Heroes Diet
25 grudnia 2020
5 min. czytania
7006 wyświetleń
Właściwości lecznicze oliwek i tłoczonej z nich oliwy były znane ludzkości od zarania dziejów, choć w pełni poznano je dopiero w ostatnich dekadach. Drzewa oliwne uprawia się w basenie Morza Śródziemnego od co najmniej 5500 lat, a co ciekawsze - najstarsze z nich liczy sobie aż 4000 lat! Pochodzi ono z miejscowości Vouves na Krecie, gdzie po dziś dzień w okresie późnego lata, zaczyna pokrywać się małymi oliwkami. Wiek tego niezwykłego drzewa potwierdzają badania przeprowadzone przez Uniwersytet Kreteński, który otoczył okaz swoją opieką. Tak jak i Grecy w starożytności, dla których drzewo oliwne było szczególną świętością. Nie jest również przypadkiem, że to wieńcem wykonanym z tej właśnie rośliny nagradzano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. Oliwka od zawsze była kojarzona z witalnością, długowiecznością i dobrym stanem zdrowia. A jak to wygląda w praktyce?
Spis Treści:
Tłoczona z oliwek oliwa extra virgin posiada silne właściwości antyoksydacyjne oraz wspomagające odporność organizmu. Wszystko dzięki zawartym w jej składzie polifenolom, które mają silne działanie przeciwnowotworowe. Jej stosowanie zaleca się również w trakcie leczenia chorób układu krążenia. Drzewka oliwne uchodzą za niezwykle odporne i żywotne, co wpływa również na właściwości samej oliwy. Zawarte w niej duże ilości kwasu oleinowego, sprzyjają zmniejszeniu ryzyka zachorowań na astmę oraz występowania alergicznych zapaleń.
Liczne badania naukowe potwierdzają również, że jest ona bogata w witaminy A, E, D oraz K. W związku z tym jej stosowanie zaleca się w celu uregulowania procesów trawienia. Jej regularne stosowanie opóźnia procesy starzenia, a podawana dzieciom - wpływa korzystnie na wzrost ich kości. Ponadto przeciwdziała zakrzepom, asymiluje cukry oraz wyrównuje ich poziom we krwi. A to jeszcze nie wszystko...
Oliwa to źródło wiecznej młodości, jednak warto wiedzieć, że nie każda z nich zawiera antyoksydanty. Zwykła, dostępna w sklepach oliwa z oliwek, która została poddana rafinowaniu, niestety będzie ich pozbawiona. Tylko oliwa extra virgin, która powstała w trakcie pierwszego tłoczenia może zachować swoje składniki odżywcze, w tym wspominane przeciwutleniacze.
Tak wyprodukowana oliwa zawiera ponad 30 związków fenylowych, które aktywnie wspomagają ludzki organizm w walce z wolnymi rodnikami. Te z kolei uważane są za główną z przyczyn powstawania wielu chorób oraz za proces związany ze starzeniem się organizmu. Oliwa z oliwek uważana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. W jej składzie odnajdziemy głównie tłuszcze jednonienasycone, które są zdrowe dla serca oraz nie powodują cholesterolu. Wśród tłuszczów wielonasyceniowych w jej składzie znajdują się natomiast kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Nic więc dziwnego, że diety oparte o stosowanie oliwy, zalecane są m.in. przez WHO. Zdaniem organizacji oliwa z oliwek ma korzystny wpływ na walkę z chorobami nowotworowymi oraz sercowo-naczyniowymi takimi jak: zawał serca bądź udar. Jej stosowanie zmniejsza również problemy z nadciśnieniem oraz reguluje poziom cukrów w organizmie.
Przeprowadzone w 2008 roku badania pod nadzorem niemieckiego gGmbH (OMEGA: A Prospective, Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled Multicentre Study in Patients Who Survived Acute Myocardial Infarction to Investigate the Efficacy and Safety of 1 Gram Ω-3-Fatty Acid Ethyl Esters (Ω-3FAE) Daily Versus Placebo to Reduce the Risk of Sudden Cardiac Death.) dowodzą, że oliwy extra virgin spożywana w dużych ilosciach na obszarze Śródziemnomorza, korzystnie wpływa na obniżenie wskaźników zgonów spowodowanych chorobami serca.
Zdaniem badaczy, substancje zawarte w oliwie z pierwszego tłoczenia mają silne właściwości kardioochronne, co zapobiega również miażdżycy. Podaje się także, że jej spożywanie obniżyło o 48% na tym terenie zapotrzebowanie na kupowanie leków na ciśnienie krwi. Osoby poddane badaniom, nie miały również znaczących problemów z cholesterolem.
Schorzenie to jest drugą po chorobach serca, przyczyną przedwczesnych zgonów. Tak jak i one wynika z nadmiernego poziomu cholesterolu i nadciśnienia, nic dziwnego więc, że oliwa z oliwek pomaga w walce z tą chorobą. Wiele z ogólnodostępnych wyników badania dowodzi, iż osoby spożywające duże ilości oliwy z oliwek nie są narażone na występowanie ryzyka związanego z tą chorobą. W 2017 roku naukowcy z Uniwersytetu Bolońskiego dowiedli, że prawdopodobieństwo występowania udaru jest mniejsze nawet o 41% w porównaniu do osób, które nie stosują oliwy extra virgin. (Bioactivity of Olive Oil Phenols in Neuroprotection).
Nie od dziś wiadomo, że to co jemy wpływa na powstawanie chorób nowotworowych. Jeżeli jednak żywimy się w odpowiedni sposób, nie powinniśmy się ich obawiać. Dowodzą temu również badania opublikowane w 2011 roku przez Uniwersytet Gouangzhou (Effect of Enteral Nutrition Rich in Eicosapentaenoic Acid (EPA) on Patients Receiving Chemotherapy for GI Tumor), które dowiodły, że zawarty w oliwie oleokantal wpływa na poprawę zdrowia u osób poddawanych chemioterapii. Substancja ta, jest jednym z przeciwutleniaczy, a co ciekawsze powstaje on w trakcie tłoczenia oliwy. Oznacza to, że nie posiada go ani drzewo, ani jego owoce.
O zmniejszonym ryzyku zachorowań na nowotwory mówią również liczne dane opublikowane przez WHO. W regionach, gdzie dochodzi do produkcji oliwy z oliwek, wraz z jej spożyciem zmniejsza się ryzyko powstawania nowotworów. Każde kolejne badania przeprowadzane pod tym kontem dostarczają nam więcej informacji, co napawa nadzieją na przyszłość.
Dowiedziono również, że oliwa extra virgin zmniejsza ryzyko powstawania cukrzycy typu 2. Potwierdzają do badania Waszyngtońskiej Szkoły Medycznej, jakie przeprowadzono w 2016 roku (Complex Effects of Dietary Manipulation on Metabolic Function, Inflammation and Health). Zdaniem badaczy, zawarte w oliwie związki fenelowe sprzyjają poprawnemu metabolizmowi glukozy, a także wspomagają działanie przyjmowanej przez chorych insuliny. Ponadto dowodza również, że regularne spożywanie oliwy z oliwek może zmniejszyć ryzyko tej choroby nawet do 13%.W połączeniu z dietą śródziemnomorską można je zredukować nawet do 50%.
Zeszłoroczne badania Centrum Medycznego Uniiwesytetu w Kansas (Nutrition Interventions for Cognitive Enhancement) pokazują natomiast, że wprowadzenie oliwy z oliwek do codziennego jadłospisu, może skutecznie zapobiegać chorobie Alzheimera. Zawarty w oliwie oleokantal spowalnia, a w niektórych przypadkach nawet zatrzymuje rozwój tej choroby.
Catering dietetyczny od Heroes Diet działający na terenie ponad 100 miejscowości Polski, a w tym m.in.: Warszawie, Lublinie, Otwocku, Sulejówku, Piasecznie, Pruszkowie i.in. we wszystkich swoich dietach chętnie wykorzystuje oliwę z oliwek. Sprawdź ofertę aż 4 ich rodzajów i zacznij z nami walkę o swoje lepsze jutro!
Źródła:
1. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00251134
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29068387/
3. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01048463?term=olive+oil&draw=3&rank=413
4. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02706262?term=olive+oil&draw=3
5. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03841539?term=olive+oil&draw=4&rank=396
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl