Heroes Diet
24 maja 2022
10 min. czytania
1968 wyświetleń
Choroby tarczycy stanowią jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych w XXI wieku. Najczęściej diagnozowaną jednostką chorobową jest Hashimoto. Szacuje się, że w Polsce choruje na nią blisko 800 tys. osób - choroba dotyka 10–20-krotnie częściej kobiety, a ryzyko zachorowania rośnie wraz z wiekiem. Dzięki rosnącej świadomości społecznej oraz skutecznej profilaktyce i szybkiemu wykrywaniu nowych ognisk chorobowych liczba pacjentów z dolegliwościami tarczycy wciąż wzrasta. By wyeliminować objawy choroby Hashimoto, warto poznać i stosować odpowiednie zasady żywieniowe. W poniższym artykule dokonujemy przeglądu najważniejszych reguł związanych z postępowaniem dietetycznym w przypadku zdiagnozowanej choroby Hashimoto i podpowiadamy, jak dzięki właściwie zbilansowanej diecie, wspomóc walkę organizmu z chorobą.
Spis Treści:
Hashimoto to przewlekła choroba autoimmunologiczna związana z zapaleniem tarczycy. W jej wyniku organizm stymuluje rozwój przeciwciał atakujących tarczycę - narząd odpowiedzialny za produkcję hormonów – tyroksyny, trójjodotyroniny oraz kalcytoniny. Choroba prowadzi zatem do wyniszczenia i niedoczynności narządu, a jej objawami towarzyszącymi są:
By zredukować ryzyko wystąpienia objawów choroby, warto zastosować leczenie objawowe - zarówno w postaci tradycyjnej farmakoterapii i hormonoterapii, jak i odpowiednio zbilansowanej diety, która pełni istotną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób tarczycy.
Jak dowodzą liczne badania naukowe, żywienie pełni zasadniczą rolę w leczeniu chorób tarczycy. Jest tak również w przypadku jej niedoczynności ze współwystępującą chorobą Hashimoto. Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy opiera się na zasadach racjonalnego żywienia i pozwala utrzymać prawidłowe funkcjonowanie tego narządu oraz wspiera ogólną kondycję zdrowotną organizmu.
1. Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dieta osób z Hashimoto powinna składać się z 4-5 posiłków dziennie (o małej objętości), spożywanych w regularnych odstępach czasowych. Ostatni z posiłków w ciągu dnia powinien być spożywany nie później niż 3-4 godziny przed pójściem spać.
2. Kaloryczność diety powinna być kontrolowana i ściśle dopasowana indywidualnie do prowadzonego przez pacjenta stylu życia i rodzaju oraz intensywności podejmowanej przez niego aktywności fizycznej.
3. Dieta osób chorych na Hashimoto powinna mieć charakter przeciwzapalny, być lekkostrawna, bezlaktozowa, bezglutenowa, a przede wszystkim bogata w pełnowartościowe białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz węglowodany o niskim indeksie glikemicznym. Bardzo ważne jest także pokrycie zapotrzebowania na składniki mineralne tj. jod, selen, żelazo i cynk oraz witaminy: B 12, D oraz C, E, b-karoten.
4. Spożywane dania powinny być gotowane (w wodzie lub na parze), duszone bez dodatku tłuszczu lub pieczone w piekarniku na pergaminie.
Uwaga! Należy pamiętać, że najważniejsze zalecenia żywieniowe w chorobach tarczycy (w tym m.in. w niedoczynności i w chorobie Hashimoto) oraz indywidualną dietę można uzyskać jedynie po konsultacji z profesjonalnym dietetykiem klinicznym, który w wyniku wywiadu z pacjentem dopasuje indywidualny plan żywienia do preferencji pacjenta oraz stanu zaawansowania choroby.
W chorobie Hashimoto z diety należy wyeliminować:
Produkty oznaczone znakiem * należy wykluczyć z diety całkowicie lub je ograniczyć w zależności od indywidualnej sytuacji pacjenta i wyboru stosowanej diety np. bezglutenowej czy bezmlecznej. Wykluczenie z codziennego jadłospisu dużych grup produktów musi być zawsze skonsultowane z dietetykiem w celu zbilansowania diety.
Produktami dozwolonymi w żywieniu pacjentów z autoimmunologiczną chorobą tarczycy są natomiast:
W diecie pacjentów z Hashimoto istotną rolę, obok właściwie zbilansowanej diety - stanowi odpowiednia suplementacja. Jak wcześniej wspomniano, zasadnicze znaczenie w chorobach niedoczynności tarczycy ma pokrycie dziennego zapotrzebowania na poszczególne składniki mineralne, witaminy, makro- i mikroelementy. Dla osób z Hashimoto ważne powinno być uzupełnienie niedoborów:
oraz witamin B12, D (400 IU/dzień) oraz C (100–150 μg), E (100 IU/dzień) i betakarotenu.
Pierwsze śniadanie:
Dzień 1: omlet z ulubionymi owocami (np. bananem, brzoskwiniami lub truskawkami)
Dzień 2: owsianka na wodzie z jabłkiem, cynamonem i orzechami
Dzień 3: grzanki z dodatkiem pasty warzywnej
Drugie śniadanie:
Dzień 1: zapiekane w piekarniku awokado z dodatkiem jajka i szczypiorku
Dzień 2: sałatka z rukoli, buraka i mozzarelli
Dzień 3: koktajl owocowy z nasionami lnu
Obiad:
Dzień 1: kasza podana z gotowanymi warzywami i szaszłykiem z mięsa indyka
Dzień 2: łosoś pieczony z warzywami
Dzień 3: pełnoziarniste spaghetti z kurczakiem i awokado
Podwieczorek:
Dzień 1: budyń z komosy ryżowej
Dzień 2: smoothie ze szpinaku
Dzień 3: jogurt naturalny z dodatkiem otrąb i bakalii
Kolacja:
Dzień 1: sałatka z różyczek brokuła z dodatkiem kaszy gryczanej
Dzień 2: kanapki z jajkiem ugotowanym na twardo
Dzień 3: zupa krem z brokułów z dodatkiem jogurtu greckiego
Każdy plan dietetyczny powinien być dostosowany indywidualnie przez dietetyka do potrzeb pacjenta, biorąc pod uwagę, że choroba Hashimoto współwystępuje zazwyczaj z innymi jednostkami chorobowymi m.in. nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, zaburzeniami gospodarki lipidowej.
Źródła:
1. Pastusiak K., Michałowska J., Bogdański P., Postępowanie dietetyczne w chorobach tarczycy, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2017, tom 8, nr 4, 155–160.
2. Żegnałek A. Ocena sposobu żywienia osób z chorobą Hashimoto, Warszawa 2016.
3. Wojtasik K., Zalecenia dla pacjentów z Hashimoto. Praca licencjacka. WSZ Gdańsk, 2021.
4. Hashimoto. Żywienie pacjentów z chorobą, Poradnia Zdrowia Psychicznego EDUCATIO, 2018.
5. Zakrzewska E., Zegan M., Michota-Katulska E., Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 2, str. 117 – 127.
6. Gałęcka M., Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Warszawa: PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2018.
7. Pawlikowski M.: Choroby tarczycy. w: Zaburzenia hormonalne. red. Pawlikowski M. Wyd. PZWL, Warszawa, 2003; 47-90.
8. Omeljaniuk W., Dziemianowicz M., Naliwajko S. i współpr.: Ocena sposobu żywienia pacjentek z chorobą Hashimoto. Bromat. Chem. Toksykol., 2011; 44(3): 428-433.
9. Zieleniewski J.: Choroby tarczycy. w: Zarys endokrynologii klinicznej. red. Pawlikowski M. Wyd. PZWL, Warszawa, 1996;
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl