Heroes Diet
27 czerwca 2021
6 min. czytania
22725 wyświetleń
Popularność zdobyły już w czasach starożytnych. Dziś ze względu na wysokie walory smakowe są jednym z ulubionych gatunków owoców Polaków. Winogrona - bo o nich - mowa mają również szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym i gastronomicznym. W poniższym artykule dokonujemy ich krótkiej charakterystyki i oceny wartości odżywczej.
Spis Treści:
Winorośl właściwa (Vitis vinifera L.) to pochodząca z Azji roślina należąca do gatunku winoroślowatych (Vitaceae). Znana jest ona od wielu tysięcy lat - uprawiano ją w starożytnym Egipcie, Syrii i Palestynie.
Winorośl jest długowiecznym, drewniejącym pnączem, dorastającym do długości 30-40 metrów. Liście rośliny mają dłoniasty kształt, ząbkowane krawędzie z czepnymi wąsami. W ich kątach liści umieszczone są drobne, pachnące kwiatostany, zwane gronami kwiatowymi. Owocem winorośli jest soczysta, kulista lub podłużna jagoda o zielonej, żółtej, czerwonej lub niebieskofioletowej barwie, zawierająca kilka nasion. Miąższ jagód, zwanych popularnie winogronami, otacza cienka skórka pokryta warstwą wosku, który chroni ją przed utratą wilgoci i szkodliwymi mikroorganizmami.
Obecnie około ⅔ upraw winorośli znajduje się w Europie. Ponad 80% światowej produkcji winogron przerabianych jest na wino, 10% spożywa się w postaci surowych owoców, a pozostałą część owoców poddaje się suszeniu na rodzynki.
Wśród odmian winogron wyróżnia się te związane z cechami użytkowymi owoców (deserowe, przerobowe, uniwersalne), ze względu na porę ich dojrzewania, wyglądu i smaku, a także ze względu na zróżnicowanie cech krzewów - pod uwagę brane są wówczas takie czynniki jak: odporność na choroby i mróz, plenność czy siła wzrostu. Kilkadziesiąt ostatnich lat pracy nad hodowlą winogron pozwoliło naukowcom na wyodrębnienie kilkuset odmian owoców. Przykładowo, winorośl właściwa (z łac. Vitis vinifera) - mimo że ceniona jest za wysokojakościowe owoce - nie jest odpowiednim gatunkiem do uprawy amatorskiej, gdyż jej krzewy wykazują sporą wrażliwość na niskie, ujemne temperatury oraz choroby grzybowe. Do sadzenia w przydomowych ogrodach zaleca się przede wszystkim sięganie po tzw. mieszańce międzygatunkowe. Do ogólnoużytkowych winogron należą odmiany altanowe, chętnie uprawiane w ogrodach i na działkach. Ich owoce można spożywać zarówno w postaci surowej, jak i przetworzyć na soki owocowe. Do przetwórstwa na wina i nalewki najlepiej nadają się odmiany winiarskie - plenne, odporne na czynniki chorobotwórcze. Największą grupę odmian stanowią winogrona deserowe - ich lista jest wyjątkowo długa i zawiera m.in. winogrona bezpestkowe, które służą najczęściej do wyrobu aromatycznych dżemów i konfitur.
Mniej cukrów i kwasów niż odmiany przetwórcze zawierają winogrona deserowe. U odmian deserowych preferowane są duże jagody i luźne grona, jednak ze względu na walory smakowe cenione są także gatunki owoców o mniejszych jagodach. Wśród podstawowych rodzajów smaków winogron wyróżnia się neutralny lub czysty (słodko-kwaskowaty, bez wyraźnego aromatu), muszkatołowy (korzenny), owocowy (z aromatem typowym dla innych owoców), kwiatowo-ziołowy oraz swoisty dla gatunku lub odmiany.
Winogrona zawierają liczne substancje pokarmowe. Do składników odżywczych w nich zawartych zalicza się cukry, pektyny, garbniki, białka, pierwiastki mineralne (m.in. miedź, fosfor, wapń, żelazo, jod, potas i mangan) oraz inne związki aktywne biologicznie - witaminy (K, A, B1, B2 i C), kwas foliowy i antyoksydanty (w tym związki polifenolowe). Ciemne winogrona zawierają ponadto antocyjany. Wysokość wymienionych substancji odżywczych winogron zależy natomiast od ich barwy i obróbki przed spożyciem - najobfitsze w składniki pokarmowe są jagody o ciemno zabarwionej skórce i soku, konsumowane w świeżej, surowej postaci. Znacznie mniejsze walory odżywcze posiadają odmiany uprawiane z przeznaczeniem do produkcji i przetwórstwa win oraz wyrobu soków, oleju z pestek i dżemów. Inaczej kształtuje się wartość odżywcza rodzynek, które zawierają 59-62% cukru inwertowanego (glukozy, fruktozy), 1,5% kwasów winowego i jabłkowego, 2% kwaśnego winianu potasu, 6% pektyn, 1,8% soli mineralnych oraz związków polifenolowych. Z pestek winogron (z ang. grape seed oil, GSO) pozyskuje się ponadto tłoczony olej jadalny, będący źródłem witamin A, E i B oraz około 90% nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 58-78% kwasu linolowego i 3-15% kwasu oleinowego.
W 100 g winogron w zależności od odmiany gatunkowej owoców znajduje się od 67 kcal do 69 kcal. Największą wartość energetyczną mają winogrona zielone, najmniejszą - czerwone. Winogrona należą ponadto do grupy owoców o niskim wskaźniku indeksu glikemicznego (IG = 45).
Zawarte w winogronach aktywne substancje biologiczne - głównie witaminy i antyoksydanty (w tym związki fenolowe) stymulują odporność organizmu, wspomagają jego kondycję zdrowotną i chronią go przed niektórymi czynnikami chorobotwórczymi. Winogrona mają działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe, antynowotworowe i przeciwzapalne; zapobiegają ponadto zawałom serca, udarom mózgu, hamują utlenianie szkodliwych frakcji cholesterolu LDL, ale także regulują poziom tzw. “dobrego” cholesterolu HDL, wspierają pracę rytmu serca i dzięki zawartemu w nim resweratrolowi zmniejszają poszczególne etapy aktywacji płytek krwi. Owoce winorośli wykazują ponadto działanie moczopędne, właściwości odtruwające i oczyszczające układ pokarmowy - w tym wątrobę. Sok winogronowy może być także z powodzeniem stosowany w kosmetyce - np. w leczeniu i oczyszczaniu skóry problematycznej np. cery trądzikowej. Zawarty w oleju z nasion winogron kwas linolenowy odgrywa ponadto znaczącą rolę w profilaktyce chorób układu krążeniowego.
Winogrona obfitują w witaminy i składniki mineralne. Są również źródłem korzystnych dla zdrowia związków polifenolowych. Dzięki zawartym w winogronach substancjom wspomagają one odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, antynowotworowo i przeciwmiażdżycowo. Kiście winogron wykazują również wysokie bioaktywne działanie antyoksydacyjne (podnoszą odporność na tzw. stres oksydacyjny). Bogate są w błonnik pokarmowy, garbniki i związki polifenolowe, takie jak np. resweratrol, katechiny, proantocyjanidyny. Winogrona mają także właściwości antyseptyczne, ściągające, przeciwbakteryjne, i przeciwutleniające. Jako że zawierają stosunkowo dużo kalorii - mimo że charakteryzuje je niski wskaźnik IG - osoby będące na diecie redukcyjnej (odchudzającej) powinny spożywać je w umiarkowanej ilości. Ograniczone spożycie winogron zaleca się również osobom z insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą - zjedzenie dużej porcji tych owoców ze względu na sporą zawartość cukrów prostych może powodować nagłe wzrostu poziomu cukru we krwi. Podobnie kształtować będzie się sytuacja związana ze spożyciem winogron przetworzonych - wina, nalewek, soków owocowych, konfitur i dżemów.
Źródła:
1. dr hab. J. Lisek, Winorośl na działce, Działkowiec, marzec 2017.
2. Strzelecka H., Kowalski J., Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. PWN, Warszawa, 2000.
3. B. Olas, Resweratrol jako dobroczyńca w profilaktyce chorób układu krążenia, Kosmos. Problemy nauk biologicznych, t. 55, nr 2-3 (271-272), 2006.
4. S. Czaplicki, E. J. Borowska, A. Sawczuk, R. Krajewski, Soki z udziałem winogron i wina
jako źródło składników bioaktywnych, Bromat. Chem. Toksykol. – XLIV, 2011, 3, str. 609–614.
5. J. Kołodziejczyk, B. Olas, Pestki winogron jako cenne źródło związków chroniących układ krążenia, Postępy Fitoterapii 1/2011.
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl