8 najlepszych ziół, które mogą wspomóc odchudzanie

8 najlepszych ziół, które mogą wspomóc odchudzanie

Heroes Diet

15 marca 2021

5 min. czytania
4720 wyświetleń

W procesie odchudzania znaczącą rolę odgrywa ziołolecznictwo. Dzięki składnikom aktywnym zawartym w ziołach możemy w sposób naturalny przyśpieszyć spalanie tkanki tłuszczowej oraz utratę niechcianych kilogramów. Ze względu na wykazywane działanie prozdrowotne roślinne leki można podzielić na kilka kategorii. Niektóre z nich działają moczopędnie, oczyszczając tym samym organizm z toksyn i nadmiaru wody, inne regulują procesy trawienne, hamują apetyt, dają poczucie sytości lub ograniczają wchłanianie tłuszczów. W poniższym artykule przedstawiamy osiem najlepszych ziół, które, naszym zdaniem, warto włączyć do codziennej diety, by – nie tylko wspomóc odchudzanie i redukcję wagi, ale także poprawić prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.





1. Mięta pieprzowa

Dziko rosnąca Mentla piperita to bardzo aromatyczna bylina, powszechnie uprawiana także w warunkach domowych. Jej liście stosowane są w medycynie naturalnej jako środek poprawiający i wspierający procesy trawienne. Mięta wykazuje działanie rozkurczowe, żółciopędne i żółciotwórcze. Pozyskiwany z jej liści olejek mentolowy to cenne źródło związków lotnych (m.in. mentolu), garbinków (ok. 6-12%), flawonoidów (m.in. rutyny, apigeniny i betainy), karotenów, kwasu oleanowego i ursulowego, witaminy C i A, a także składników mineralnych – żelaza, wapnia, potasu i magnezu.

2. Melisa lekarska

Mellissa officinalis mimo że naturalnie rośnie w stanie dzikim, często uprawiana jest w przydomowych ogródkach. Jest rośliną o przyjemnym, cytrynowym aromacie. Jej liście zawierają olejki eteryczne (cytrol i geraniol), kwasy organiczne, garbniki i trój terpeny. Liście melisy, w postaci naparu lub olejek z melisy wskazują działanie uspokajające, rozluźniające. Melisa lekarska stosowana jest ponadto w bezsenności, depresji i nerwicy, pomaga w bólach głowy, dolegliwościach menstruacyjnych i w zespole przewlekłego zmęczenia. W trakcie odchudzania melisa wspiera natomiast redukcję zbędnych kilogramów - pobudza trawienie, zmniejsza wzdęcia i gazy; wspomaga organizm przy rozstrojach żołądka, zaburzeniach odżywiania oraz w schorzeniach dróg żółciowych.

3. Pieprz czarny

Pieprz czarny (Piper nigrum) to kuliste owoc krzewu o tożsamej nazwie. Niewielkie pestkowce zawierają 3,5% olejku eterycznego, którego głównymi składnikami są m.in. alkaloidy piperynowe – piperyna, chawicyna i piperydyna. Jako czynniki drażniące wpływają one na termoreceptory i wpływają na uczucie pieczenia. Dzięki tym właściwościom odruchowo pobudzają wydzielanie soków trawiennych w żołądku, wspomagając przy tym procesy metaboliczne organizmu.

4. Pokrzywa zwyczajna

Urtica dioica to ziele uznawane powszechnie za pospolity, dziko rosnący chwast. Jako gatunek rośliny występuje na niemalże całym globie – z wyjątkiem regionu Afryki Południowej i kręgu polarnego (E. Malczyk, M. Maciejewicz, 2017). Pokrzywę zwyczajną wykorzystuje się we wspomaganiu walki z otyłością głównie z uwagi na jej moczopędne działanie. Jak wykazują badania, spożywanie trzy razy dziennie soku z pokrzywy w dawce 15 ml, skutecznie zwiększa ilość oddawanego moczu w ciągu dnia – nawet o 20% (J. Nartowska, 2007). Stymulacja procesów wydalniczych wspiera więc usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn oraz nagromadzonej w nim wody. Pokrzywa wykazuje ponadto właściwości przeciwreumatyczne, zapobiega miażdżycy, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu.

5. Estragon

Artemisia dracunculus należy do bardzo aromatycznych, dziko rosnących ziół. Choć estragon pochodzi najprawdopodobniej z Syberii lub Półwyspu Arabskiego, współcześnie pozyskuje się go z terenów Europy Południowej i Azji. Roślina zawiera duże stężenie olejków eterycznych, a jej smak i aromat przypomina inne zioła, takie jak koper włoski i anyż. Estragon to bogate źródło witaminy C, potasu i fitosteroli. Działa łagodząco na dolegliwości menstruacyjne i te związane z menopauzą, wspomaga procesy trawienne, a dzięki zawartym w nim gorzkim substancjom, stymuluje organizm do zwiększonej produkcji żółci. Estragonowi przypisywane są także właściwości pobudzające procesy metaboliczne – odpowiadana on za przemianę materii i pracę nerek, co z kolei wpływa korzystnie na wydalanie z organizmu niestrawionych resztek pokarmu i nieodkładanie się ich w postaci złogów węglowodanów i tłuszczów (M. Wenzel, 2017).

6. Garcynia kambodżańska

Garcinia cambogia, zwana również tamaryndowcem malabarskim, należy do pochodzących z Indonezji rodziny roślin dziurawcowatych. Jako że obecnie uprawiana jest głównie w Azji i Afryce, stosuje się ją jako lokalną przyprawę w kuchni tajskiej i indyjskiej. Owoce garcynii kambodżańskiej mają zdolność zapobiegania otyłości, co potwierdzają badania naukowe. Zawarty w nich kwas hydroksycytrynowy (HCA), pozyskiwany w wyniku ekstraktu z nasion drzewa tamaryndowca i podawany w ilości 2,4 g, umożliwił spadek całkowitej masy ciała o 1,3 kg (M. Kania-Dobrowolska, Baraniak J., 2019; R.D. Mattes, L. Bormann, 2000). HCA jako składnik aktywny garcynii znacząco obniża ryzyko otyłości. Tamaryndowiec hamuje bowiem działanie enzymów odpowiadających na przekształcanie węglowodanów w tłuszcze, zwiększa ich utlenianianie i reguluje poziom glukozy we krwi. Przeprowadzone badania kliniczne potwierdzają także dobroczynny wpływ rośliny na zmniejszenie apetytu i zwiększenie witalności. W przypadku uczestniczących w 8-tygodniowym badaniu kobiet i mężczyzn, po podaniu 500 mg ekstraktu z garcynii do trzech razy dziennie, zaobserwowano także utratę zbędnych kilogramów – odpowiednio o 5,5% i 4,9% (Badmaev V., 2002; E. Malczyk, M. Maciejewicz, 2017).

7. Babka płesznik

Plantago psyllium, choć należy do mniej popularnych ziół, stanowi znaczący surowiec leczniczy we wspomaganiu terapii otyłości. Do celów prozdrowotnych wykorzystuje się bogate w błonnik nasiona oraz ziele rośliny. Korzystne działanie babki płesznik na organizm polega na działaniu regulującym i wspomagającym procesy trawienne. Zawarty w nasionach rośliny błonnik w wyniku pochwiania wody pęcznieje i pobudza perystaltykę jelit. Oprócz zdolności kontrolowania wypróżnień, babka płesznik eliminuje poczucie głodu, ogranicza wchłanianie tłuszczu i wzmacnia tkanki budulcowe przewodu pokarmowego. Spożywanie nasion rośliny prowadzi ponadto do spadku poziomu złego cholesterolu i stanowi bezpieczną formę terapii chorób z nim związanych (E. Malczyk, M. Maciejewicz, 2017).

8. Morwa biała

Ziele morwy białej (Morus alba), egzotycznego drzewa liściastego, cechują wysokie właściwości prozdrowotne. Dzięki dużej zawartości kwercetyny i rutyny, morwa biała wykazuje działanie przeciwoksydacyjne i eliminuje wolne rodniki. Surowiec ten stosowany jest także jako środek antykancerogenny, przeciwmiażdżycowy i przeciwcukrzycowy. Morwa biała obniża ponadto frakcje cholesterolu LDL, glukozy i insuliny we krwi. Niektóre z badań klinicznych potwierdzają również jej zdolność do zmniejszania apetytu, utrzymywania stałej masy ciała i stymulowania metabolizmu na poziomie komórkowym (E. Malczyk, M. Maciejewicz, 2017).

Źródła:

1. Pilaczyńska-Szcześniak Ł., Pawlak M., Zioła, w tychże: Jeść albo nie jeść?, Poznań 2014.

2. Bańkowska P., Bryndal I., Zioła odchudzające w walce z otyłością – charakterystyka substancji aktywnych wspomagających odchudzanie oraz badanie ankietowe na temat stosowania preparatów ziołowych, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2017, nr 494. Repozytorium UE we Wrocławiu

3. Majczyk E., Maciejewicz M., Znaczenie fitoterapii przy wspomaganiu leczenia otyłości, Hygeia Public Health, 2017, 52(3), 209-216. Kwartalnik Hygeia Public Health

4. Nartowska J., Pokrzywa zwyczajna – właściwości niezwyczajne. Panacea 2007, 3(20): 6-9. Panacea. Leki ziołowe

5. Kania-Dobrowolska M., Baraniak J., Wybrane rośliny zielarskie stosowane w terapii wspomagającej leczenie otyłości, Postępy Fitoterapii, 2019, 20(3), 216-223. Czytelnia Medyczna

6. Wenzel M., Odchudzanie z ziołami. Moje najlepsze przepisy, Wydawnictwo Jedność, 2017.

7. Mattes R.D., Bormann L., Effects of (-)-hydroxycitric acid on appetitive variables. Physiol Behavior 2000; 71(1-2):87-94. PubMed

8. Badmaev V., Majeed M., Conte A.A. Open field, physician controlled clinical evaluation of a botanical weight loss formula based on Garcinia cambogia derived (-) hydroxycitric acid. Nutracos 2002, 1(1): 10-14. Semantic Scholar

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog