Heroes Diet
19 lutego 2021
5 min. czytania
1042 wyświetleń
Do cukrów zalicza się powszechnie ponad sto różnych, słodkich substancji. Najczęściej spotykane z nich to fruktoza – naturalny cukier zawarty w owocach i miodzie, glukoza – najprostsza postać cukru powstająca w wyniku rozpadu węglowodanów, wchłaniana w przewodzie pokarmowym i występująca we krwi, laktoza – cukier mleczny. W żywności zawarte są wszystkie składniki odżywcze oraz błonnik potrzebny do trawienia i zachowania właściwych procesów metabolicznych. Gdy zjadamy węglowodany złożone – np. produkty pełnoziarniste i warzywa – lub węglowodany proste (owoce), organizm trawi je i następnie stopniowo uwalnia z nich energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania.
Technologia biochemiczna oraz badania nad żywnością pozwoliły jednak wyizolować węglowodany z pełnowartościowych produktów. Uzyskano w ten cukier w postaci stężonej – tj. sacharozę – cukier biały, rafinowany, otrzymywany z buraków cukrowych, występujący w postaci drobnych kryształków (jego odmianą jest cukier z trzciny cukrowej – biały lub lekko brązowy, nie mający jednak odmiennego składu chemicznego). Mimo walorów smakowych produkty zawierające dużą ilość cukru białego pozbawione są najczęściej witamin i składników mineralnych. W poniższym artykule, wyjaśniamy, jakie zamienniki cukru białego można stosować w codziennej diecie i jak wpływają one na kondycję zdrowotną człowieka.
Dobowe zapotrzebowanie człowieka na węglowodany zależy od wielu indywidualnych czynników –m.in. wieku, płci, masy ciała i aktywności fizycznej. Pomimo braku ściśle wypracowanych, teoretycznych norm fizjologicznego zapotrzebowania na węglowodany, zaleca się, aby pokrywały one od 50 do 65% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, co w przeliczeniu na kilogram masy ciała dorosłego człowieka zawiera się w przedziale od 6 do 8 gramów. Zdaniem dietetyków, 70% ilości spożywanych węglowodanów stanowić powinny polisacharydy, a pozostałe 30% - dozwolone w diecie, choć znacząco ograniczane do niewielkich ilości – cukry proste i disacharydy (Ł. Pilaczyńska-Szcześniak, 2014).
Powyższe zalecenia wskazują jednoznacznie, iż cukier w codziennej diecie powinien być spożywany w znacznie ograniczonej ilości. Okazuje się jednak, iż w ciągu roku zjadamy łącznie ok. 70 kg cukru różnorodnego pochodzenia (E. Mindell, 1998). Choć to dane statystyczne, są w pełni uzasadnione. Cukier spożywamy bowiem często w sposób zupełnie nieświadomy, np. pod postacią niekoniecznie znanych nam nazw węglowodanowych środków słodzących. Zjadany przez nas cukier – nie zawsze rafinowany, w czystej, krystalicznej formule – stosowany jest m.in. jako środek konserwujący lub absorbujący wilgoć – np. w maśle orzechowym, warzywnych konserwach w puszkach i kostkach bulionowych. Do grupy produktów o wysokim, ale ignorowanym często przez społeczeństwo, stężeniu cukru jest m.in. ketchup – zawiera on o 8% więcej cukru niż lody – oraz substytut śmietanki do kawy w proszku (tzw. zabielacz), w którego skład wchodzi 65% cukru. W celach porównawczych podać można przykład kostki czekolady, w której zawartość cukru wynosi ok. 50%.
Do spożywania cukru zachęcani jesteśmy niemalże od urodzenia – żywność przeznaczona dla niemowląt słodzona jest cukrem, mleko zawiera laktozę, a jako nieco starsze dzieci otrzymujemy słodycze np. w postaci nagrody czy pocieszenia. Ostatnie z wymienionych sytuacji wiążą się z pewną, naukową teorią na temat cukru.
Zdaniem Judith Wurtman, fenomen cukru polega na tym, iż po jego spożyciu zyskujemy lepsze samopoczucie. W literaturze określa się to zjawisko jako carbohydrate craving, które należy rozumieć, jako nieodpartą chęć spożywania słodkich pokarmów w reakcji na stan negatywnego, obniżonego nastroju. Pojęcie to wiązać należy z problemem uzależnienia od węglowodanów, których nadmierne spożycie jest wynikiem niedoboru m.in. serotoniny – tj. neuroprzekaźnika kojarzonego z poczuciem i odczuwaniem przyjemności (J. J. Wurtman, 1990).
Mimo pozornie dobroczynnego wpływu słodyczy na zdrowie psychiczne człowieka, należy pamiętać o znacznie poważniejszych, negatywnych skutkach dla zdrowia i kondycji fizycznej organizmu w przypadku jego nadmiernego spożycia. Przyjmowanie w codziennej diecie zbyt dużej ilości cukru przyczynia się do powstawania próchnicy zębów i płytki nazębnej, wpływa ujemnie na gospodarkę węglowodanową, zwiększa ryzyko nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 2, kamicy pęcherzyka żółciowego czy chorób gośćcowych. Cukier jest ponadto odpowiedzialny za występowanie stanów hipoglikemicznych i chorób sercowo-naczyniowych.
Rafinowany, biały cukier spożywamy często nieświadomie jako składnik produktów żywnościowych pod postacią innych, węglowodanowych środków słodzących – nawet, jeśli noszą one inne, nieznane nam nazwy. By ograniczyć ilość spożytego cukru, należy zwracać uwagę na etykiety ze składem produktu i wystrzegać się produktów bogatych w substytuty sacharozy, takich jak syrop glukozowo-fruktozowy, cukier kukurydziany i inne obco brzmiące słowa zakończone na „-oza”, które stanowią najczęściej nazwy wskazujące na obecność cukru w żywności.
Dobrym sposobem na wyeliminowanie szkodliwego cukru z diety jest również stosowanie nieco zdrowszych, alternatywnych substancji słodzących. Do popularnych naturalnych zamienników cukru zaliczyć można m.in.: miód, syropy (np. melasę, syrop klonowy, z agawy lub daktylowy), słody zbożowe (ryżowy i jęczmienny), ksylitol, erytrytol oraz stewię.
W produktach spożywczych znaleźć można ponadto tzw. intensywne substancje słodzące. Można podzielić je na naturalne (pozyskiwane z surowców roślinnych, np. korzeni, liści, owoców, m.in. dopuszczona do stosowania na rynku europejskim taumatyna (E-957)oraz wytwarzane sztucznie – m.in. popularny aspartam (E-951) oraz acesulfam K (E-950) i cyklaminian sodu (E-952). Jako dodatek do żywności są one stosowane w celu nadania jej słodkiego smaku lub w słodzikach stołowych – np. do kawy. Często spożywamy je również nieświadomie; zawarte są bowiem w znacznej grupie produktów spożywczych – m.in. w sokach i napojach owocowych, batonach, ciastach, gumach do żucia, lodach, deserach i jogurtach. Popularnie rozpowszechnionym mitem jest to, że wymienione środki słodzące nie mają kalorii (np. cyklaminian sodu i aspartam zastępujące biały cukier w słodkich napojach gazowanych typu light). W rzeczywistości mają one ich tyle samo, a niekiedy nawet więcej niż zwykły cukier; są też od niego bardziej intensywne w smaku – cyklaminiany są 30-40 razy słodsze od cukru, a acesulfam K i aspartam – nawet 200-krotnie. Produkty te chociaż pojawiają się w sklepach ze zdrową żywnością i są popularnym jego zamiennikiem, nie są niskokaloryczne ani pozbawione wartości energetycznej – aspartam i taumatyna zawierają po 4 kcal/g, a cyklaminian sodu – 240 kcal/100 g. Stosując produkty z zawartością zarówno naturalnych, jak i sztucznych słodzików, należy zatem zwracać uwagę na etykiety ze składem. Określenie danej żywności przez producenta jako produktu bezcukrowego nie oznacza bowiem, iż jest on w 100% pozbawiony szkodliwych dla zdrowia substancji słodzących, a tego typu środki nie obniżają znacząco ogólnej kaloryczności produktu, ani – na ogół – nie mają zastosowania w dietach odchudzających. (J. Myszkowska-Ryciak i in., 2010). Co więcej, utrwalają one słabość organizmu do słodyczy i mają działanie w dużym stopniu uzależniające.
Utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi jest ważne dla zachowania równowagi pomiędzy posiadanymi zasobami i dystrybucją energii w organizmie a masą ciała człowieka. Szacuje się, że ok. 3 na 10 osób ma problemy z utrzymaniem właściwego poziomu cukru, którego stężenie we krwi najpierw zanadto wzrasta, a później gwałtowanie się obniża (P. Holford, 1999). Glukoza we krwi decyduje o apetycie i poczuciu sytości. Ponadto, niski poziom cukru powoduje dodatkowe, negatywne dla naszego zdrowia objawy – m.in. zmęczenie, drażliwość, nerwowość, bóle głowy i problemy trawienne. Nadmiar glukozy przekształca się z kolei w tkankę tłuszczową, co po latach przyczynia się do zbyt dużej masy ciała, otyłości i senności. Jeśli jednak potrafimy kontrolować poziom cukru we krwi, łatwo utrzymamy stałą wagę i poziom energii, nie rezygnując tym samym z ulubionych słodyczy.
Źródła:
1. J. Wurtman, Carbohydrate craving. Relationship between carbohydrate intake and disorders of mood, Drugs. 1990;39 Suppl 3:49-52. PubMed
2. J. Myszkowska-Ryciak, A. Harton, D. Gajewska, S. Bawa, Środki słodzące w profilaktyce i leczeniu otyłości, Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych, 2010, t. 59, nr 3-4. CEON Biblioteka Nauki
3. U. Świerczek i in., Struktura, właściwości i przykłady zastosowań syntetycznych substancji słodzących, Żywność . Nauka – Technologia – Jakość, 23 (2016), nr 4 (107). Baza BazEkon
4. A. Koszowska i in., Cukier – czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi?, Nowa Medycyna, 1/2014. Dostęp online – Nowa Medycyna
5. Ł. Pilaczyńska-Szcześniak, M. Pawlak, Jeść albo nie jeść?, Poznań 2014.
6. E. Mindell, Biblia witamin, Warszawa 1998.
7. P. Holford, Smak zdrowia. Zasady prawidłowego odżywiania, Warszawa 1999.
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl