Heroes Diet
18 sierpnia 2021
6 min. czytania
1460 wyświetleń
Nadmierne spożywanie cukru uznano za niebezpieczne dla zdrowia już na przełomie lat 60. i 70. ubiegłego wieku. Jako że zasadne było wówczas poszukiwanie zdrowszych zamienników sacharozy, dużo uwagi poświęcono rzekomo “bezpieczniejszej” i “mniej szkodliwej” fruktozie. Obecnie jednak w składzie wielu produktów spożywczych znajdujemy jej pochodną - wysokofruktozowy syrop, zwany także glukozowo-fruktozowym. W poniższym artykule wyjaśniamy, czym różni się on od stosowanych wcześniej cukrów oraz jakie aspekty technologiczne i zdrowotne świadczą - bądź też nie - o powszechności jego stosowania.
Spis Treści:
Syrop glukozowo-fruktozowy (SGF), zwany także syropem wysokofruktozowym (HFS - z ang. high fructose syrup), izoglukozą lub syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy (z ang. HFCS – high fructose corn syrup), to jeden z najczęściej stosowanych syropów w przemyśle spożywczym. Pełni on w wielu produktach żywnościowych rolę substancji słodzącej i jest popularnym, aczkolwiek znacznie bardziej ekonomicznym od np. sacharozy (tj. cukru), środkiem poprawiającym walory sensoryczne żywności. Choć wyprodukowano go po raz pierwszy w latach 70. ubiegłego wieku, biorąc pod uwagę jego pierwotne przeznaczenie, tj. wyłącznie do słodzonych napojów (mowa o przemysłowej produkcji rozpoczętej w 1967 roku w Stanach Zjednoczonych HFCS-42 o poziomie fruktozy w składzie nie przekraczającej 42%), później zaczął być stosowany do produktów nabiałowych, pieczywa, słodyczy, soków, a nawet wędlin. Ze współczesnej perspektywy cechą szczególną SGF jest więc powszechny i wszechstronny charakter jego występowania i zastosowania; dziś syrop glukozowo-fruktozowy jest bowiem wszechobecny - znajdziemy go m.in. w słodzonych napojach gazowanych, produktach zbożowych, wyrobach cukierniczo-piekarniczych, przetworach owocowo-warzywnych (także w dżemach i konfiturach), jogurtach, produktach mlecznych (także w fermentowanych napojach i deserach mlecznych, serkach twarogowych) i sosach. Nie brakuje go także w składzie produktów określanych mianem produktów “light”, “fit” czy “bio”.
Syrop glukozowo-fruktozowy produkowany w wyniku hydrolizy enzymatycznej lub kwasowej skrobi - dziś głównie wytwarza się go ze skrobi kukurydzianej, wcześniej z ziemniaczanej lub pszenicznej. Izoglukoza jako środek słodzący składa się z wolnej glukozy i wolnej fruktozy - w zmiennych i różnorodnych proporcjach, które determinują nazwę produktu końcowego: syrop glukozowo-fruktozowy lub fruktozowo-glukozowy. Najczęściej stosowanymi proporcjami w przemyśle spożywczym są jednak poniższe stosunki składników (w przeliczeniu na 100 g suchej masy):
Powszechność stosowania syropu glukozowo-fruktozowego w przemyśle spożywczym wynika natomiast z faktu, iż stanowi on tani zamiennik cukru białego (sacharozy), a dzięki swoim walorom smakowym i szczególnej słodyczy (siła słodząca syropu jest o bowiem 40% wyższa niż sacharozy) z łatwością łączy się z innymi składnikami produktów, nadając żywności wysoko przetworzonej wyrazisty, trwalszy smak oraz bardziej intensywny kolor, zwiększając przy tym jej atrakcyjność wizualną. Producenci z branży spożywczej doceniają także jego właściwości fizykochemiczne. Syrop wysokofruktozowy nie ulega bowiem krystalizacji, zapobiega wysychaniu produktów i zmianie ich tekstury oraz przedłuża ich świeżość i termin przydatności do spożycia.
Wszechstronne możliwości jego zastosować podyktowane są również względami technologicznymi jego obróbki - SGF jest substancją bardziej wydajną, wysoko rozpuszczalną, o niskim poziomie lepkości, charakteryzującą się dużą stabilnością mikrobiologiczną. Istotną cechą SGF jest bowiem ochrona żywności przed szkodliwymi bakteriami - syrop glukozowo-fruktozowy hamuje rozwój drobnoustrojów i zachowuje właściwości konserwujące.
Według wielu dostępnych danych naukowych i literaturowych nadmierna konsumpcja produktów bogatych w syrop glukozowo-fruktozowych może wywierać znaczący i negatywny wpływ na ogólną kondycję zdrowia człowieka, zwiększając ryzyko zapadalności na choroby przewlekłe niezakaźne.
Jednym z najpoważniejszych zagrożeń wynikających z nadmiernego spożycia syropu glukozowo-fruktozowego jest epidemia nadwagi i otyłości. SGF, a zwłaszcza zawarta w niej fruktoza, jako substancja słodząca, wykazuje szczególny, tj. zaburzający homeostazę energetyczną organizmu, sposób metabolizowania się. Izoglukoza sprzyja rozwojowi otyłości, gdyż zmniejsza w surowicy krwi poziom insuliny oraz leptyny - hormonu odpowiadającego za poczucie sytości w organizmie (fruktoza zaburza procesy stymulujące ich produkcję i zdolność wydzielania). Tuż po spożyciu posiłku obfitującego w fruktozę i/lub syrop glukozowo-fruktozowy w organizmie następuje natomiast znaczne podwyższenie stężenia greliny (hormonu głodu, pobudzającego apetyt i chęć jedzenia), a sama konsumpcja posiłku czy określonego produktu nie wywołuje u osoby go zjadającej poczucia sytości czy zaspokojenia głodu - wręcz przeciwnie, następuje u niej znaczny wzrost apetytu i chęć sięgnięcia po kolejną porcję posiłku. Badania wykazują ponadto, że występująca w SGF czysta fruktoza przyczynia się do podwyższenia stężenia wolnych kwasów tłuszczowych we krwiobiegu, a syntetyzowane “zapasy energetyczne” odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej, doprowadzając do jednej z najbardziej niebezpiecznych form otyłości - tj. otyłości brzusznej. W wyniku tego procesu uszkodzeniu ulegają także komórki beta trzustki - odpowiedzialne m.in. za wydzielanie i stymulowanie insuliny, co prowadzi w konsekwencji do powstania stanu zwanego insulinoopornością.
Konsumpcja nadmiernych ilości SGF powoduje również wzrost stężenia trójglicerydów i lipoprotein o małej gęstości (VLDL), co może - w procesie długotrwałym - doprowadzić z kolei do stłuszczenia wątroby, choroby miażdżycowej czy zaburzeń pracy mięśnia sercowego lub jego zawału. Nadmierne stężenie izoglukozy w pożywieniu prowadzić może też do nagromadzenia się zbyt dużej ilości fruktozy w przewodzie pokarmowym, co nasila w nim procesy fermentacyjne i potęguje dolegliwości związane z zaburzeniami trawienia, m.in. z refluksem żołądkowo-przełykowym. Wysoki poziom wolnych kwasów tłuszczowych dostarczanych wraz ze szkodliwym syropem wysokofruktozowym przyczynia się także do rozwoju innych, znacznie poważniejszych chorób, tzw. cywilizacyjnych - w tym cukrzycy typu drugiego, dny moczanowej, kamicy nerkowej, nadciśnienia tętniczego, chorób nerek, zespołu bezdechu sennego oraz niektórych nowotworów.
Ograniczenie spożycia szkodliwej fruktozy w codziennej diecie nie jest zadaniem łatwym, m.in. z uwagi na fakt, że do przeważającej większości różnorodnych artykułów żywnościowych dodawany jest przez producentów syrop glukozowo-fruktozowy. Najlepszą i najbardziej efektywną drogą do jego wyeliminowania bądź zredukowania w codziennej diecie jest zmiana dotychczasowych przyzwyczajeń i nawyków żywieniowych. Przed niebezpiecznym działaniem izoglukozy uchronić może nas jedynie świadomość konsumencka: sięgajmy po produkty wolne od cukrów rafinowanych, ze szególnym uwzględnieniem syropu wysokofruktozowego, czytajmy etykiety i informacje zamieszczone na opakowaniach produktów spożywczych (nie mniej ważne jest czytelne oznakowanie produktów przez producentów!) i świadomie wybierajmy zdrowe węglowodany - prawdziwy miód, stewię czy inne naturalne zamienniki cukru.
Źródła:
1. J. Piekarska, Gorzki wymiar słodyczy, Czaso-pismo, nr 4, 2016.
2. Biernacka K., Hoffmann M., Piotrowska A., Zagrożenia zdrowotne związane ze stosowaniem
syropu wysokofruktozowego w produkcji żywności, Postępy Techniki Przetwórstwa
Spożywczego 2016, nr 2, s. 89–96.
3. Sadowska J., Rygielska M., Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu do produkcji żywności, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2014, nr 3 (94), s. 14–26.
4. Przygoda B., Cukier vs syrop glukozowo-fruktozowy. Skład, produkcja, zastosowanie
(cz. 1), ncez.pl, 2018.
5. Joanna Grupińska, Teresa Grzelak, Marcelina Walczak, Marta Kramkowska, Krystyna Czyżewska, Korzyści i zagrożenia związane z konsumpcją naturalnych zamienników sacharozy, Bromat. Chem. Toksykol. – XLVIII, 2015, 1, str. 1 – 10.
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl