i dostarcza do organizmu niezbędne pierwiastki odżywcze. Posiada liczne właściwości prozdrowotne, wspiera pracę i funkcjonowanie poszczególnych układów narządów oraz wpływa korzystnie na redukcję zbędnych kilogramów w walce z otyłością.
Źródła:
1. Bilek, A. Pasternakiewicz, J. Typek, Dietetyka. Wybrane zagadnienia, Rzeszów 2014.
2. Klasyfikacja i charakterystyka diet, w: H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Warszawa 2019.
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl