Heroes Diet
19 lutego 2021
5 min. czytania
1326 wyświetleń
Imbir (z łac. Zingiber officinale) to jedna z najstarszych przyprawowych roślin tropikalnych. Choć jej aromat znali i doceniali już starożytni Rzymianie oraz Grecy, ma ona znacznie dłuższą historię. Jako bylina o azjatyckim pochodzeniu stosowany był znacznie wcześniej w Chinach oraz Indiach. Dziś jest niedrogą, często używaną przyprawą, której charakterystyczny ostry i korzenny aromat doskonale podkreśla smak dań mięsnych (zwłaszcza drobiowych) i rybnych, sałatek owocowych, lemoniad oraz kompotów (przede wszystkim z jabłek lub bananów). Używany jest ponadto w przetwórstwie alkoholowym (do wyrobu likierów i piwa imbirowego) oraz w piekarnictwie i cukiernictwie (jako składnik pierników i niektórych ciast biszkoptowych). Kłącza imbiru znajdują również różnorodne zastosowanie w lecznictwie, głównie ludowym. Fakt ten potwierdza botaniczne określenie rodzajowe imbiru – officinale, co z języka łacińskiego oznacza lekarski, oraz liczne korzyści zdrowotne wynikające z jego spożywania w codziennej diecie. W niniejszym artykule prezentujemy niektóre z prozdrowotnych właściwości imbiru.
Naukowcy zgodnie przyznają, że występujące w organizmie przewlekłe stany zapalne pośredniczą w różnorodnych jednostkach chorobowych – w tym cukrzycy, chorobach płuc, sercowo-naczyniowych, autoimmunologicznych czy chorobie Alzheimera (Habib S.H. i in., 2008). W ich opinii skutecznym środkiem w walce z zapaleniem są kłącza imbiru. Ta tradycyjna, staroindyjska przyprawa stanowi bowiem podstawowy składnik diety przeciwzapalnej. Imbir jako środek leczniczy zawiera duże ilości przeciwutleniaczy i aktywnych związków fenolowych takich, jak: gingerol, paradol i shogoal. Wymienione substancje mają działanie przeciwzapalne, co pozwala nie tylko zapobiegać powstawaniu stanów zapalnych, ale także łagodzić nawet najsilniejsze objawy tych reakcji (Habib S.H. i in., 2008). Badania kliniczne dowodzą także, iż imbir ma pozytywne działanie na zdrowie osób borykających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów oraz ich zwyrodnieniami. Spośród 122 osób przyjmujących doustnie preparaty z dodatkiem imbiru – 117 z nich doświadczyło poprawy stanu zdrowia, a u 95% badanych złagodził on dolegliwości bólowe związane z chorobą (Kawamoto Y., 2016).
Aromatyczne kłącze imbiru to naturalny środek łagodzący i eliminujący dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną. Sprawdzi się również jako roślinny lek na objawy choroby morskiej. Warto zażyć imbir – np. w postaci herbaty lub sproszkowanego suplementu – bezpośrednio przed jazdą samochodem, w trakcie lotu samolotem lub przygotowując się do rejsu statkiem. Przyprawa wykazuje bowiem działanie korzystne w przypadku nudności, wymiotów i innych symptomów ogólnego osłabienia osób w trakcie podróży.
Imbir jako przyprawa o korzennym, nieco cytrynowym aromacie to skuteczna metoda na pozbycie się porannych mdłości u kobiet w ciąży. Szczególnie polecaną wówczas formą jego stosowania jest picie naparu imbirowego lub herbaty z jego dodatkiem. Działanie imbiru w profilaktyce i leczeniu opisanych dolegliwości potwierdzają badania kliniczne (Vutyavanich T., 2001) – w grupie 35 ciężarnych kobiet spożywających suplementy o zawartości 250 mg sproszkowanego imbiru zdecydowana większość z nich (tj. 28 osób uczestniczących w badaniu) odczuła poprawę ogólnego samopoczucia. Występujące wcześniej młodości ustąpiły całkowicie lub zmniejszyła się ich częstotliwość.
Funkcją prozdrowotną imbiru jest m.in. regulowanie procesów wytwarzania różnorodnych enzymów trawiennych. Stymuluje on wydzielanie śliny, żółci i soków żołądkowych. Działa rozkurczowo, eliminuje wzdęcia i mdłości. Chroni ponadto wewnętrzną błonę śluzową żołądka przed powstawaniem owrzodzeń i innych niekorzystnych zmian w strukturze jego tkanek. Wpływa korzystnie na procesy trawienne, metabolizm organizmu oraz ogólne prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Wyniki badań in vitro wykazują także pozytywny wpływ wyciągu z imbiru na proces hamowania rozwoju komórek nowotworowych (Nartowska J., 2008). Za wsparcie organizmu w walce z nowotworem odpowiadają główne składniki aktywne rośliny – szogaol oraz gingerol – zwłaszcza tzw. 6-gingerol. Imbir sprawdza się przede wszystkim w terapii nowotworów piersi, skóry, żołądka, okrężnicy oraz szyjki macicy. Posiada również właściwości spowalniające rozwój angiogenezy, tj. wieloetapowego procesu tworzenia się naczyń włosowatych w przypadku nowotworu złośliwego.
Jak udowadniają naukowcy, ekstrakt z imbiru jest skuteczny w walce ze złym poziomem cholesterolu we krwi działa hipocholesterolemicznie i przeciwmiażdżycowo. Tezę tę potwierdziły 4-tygodniowe badania szczurów przeprowadzone przez zespół El-Sayed ElRokh. Gryzonie będące na wysokotłuszczowej diecie bogatej cierpiały na tzw. hipercholesterolemię, a podawany im wodny roztwór imbirowy w dawce 100-400 mg dziennie przyczynił się do spadku poziomu cholesterolu w surowicy nawet o 77,96% (ElRokh el-S.M., 2013).
Imbir zalicza się do roślin leczniczych o działaniu przeciwbólowym. Szczególnie polecany jest kobietom borykających się z silnymi bólami menstruacyjnymi. Składniki tej korzennej przyprawy działają uśmierzająco – podobnie, jak popularny paracetamol czy kwas mefenamowy, będące składnikami farmaceutycznych leków przeciwbólowych i rozkurczowych.
Nieliczne badania nad kłączem imbiru wskazują, że działa on przeciwbólowo i kojąco w zaburzeniach neurologicznych – głównie dolegliwościach związanych z bólem migrenowym. W kontrolowanym eksperymencie klinicznym uczestniczyło 100 dorosłych osób należących do grona pacjentów chorych na migrenę. Trwające miesiąc badania polegały na podawaniu im – w razie ataku migreny – kapsułki zawierającej 250 mg sproszkowanego imbiru. Rezultatem tej formy leczenia było uzyskanie pozytywnego wyniku eksperymentu. Po około 2 godzinach od przyjęcia dawki leku u żadnej z osób nie odnotowano silnego ani średniego bólu głowy. U 28 pacjentów ból utrzymał się w słabym stopniu, a całkowity brak bólu – u 22 osób (Maghbooli M. i in., 2014).
Imbir to naturalne źródło przeciwutleniaczy, węglowodanów, witamin (A, E, K, C, B1, B2) oraz składników mineralnych takich jak: wapń, fosfor, potas i żelazo. Oprócz wymienionych leczniczych zastosowań jego kłącze można wykorzystać w leczeniu i profilaktyce infekcji bakteryjnych i wirusowych (np. w przeziębieniu i grypie), zwalczaniu wysokiej temperatury ciała, leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, eliminowaniu obrzęków i gromadzeniu się nadmiernej ilości wody w organizmie (dzięki właściwościom moczopędnym) oraz w czasie chemioterapii – w łagodzeniu nudności wywołanych leczeniem. Imbir wykazuje również działanie wyszczuplające i modelujące sylwetkę – pobudza krążenie krwi i wspiera walkę z cellulitem.
Źródła:
1. Shafina Hanim Mohd Habib, Suzana Makpol, Noor Aini Abdul Hamid, Srijit Das, Wan Zurinah Wan Ngah, Yasmin Anum Mohd Yusof , Ginger extract (Zingiber officinale) has anti-cancer and anti-inflammatory effects on ethionine-induced hepatoma rats, Clinics (Sao Paulo). 2008 Dec;63(6):807-13. PubMed
2. Kawamoto Y., Ueno Y., Nakahashi E., Obayashi M., Sugihara K., Qiao S., Iida M., Kumasaka M.Y., Yajima I., Goto Y., Ohgami N., Kato M., Takeda K.: Prevention of allergic rhinitis by ginger and the molecular basis of immunosuppression by 6-gingerol through T cell inactivation. Nutr. Biochem., 2016; 27: 112-122. PubMed
3. Swora-Cwynar E., Dymkowska-Malesa M., Grzymisławski M., Dobrowolska A., Wpływ wybranych składników żywności na profilaktykę chorób nowotworowych, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, 2018, t. 67, nr 2 (319), s. 391-396. Kosmos
4. Nartowska J., Imbir lekarski, Panacea, 2008, nr 3 (24), s. 6-8. Panacea
5. Kumar G., Karthik L., Bhaskara Rao K. V.: A Review on Pharmacological and Phytochemical Properties of Zingiber officinale Roscoe (Zingiberaceae). Journal of Pharmacy Research 2011, 4(9), 2963-2966. Scholar Google
6. Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K., Właściwości prozdrowotne imbiru, Bromat. Chem. Toksykol.– L, 2017, 2, str. 115 – 121. Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne
7. ElRokh el-S.M., Yassin N.A., El-Shenawy S.M., Ibrahim B.M.: Antihypercholesterolaemic effect of ginger rhizome (Zingiber offi cinale) in rats. Inflammopharmacology, 2013; 18(6): 309-315. PubMed
8. Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Znaczenie żywieniowe imbiru, Chem. Toksykol. – XLIX, 2016, 1, str. 57 – 63 Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne
9. Maghbooli M., Czolipour F., Moghimi A. i wsp.: Comparison between the efficacy of ginger and sumatriptan in the ablative treatment of the common migraine. Phytother. 2014, 28, 412-415. PubMed
10. Vutyavanich T., Kraisarin T., Ruangsri R.: Ginger for nausea and vomiting in pregnancy: randomized, double-masked, placebo-controlled trial. Obstet. Gynecol., 2001; 97(4): 577-582. PubMed
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl