Heroes Diet
02 kwietnia 2022
5 min. czytania
1842 wyświetleń
Soczewica zawiera duże ilości białka, dlatego często stanowi podstawę diety wegetariańskiej i wegańskiej. W roślinie tej znajdziemy także ważne aminokwasy, błonnik, witaminy i minerały, w tym zwłaszcza witaminę B1, żelazo, kwas foliowy, fosfor, mangan, miedź i potas. Jak łatwo się domyślić, uwzględnienie soczewicy w naszym jadłospisie może więc wpłynąć korzystnie na ogólny stan zdrowia organizmu, a także na wygląd skóry czy włosów. Kto powinien pomyśleć o tym, aby włączyć ją do swojej diety?
Spis Treści:
Soczewica jest rośliną strączkową z rodziny bobowatych. Jej jadalną część stanowią nasiona o różnym zabarwieniu. Można jeść je dopiero po ugotowaniu, co poprzedza się zwykle ich wymoczeniem lub dokładnym wypłukaniem. W kuchni spotykamy się głównie z soczewicą czerwoną i zieloną, rzadziej żółtą, brązową lub czarną.
Soczewica uznawana jest za stabilne źródło białka w diecie, którego dostarcza organizmowi w ilości około 25 g na 100 g suchego produktu. Zawiera również węglowodany złożone, niewielką ilość tłuszczu i sporą dawkę błonnika pokarmowego. Jeśli chodzi o listę składników mineralnych obecnych w ziarnach soczewicy, to prezentuje się ona następująco:
Soczewica zawiera także witaminy, takie jak:
Wyróżniamy cztery główne rodzaje soczewicy:
Wszystkie rodzaje soczewicy charakteryzuje podobna kaloryczność oraz zawartość węglowodanów (około 55/100g), białka (około 25/100g), błonnika (około 9/100g) i tłuszczu (około 2/100g). Różnice dotyczą więc głównie sposobu przygotowania i smaku produktu.
Soczewica ma niski indeks glikemiczny nawet po ugotowaniu (zielona ma IG 25, a czerwona IG 30). Wynika to z wysokiej zawartości białka, błonnika i węglowodanów złożonych w każdej odmianie tego produktu spożywczego. Niski indeks glikemiczny sprawia, że soczewica pomaga łagodzić przewlekłe choroby związane z niewłaściwym poziomem glukozy we krwi, na przykład cukrzycę. Badania dowiodły, że zamiana połowy porcji ryżu czy ziemniaków na ziarna soczewicy prowadzi do obniżenia poziomu glukozy nawet o 20 - 35% procent. Dzieje się tak dlatego, że energia z soczewicy uwalniana jest stopniowo.
Soczewica zawiera też duże ilości błonnika, zapewniającego szybkie i długotrwałe uczucie sytości. Jest więc korzystna dla osób na diecie, ponieważ usprawnia procesy trawienne i zapobiega zaparciom. Co więcej, błonnik wiąże cholesterol i kwasy żółciowe, w konsekwencji czego pomaga obniżać poziom cholesterolu we krwi. Ważnym składnikiem soczewicy są też minerały, w tym zwłaszcza potas. Odpowiada on między innymi za pracę mięśni i wspomaga regulowanie ciśnienia tętniczego krwi.
Ze względu na wysoką zawartość białka, wapnia i żelaza, soczewica polecana jest między innymi sportowcom i pracownikom fizycznym, którym zależy na szybkiej regeneracji mięśni i przyroście tkanki mięśniowej. Kolejną grupą, która powinna włączyć soczewicę do swojej diety jest młodzież w okresie silnego rozwoju fizycznego, gdyż produkt ten - z uwagi na wysoką zawartość lizyny (aminokwas) - przyspiesza proces budulcowy białek, a także wzmacnia mięśnie i kości. Soczewica będąca dobrym źródłem białka i zawierająca przy tym niewielkie ilości tłuszczu stanowi doskonałą podstawę diety osób, którym grozi rozwój choroby wieńcowej, cukrzycy typu 2 i otyłości.
Soczewicę poleca się spożywać w okresie przeziębienia i grypy, ponieważ zawarte w niej substancje (cynk) wzmacniają odporność organizmu. Co więcej, soczewica działa też detoksykacyjnie i poprawia wygląd włosów oraz paznokci, na czym zależy zdecydowanej większości kobiet.
Soczewica gotowana trafia na talerze bezpośrednio - podawana z sosem, jako dodatek do mięsa, w formie pasztetu czy farszu do pierogów. Z soczewicy gotuje się także zupy, doskonałe zwłaszcza na ostro. Ziarna te po zmieleniu można dodawać do innych mąk w celu wypieku pieczywa i przekąsek wzbogaconych o wartościowe substancje odżywcze. Na rynku dostępne są także makarony czy chrupki z soczewicy.
Najbardziej obfita w soczewicę jest dieta wegan i wegetarian. Osoby poszukujące roślinnych źródeł białka przygotowują z soczewicy kotlety, pasty kanapkowe, zupy i pasztety. Tak naprawdę dania tego typu z pewnością nie zaszkodzą jednak również tym, którzy regularnie spożywają mięso. Soczewicę można podawać nawet małym dzieciom, a już na pewno powinna ona znaleźć się w diecie kobiet spodziewających się dziecka.
Źródła:
1. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-41376-7_8
2. https://books.google.pl/books?id=aZAsCAAAQBAJ&pg=PT27&dq=soczewica&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwjT-r2ZgvP2AhXQl4sKHVzmApcQ6AF6BAgHEAI#v=onepage&q=soczewica&f=false
3. https://books.google.pl/books?id=W1d0DwAAQBAJ&pg=PT153&dq=soczewica+zawiera&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwiG7s3pgvP2AhXikIsKHW7tBRMQ6AF6BAgCEAI#v=onepage&q=soczewica%20zawiera&f=false
4. https://stronazdrowia.pl/soczewica-kalorie-wartosci-odzywcze-i-zalety-spozywania-soczewica-czerwona-zielona-i-inne-rodzaje-nasion-tej-rosliny-straczkowej/ar/c14-14485391
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl