Diety
Oparte na dowodach

Dieta wątrobowa - co jeść przy schorzeniach wątroby?

Dieta wątrobowa - co jeść przy schorzeniach wątroby?

Heroes Diet

19 sierpnia 2021

7 min. czytania
1157 wyświetleń

Zasadniczym celem odpowiednio zbilansowanej diety jest dostarczenie do organizmu wraz z pożywieniem wszystkich niezbędnych wartości odżywczych. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne oraz wymagana podaż poszczególnych składników pokarmowych różnić może się w zależności od indywidualnej kondycji zdrowotnej jednostki, poziomu intensywności i rodzaju podejmowanej przez nią aktywności fizycznej, płci oraz wieku. W przypadku pacjentów borykających się z różnorodnymi schorzeniami zdrowotnymi jadłospis również ulega indywidualnym modyfikacjom niż w przypadku diety tradycyjnej u osób zdrowych. W poniższym artykule omówione zostały najważniejsze zasady odżywiania się osób zmagających się z chorobami wątroby.





Spis Treści:

1
Wpływ diety na kondycję i stan wątroby
2
Zasady prawidłowego odżywiania się w chorobach wątrob

Wpływ diety na kondycję i stan wątroby

Dieta ma niewątpliwy wpływ na stan zdrowia całego organizmu - w tym również wątroby. Czynnikami etiologicznymi, stymulującymi powstawanie i rozwój stanów chorobowych tego narządu są m.in.:

niedożywienie (niedobór białka może powodować stłuszczenie i włóknienie wątroby),
 
przekarmienie, nadwaga i otyłość (wywołujące chorobę stłuszczeniową wątroby, jej stopniowe zapalenie, włóknienie i marskość), 
rzadziej nadmierne spożycie witamin i minerałów (hepatotoksyczne działanie zbyt dużych stężeń witaminy A, D i żelaza), 
wrodzone zaburzenia metabolizmu (m.in. nietolerancja fruktozy), 
choroba alkoholowa (po 10 latach picia alkoholu ryzyko marskości wątroby wzrasta o 10%, po kolejnej minionej dekadzie statystycznie choroba dotyczy 50% chorych).

W okresie stabilizacji choroby pacjenta zmagającego się ze schorzeniami wątroby zalecana jest dieta o charakterze lekkostrawnym, z wysoką zawartością białka i ograniczoną podażą błonnika pokarmowego. Całkowita kaloryczność stosowanego sposobu żywienia nie powinna przekraczać liczby 2000 kalorii dziennie.

W momencie zaostrzenia się sytuacji chorobowej oraz w przypadku nasilenia jej objawów (m.in. na wypadek problemów z wydzielaniem żółci) - po konsultacji z dietetykiem i/lub lekarzem - należy ponadto zminimalizować spożycie tłuszczu. Eliminacji z diety mogą podlegać również te typy pokarmów, które wywołują u jednostki objawy niepożądane - nawet, jeśli na ogół znajdują się na liście produktów dozwolonych w diecie pacjentów ze schorzeniami wątrobowymi.

Podsumowując, dieta w żywieniu osób chorych z dolegliwościami wątrobowymi powinna:

dostarczać do organizmu konieczne składniki pokarmowe, odżywcze i mineralne, 
odpowiadać indywidualnemu, dziennemu zapotrzebowaniu energetycznemu pacjenta,
 
wspomagać utrzymanie dobrej kondycji zdrowotnej organizmu chorego,
 
zapobiegać chorobom niedoborowym związanym z powstawaniem deficytów poszczególnych witamin czy składników mineralnych,
 
stymulować regenerację komórek wątrobowych i zapobiegać ich patologicznym zmianom chorobowym, 
odciążać maksymalnie narząd w przypadku upośledzenia jego zasadniczych funkcji czynnościowych.

Zasady prawidłowego odżywiania się w chorobach wątroby

W chorobach wątroby zaleca się spożywanie od 5 do 6 posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasowych (co kilka godzin). Ostatni z posiłków - tj. kolację - najlepiej jednak jest zjeść nie później niż trzy godziny przed zaśnięciem. Bez względu na rodzaj i konsystencję posiłków spożywanych przez pacjentów z chorobami wątroby, każda z porcji powinna być konsumowana bez pośpiechu, powoli, a poszczególne jej kęsy dokładnie przeżuwane. Co istotne, szczegółowe zasady żywienia osób z chorobami wątroby nie zależą od konkretnego rodzaju czy typu schorzenia, a od ogólnego stopnia wydolności tego organu i współwystępujących wraz z chorobą zaburzeń metabolicznych.

W diecie osób z dolegliwościami wątrobowymi zabrania się spożywania potraw smażonych. Zalecane techniki kulinarne i formy obróbki termicznej żywności to przede wszystkim: gotowanie tradycyjne (w wodzie), gotowanie na parze, duszenie bez dodatku tłuszczu oraz pieczenie. Pacjenci powinni także redukować ilość spożywanych dań wysmażonych oraz tych grillowanych nad otwartym ogniem. Niedozwolone są również produkty wysokoprzetworzone - tzw. żywność wygodna i dania gotowe (np. zupy w opakowaniach i dania główne w słoikach do bezpośredniego odgrzania), produkty typu instant (m.in. sosy i zupy w proszku), pikantne przyprawy (w tym majonez, musztarda, sosy, ocet), żywność słodzona syropem glukozowo-fruktozowym lub fruktozą oraz fast food. Unikać należy również udział tłuszczów nasyconych w diecie (tj. tłuszczów pochodzenia zwierzęcego) - smalcu, słoniny, boczku i tłustych mięs, pasztetów oraz wędlin (w tym parówek, kiełbas, mielonek i konserw). Niezdrowe tłuszcze należy zastąpić ich zdrowszymi, roślinnymi odpowiednikami: olejami roślinnymi (np. olejem rzepakowym, oliwą z oliwek), masłem bądź słodką śmietanką. Produktami bezwzględnie zakazanymi w diecie osób borykających się ze schorzeniami wątroby są również alkohol, pieczywo żytnie, kasza gryczana i pęczak, pełnotłuste produkty mleczne i nabiałowe (w tym: mleko >2%, śmietana, sery dojrzewające, pleśniowe i twarogowe, serki kanapkowe i feta, jajka ugotowane na twardo oraz smażone), niektóre rodzaje mięs (baranina, kaczka, wieprzowina i gęś), ryby wędzone i w oleju, grzyby, niektóre warzywa i owoce (np. kapusta, brukselka, szczypiorek, cebula, warzywa strączkowe, rzodkiewka, papryka, gruszki, śliwki, czereśnie, agrest, ananas, owoce suszone, warzywa marynowane, smażone i z dodatkiem majonezu, np. w sałatkach), orzechy, mocna kawa, napoje gazowane i słodycze (zwłaszcza czekolada, cukierki, lody, torty, ciasta i ciastka francuskie).

Do produktów dozwolonych oraz dopuszczalnych w ograniczonych ilościach (oznaczone poniżej znakiem *) w diecie osób z chorobami wątroby należą: 

produkty zbożowe: jasne pieczywo (najlepiej tolerowaną postacią jest pieczywo czerstwe, pszenne), biały ryż, makaron (zwłaszcza bezjajeczny), kasza manna, graham*, kasza jęczmienna i perłowa*, płatki owsiane*;
 
nabiał i jaja: mleko (o zawartości tłuszczu <2%), chudy twaróg, naturalne serki homogenizowane, jogurt naturalny, kefir, maślanka, białko jaj, jaja na miękko i w koszulce*, jajecznica na parze*, omlet*;
 
mięso i ryby: pozbawiony skóry drób, cielęcina, chude ryby i wędliny, wołowina*, chuda wieprzowina*, gotowane na parze tłuste ryby*, 
warzywa: gotowane, przetarte (np. w postaci musu bądź puree), drobno posiekane - np. sałata, ogórek i pomidor bez skórki, pietruszka, cukinia, gotowane ziemniaki, dynia, burak*, szpinak*, młoda fasolka szparagowa*, zielony groszek*, kalafior*; 
owoce: dojrzałe, w obranej, pozbawionej skórki postaci, pieczone lub przetarte - np. jabłko, brzoskwinia, truskawki, kiwi, jagody i borówki, cytrusy*;
tłuszcze*: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, masło, awokado, olej lniany; 
napoje: woda mineralna, słaba herbata, zielona herbata, niesłodzony kompot owocowy,
 
zupy i sosy przyrządzone na bazie wywarów warzywnych lub chudym mięsie drobiowym - np. kleik, krupnik, zupa ziemniaczana czy jarzynowa; 
słodycze*: budyń, galaretka i kisiel bez dodatku cukru;
nasiona chia*, kleik z siemienia lnianego* (jeśli u pacjenta nie występuje nietolerancja pokarmowa),  
łagodne przyprawy.

Źródła:
1. Beata Czernik, Bożena Hoinkes, Dieta w chorobach wątroby, 24 maj 2017, http://www.szpitalslaski.pl/index.php/2015-03-11-15-17-52/2015-03-11-15-09-32/368-dieta-w-chorobach-watroby
2. Tadeusz Tacikowski, Żywienie a choroby wątroby, Nowa Medycyna, 10/1999.
3. Zalecenia żywieniowe w marskości wątroby, 5 Wojskowy Szpital Kliniczny z Polikliniką
4. Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Krakowie, www.5wszk.com.pl/zalecenia-zywieniowe
5. Ciborowska H., Rudnicka A.: Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014.

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog