Heroes Diet
04 lutego 2021
6 min. czytania
2819 wyświetleń
Pierwiastki śladowe – zwane inaczej mikroelementami (z ang. microelement, trace element) – to składniki mineralne, których zawartość w zarówno w organizmach zwierzęcych, jak i roślinnych jest niewspółmierna w stosunku do tzw. makroelementów – tj. pierwiastków stanowiących większość. Stężenie mikroelementów w organizmie ludzkim nie przekracza bowiem 0,1% masy ciała człowieka. Jako że mikroskładniki są niezbędne do właściwego rozwoju i funkcjonowania, a ich niedobór powoduje zaburzenia zdrowotne, ich zalecane dzienne spożycie przez osobę dorosłą jest mniejsze niż 100 mg. Do grupy niezbędnych dla funkcjonowania organizmu ludzkiego składników zalicza się zatem: żelazo (Fe), cynk (Zn), miedź (Cu), mangan (Mn),
fluor (F), molibden (Mo), jod (I), selen (Se), chrom (Cr) i kobalt (Co). W zależności od poszczególnego rodzaju mikroskładników uczestniczą one w mniejszym lub większym stopniu w procesach odpornościowych, reprodukcyjnych, energetycznych, nerwowych i fizycznych organizmu.
Spis Treści:
Cynk (Zn) to mikropierwiastek odpowiadający za wzmocnienie organizmu; wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wraz z innymi pierwiastkami (m.in. wapniem i magnezem) stanowi jeden z głównych substancji budulcowych tkanek wewnętrznych – zwłaszcza chrząstek i tzw. kostek twardniejących. Przyśpiesza on gojenie się ran i wspiera przebieg ciąży u kobiet. Naturalnym źródłem cynku w diecie są m.in. dynia, słonecznik, kiełki i otręby pszenne, orzechy, ryż, szpinak oraz buraki. Niedobór cynku przyczynia się do problemów ze skórą i włosami, może powodować anemię, epilepsję, reumatyzm lub niedokrwistość, a jego najpoważniejszą, negatywną konsekwencją – w przypadku ciąży – są zaburzenia rozwoju płodu. Niedostateczna ilość cynku u dzieci wywołuje z kolei niedorozwój narządów płciowych i opóźnić może ich dojrzewanie. Nadmiar cynku to zjawisko występujące sporadycznie i objawia się poprzez podniesiony poziom cholesterolu, obniżoną odporność, zahamowaną zdolność wzrostu oraz problemy dermatologiczne.
Składnikiem hemoglobiny i wielu innych enzymów w organizmie człowieka jest żelazo (Fe). Jako jeden z najważniejszych mikroskładników odpowiada on za ochronę przed stresem oksydacyjnym oraz za transportowanie i magazynowanie tlenu w trakcie m.in. oddychania komórkowego oraz syntezy DNA. By uzupełnić jego niedobór, warto sięgnąć po produkty w niego bogate – wątrobę, warzywa strączkowe, szczypiorek czy korzeń pietruszki. Uchroni to organizm przed negatywnymi dla zdrowia konsekwencjami – m.in. przed obniżeniem stężenia hemoglobiny we krwi, niedokrwistością, a także – w sytuacji jego zbytniego nagromadzenia w organizmie – przed schorzeniami wątroby.
Selen (Se) należy, obok witaminy E, do grupy biopierwiastków odpowiedzialnych za ochronę układu sercowo-naczyniowego. Mikroskładnik ten wpływa pozytywnie ponadto na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu, utrzymuje ciało w dobrej kondycji, zapewnia mu młodzieńczy wygląd oraz zapobiega odkładaniu się szkodliwych metali ciężkich w organizmie. Naturalnym sposobem uzupełnienia niedoborów selenu jest sięgnięcie po drożdże piwne (uprzednio poddane działaniu wysokiej temperatury), czosnek, otręby i kiełki zbóż – np. pszenicy, białka jajek, koper lub nasiona słonecznika. Przyjmowanie odpowiednich dawek tego pierwiastka – w razie jego niedoboru – zagraża płodności człowieka, stymuluje rozwój chorób nowotworowych, przyśpiesza procesy starzenia się organizmu, obniża jego odporność i czyni go bardziej podatnym na infekcje i ogólne stany osłabienia. Warto podkreślić, iż selen jest mikroelementem o trudnym do ustabilizowania w organizmie stężeniu. Szkodliwy może być zatem zarówno jego niedobór, jak i nadmiar, który prowadząc do zatruć organizmu, powoduje łysienie, uszkodzenia skóry i zwiększa prawdopodobieństwo powstania nowotworów.
Do grona istotnych mikroskładników zalicza się również miedź (Cu). Stanowi ona budulec wielu enzymów i dostarczana jest do organizmu dzięki produktom zawierającym jej duże stężenie. Wśród nich wymienić można m.in. orzechy, groch, fasolę, kaszę gryczaną, pieczarki i ryby. Miedź jest składnikiem enzymów oddechowych, stymuluje i reguluje metabolizm żelaza oraz wspomaga jego transport do hemoglobiny. Jej niedobór w organizmie jest niezwykle rzadką sytuacją – w jej efekcie pojawia się niedokrwistość, dysfunkcja tkanki łącznej, zaburzenia funkcji centralnego układu nerwowego, zaburzona pigmentacja włosów lub dysfunkcje immunologiczne.
Kolejnym z cennych dla zdrowia człowieka mikroelementów jest mangan (Mn). Wpływa on na poprawę funkcjonowania narządu wzroku, zmniejsza wypryski i trądzik, a jego niedobór powoduje w organizmie anemię, zaostrzone zmiany skórne, zaburzenia widzenia, wypadanie włosów, a nawet osteoporozę. Według zaleceń dietetyków naturalnym źródłem manganu w diecie są m.in. płatki owsiane, kakao, żurawina, kokos, a także grzyby oraz czarna i zielona herbata.
Kobalt (Co) to jeden z bardziej wartościowych, aczkolwiek występujących w organizmach w śladowych ilościach, biopierwiastków. Odgrywa on bowiem istotną rolę w strukturze szpiku kostnego i pobudza procesy tworzenia krwi. Jego niedobór wywołać może niewydolność serca i układu krążenia oraz zaburzenia pracy gruczołów tarczycy. Nadmiar kobaltu prowadzi z kolei do anemii, przyśpiesza procesy starzenia, doprowadza do zaburzeń zmysłu smaku i powonienia, a także nerwobóli. By zapewnić organizmowi dzienną dawkę zapotrzebowania na kobalt, warto włączyć do codziennej diety mleko i jego przetwory, grzyby, drożdże lub kozieradkę.
Drożdże piwne, wątroba wołowa i jaja to przede wszystkim produkty bogate w chrom (Cr). Warto je spożywać, gdyż wzbogacają one organizm w cenny mikroskładnik, który wspiera procesy metabolizmu węglowodanów. Chrom wspomaga właściwe działanie glukozy i zapobiega zaburzeniom jej przemiany. Jako że występuje w niewielkich ilościach w produktach spożywczych, warto go suplementować – np. w postaci tabletek. Trudno również o sytuację jego niedoboru; występuje ona bardzo rzadko i objawia się m.in. wzrostem stężenia cholesterolu we krwi, zwiększonym poziomem glukozy, brakiem płodności czy wypadaniem włosów.
Powszechnie znanym mikroskładnikiem, dostarczanym do organizmu dzięki spożytym produktom - tj. herbacie, mące pszennej oraz wielu rodzajom warzyw (m.in. fasoli, ziemniakom, kapuście, brokułom i marchwi) – jest fluor (F). Jak wiadomo, jest on głównym budulcem szkliwa zębów, a jego niedobór powoduje próchnicę i stany zapalne dziąseł. Ważnym, aczkolwiek mniej rozpowszechnionym w społecznej świadomości, faktem jest potencjalna możliwość zatrucia się tym mikroskładnikiem. Nadmiar fluor, czyli fluoroza, szkodzi i powoduje m.in. niedoczynność tarczycy.
Pełne ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych, mleko, sery i ryż to naturalne źródła kolejnego z polecanych mikroskładników. Molibden (Mo) bierze udział w procesach odtruwania, detoksykacji organizmu, hamuje rozwój chorób nowotworowych, działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Jego nagromadzenie obniża poziom miedzi w ustroju organizmu, a niedobór prowadzi do zaburzeń widzenia, utraty sił witalnych, zmęczenia; możliwe są również trudności w oddychaniu (zwiększona zostaje częstotliwość wydechu).
Jod (I) to mikroskładnik wchodzący w skład hormonów tarczycy. Jako dobrze wchłaniany przez przewód pokarmowy biopierwiastek zawarty jest w rybach oraz soli kuchennej jodowanej, której spożycie w dużych ilościach nie jest jednak zalecane przez środowiska dietetyków i specjalistów w zakresie żywienia. W wysokim stężeniu występuje także w powietrzu w rejonach nadmorskich. Śladowa ilość jodu w organizmie powoduje z kolei przerost gruczołu tarczycy – tzw. wola prostego.
Opisane w powyższym artykule mikroelementy pełnią bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka. Niezwykle istotne jest więc utrzymanie ich prawidłowego stężenia. Bywa to jednak trudne, gdyż zarówno niedobór, jak i nadmiar tych składników może doprowadzić do wystąpienia związanych z nimi niepożądanych objawów. Ostatnimi czasy zauważa się znaczący wzrost zainteresowania konsumentów farmakologicznymi suplementami diety bogatymi w wymienione mikroskładniki. Co ważne, ich stosowanie należy skonsultować z dietetykiem bądź lekarzem – najlepiej w oparciu o wyniki przeprowadzonych wcześniej badań laboratoryjnych. Zdarza się bowiem, iż często – jako ogół społeczeństwa – nie mamy specjalistycznej wiedzy ani świadomości na temat chemicznych interakcji zachodzących pomiędzy tymi pierwiastkami. Środki farmaceutyczne z powodzeniem zastąpią wówczas w pełni bezpieczne, naturalne produkty (przykładowe składniki wzorcowego jadłospisu oraz zalecenia żywieniowe znaleźć można w zasadniczej części niniejszego artykułu). Niewłaściwa dieta bowiem – tj. częste spożywanie produktów wysoko przetworzonych, posiłków typu instant lub fast food, konserw i dań gotowych do bezpośredniego podgrzania – z upływem czasu prowadzi do znacznych niedoborów mikroelementów w organizmie człowieka. Naukowcy dowodzą również, iż długotrwałe przyjmowanie wyższych dawek mikroskładników – niż tych wynikających z norm dziennego na nie zapotrzebowania – skutkują zjawiskiem ich nadmiernego podażu oraz wielu negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Warto więc, nawet w trakcie naturalnej metody ich uzupełniania, zwrócić uwagę na ilość przyjmowanych biopierwiastków. Rozwaga w stosowaniu mikroskładników zapewni bowiem nie tylko bezpieczeństwo ich suplementacji, ale pozwoli również na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia przez długie lata.
Źródła:
1. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka, PZWL, 2012
2. H. Gertig, J. Gawęcki, Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny, Warszawa 2007.
3. J. Gawęcki, L. Hryniewiecki, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, Warszawa 2000.
4. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, red. J. Gawęcki, T. Mossor-Pietraszewska, PWN, 2014.
5. M. Kuras, M. Zielińska-Pisklak, K. Perz, Ł. Szeleszczuk, Żelazo i cynk – główne mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, „Lek w Polsce”, vol. 25, nr 05/15 (288).
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl