Żywność i składniki odżywcze
Oparte na dowodach

Czy oliwa z oliwek jest zdrowa?

Czy oliwa z oliwek jest zdrowa?

Heroes Diet

25 grudnia 2020

5 min. czytania
5321 wyświetleń

Właściwości lecznicze oliwek i tłoczonej z nich oliwy były znane ludzkości od zarania dziejów, choć w pełni poznano je dopiero w ostatnich dekadach. Drzewa oliwne uprawia się w basenie Morza Śródziemnego od co najmniej 5500 lat, a co ciekawsze - najstarsze z nich liczy sobie aż 4000 lat! Pochodzi ono z miejscowości Vouves na Krecie, gdzie po dziś dzień w okresie późnego lata, zaczyna pokrywać się małymi oliwkami. Wiek tego niezwykłego drzewa potwierdzają badania przeprowadzone przez Uniwersytet Kreteński, który otoczył okaz swoją opieką. Tak jak i Grecy w starożytności, dla których drzewo oliwne było szczególną świętością. Nie jest również przypadkiem, że to wieńcem wykonanym z tej właśnie rośliny nagradzano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich. Oliwka od zawsze była kojarzona z witalnością, długowiecznością i dobrym stanem zdrowia. A jak to wygląda w praktyce?





Spis Treści:

1
Oliwa i jej właściwości.
2
Oliwa a przeciwutleniacze
3
Oliwa z oliwek a choroby serca
4
Oliwa z oliwek zapobiega udarowi mózgu
5
Oliwa z oliwek a choroby nowotworowe
6
Wpływ oliwy z oliwek na inne choroby

Oliwa i jej właściwości

Tłoczona z oliwek oliwa extra virgin posiada silne właściwości antyoksydacyjne oraz wspomagające odporność organizmu. Wszystko dzięki zawartym w jej składzie polifenolom, które mają silne działanie przeciwnowotworowe. Jej stosowanie zaleca się również w trakcie leczenia chorób układu krążenia. Drzewka oliwne uchodzą za niezwykle odporne i żywotne, co wpływa również na właściwości samej oliwy. Zawarte w niej duże ilości kwasu oleinowego, sprzyjają zmniejszeniu ryzyka zachorowań na astmę oraz występowania alergicznych zapaleń.

Liczne badania naukowe potwierdzają również, że jest ona bogata w witaminy A, E, D oraz K. W związku z tym jej stosowanie zaleca się w celu uregulowania procesów trawienia. Jej regularne stosowanie opóźnia procesy starzenia, a podawana dzieciom - wpływa korzystnie na wzrost ich kości. Ponadto przeciwdziała zakrzepom, asymiluje cukry oraz wyrównuje ich poziom we krwi. A to jeszcze nie wszystko...

Oliwa a przeciwutleniacze

Oliwa to źródło wiecznej młodości, jednak warto wiedzieć, że nie każda z nich zawiera antyoksydanty. Zwykła, dostępna w sklepach oliwa z oliwek, która została poddana rafinowaniu, niestety będzie ich pozbawiona. Tylko oliwa extra virgin, która powstała w trakcie pierwszego tłoczenia może zachować swoje składniki odżywcze, w tym wspominane przeciwutleniacze.

Tak wyprodukowana oliwa zawiera ponad 30 związków fenylowych, które aktywnie wspomagają ludzki organizm w walce z wolnymi rodnikami. Te z kolei uważane są za główną z przyczyn powstawania wielu chorób oraz za proces związany ze starzeniem się organizmu. Oliwa z oliwek uważana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. W jej składzie odnajdziemy głównie tłuszcze jednonienasycone, które są zdrowe dla serca oraz nie powodują cholesterolu. Wśród tłuszczów wielonasyceniowych w jej składzie znajdują się natomiast kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.

Nic więc dziwnego, że diety oparte o stosowanie oliwy, zalecane są m.in. przez WHO. Zdaniem organizacji oliwa z oliwek ma korzystny wpływ na walkę z chorobami nowotworowymi oraz sercowo-naczyniowymi takimi jak: zawał serca bądź udar. Jej stosowanie zmniejsza również problemy z nadciśnieniem oraz reguluje poziom cukrów w organizmie.

Oliwa z oliwek a choroby serca

Przeprowadzone w 2008 roku badania pod nadzorem niemieckiego gGmbH (OMEGA: A Prospective, Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled Multicentre Study in Patients Who Survived Acute Myocardial Infarction to Investigate the Efficacy and Safety of 1 Gram Ω-3-Fatty Acid Ethyl Esters (Ω-3FAE) Daily Versus Placebo to Reduce the Risk of Sudden Cardiac Death.) dowodzą, że oliwy extra virgin spożywana w dużych ilosciach na obszarze Śródziemnomorza, korzystnie wpływa na obniżenie wskaźników zgonów spowodowanych chorobami serca. 

Zdaniem badaczy, substancje zawarte w oliwie z pierwszego tłoczenia mają silne właściwości kardioochronne, co zapobiega również miażdżycy. Podaje się także, że jej spożywanie obniżyło o 48% na tym terenie zapotrzebowanie na kupowanie leków na ciśnienie krwi.  Osoby poddane badaniom, nie miały również znaczących problemów z cholesterolem.

Oliwa z oliwek zapobiega udarowi mózgu

Schorzenie to jest drugą po chorobach serca, przyczyną przedwczesnych zgonów. Tak jak i one wynika z nadmiernego poziomu cholesterolu i nadciśnienia, nic dziwnego więc, że oliwa z oliwek pomaga w walce z tą chorobą. Wiele z ogólnodostępnych wyników badania dowodzi, iż osoby spożywające duże ilości oliwy z oliwek nie są narażone na występowanie ryzyka związanego z tą chorobą. W 2017 roku naukowcy z Uniwersytetu Bolońskiego dowiedli, że prawdopodobieństwo występowania udaru jest mniejsze nawet o 41% w porównaniu do osób, które nie stosują oliwy extra virgin. (Bioactivity of Olive Oil Phenols in Neuroprotection).

Oliwa z oliwek a choroby nowotworowe

Nie od dziś wiadomo, że to co jemy wpływa na powstawanie chorób nowotworowych. Jeżeli jednak żywimy się w odpowiedni sposób, nie powinniśmy się ich obawiać. Dowodzą temu również badania opublikowane w 2011 roku przez Uniwersytet Gouangzhou (Effect of Enteral Nutrition Rich in Eicosapentaenoic Acid (EPA) on Patients Receiving Chemotherapy for GI Tumor), które dowiodły, że zawarty w oliwie oleokantal wpływa na poprawę zdrowia u osób poddawanych chemioterapii. Substancja ta, jest jednym z przeciwutleniaczy, a co ciekawsze powstaje on w trakcie tłoczenia oliwy. Oznacza to, że nie posiada go ani drzewo, ani jego owoce.

O zmniejszonym ryzyku zachorowań na nowotwory mówią również liczne dane opublikowane przez WHO. W regionach, gdzie dochodzi do produkcji oliwy z oliwek, wraz z jej spożyciem zmniejsza się ryzyko powstawania nowotworów. Każde kolejne badania przeprowadzane pod tym kontem dostarczają nam więcej informacji, co napawa nadzieją na przyszłość.

Wpływ oliwy z oliwek na inne choroby

Dowiedziono również, że oliwa extra virgin zmniejsza ryzyko powstawania cukrzycy typu 2. Potwierdzają do badania Waszyngtońskiej Szkoły Medycznej, jakie przeprowadzono w 2016 roku (Complex Effects of Dietary Manipulation on Metabolic Function, Inflammation and Health). Zdaniem badaczy, zawarte w oliwie związki fenelowe sprzyjają poprawnemu metabolizmowi glukozy, a także wspomagają działanie przyjmowanej przez chorych insuliny. Ponadto dowodza również, że regularne spożywanie oliwy z oliwek może zmniejszyć ryzyko tej choroby nawet do 13%.W połączeniu z dietą śródziemnomorską można je zredukować nawet do 50%.

Zeszłoroczne badania Centrum Medycznego Uniiwesytetu w Kansas (Nutrition Interventions for Cognitive Enhancement) pokazują natomiast, że wprowadzenie oliwy z oliwek do codziennego jadłospisu, może skutecznie zapobiegać chorobie Alzheimera. Zawarty w oliwie oleokantal spowalnia, a w niektórych przypadkach nawet zatrzymuje rozwój tej choroby.

Catering dietetyczny od Heroes Diet działający na terenie ponad 100 miejscowości Polski, a w tym m.in.: Warszawie, Lublinie, Otwocku, Sulejówku, Piasecznie, Pruszkowie i.in. we wszystkich swoich dietach chętnie wykorzystuje oliwę z oliwek. Sprawdź ofertę aż 4 ich rodzajów i zacznij z nami walkę o swoje lepsze jutro!

 

Źródła:

1. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT00251134
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29068387/
3. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT01048463?term=olive+oil&draw=3&rank=413
4. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02706262?term=olive+oil&draw=3
5. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT03841539?term=olive+oil&draw=4&rank=396

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog