Żywność i składniki odżywcze
Oparte na dowodach

Czy krewetki są zdrowe?

Czy krewetki są zdrowe?

Heroes Diet

07 stycznia 2021

8 min. czytania
23520 wyświetleń

Krewetki są jednymi z najchętniej spożywanych skorupiaków na świecie. Nie dość że są bardzo pożywne, to zawierają sporo składników odżywczych, których nie dostarczają inne produkty spożywcze. Z drugiej strony niektórzy twierdzą, że krewetki są niezdrowe ze względu na zawartość cholesterolu. Ponadto powszechnie uważa się, że krewetki hodowlane mogą w pewien sposób negatywnie oddziaływać na zdrowie w porównaniu do krewetek odławianych na wolności. W tym artykule przeanalizujemy badania naukowe by ustalić czy krewetki są żywnością, którą na stałe można wprowadzić do swojej diety.





Spis Treści:

1
Krewetki zawierają mało kalorii i dużo składników odżywczych
2
Przeciwutleniacze w krewetkach
3
Krewetki posiadają dużo cholesterolu
4
Alergia na krewetki
5
Jak kupować krewetki wysokiej jakości
6
Podsumowanie

Krewetki zawierają mało kalorii i dużo składników odżywczych

Krewetki są niskokaloryczne i w 100 gramowej porcji dostarczają 99,2 kcal. Kalorie w krewetkach składają się w głównej mierze z białka, które stanowi około 90%, natomiast pozostałe 10% pochodzi z tłuszczy. To powiedziawszy, krewetki nie zawierają węglowodanów.

W tej samej ilości znajduje się ponad 20 różnych witamin i minerałów, a w tym ponad 50% dziennego zapotrzebowania na selen, który jest w stanie pomóc zmniejszać stany zapalne i korzystnie wpływać na zdrowie serca.

Krewetki zawierają również jod i są zarazem jednym z najlepszych jego źródeł w pożywieniu. Jod jest przede wszystkim niezbędny do utrzymania prawidłowej pracy tarczycy oraz pracy mózgu. Ponadto krewetki stanowią również bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3, oraz przeciwutleniacze takie jak astaksantyn, które mogą mieć wiele pozytywnych zalet płynących dla zdrowia organizmu.

Pozostałe witaminy i minerały krewetek w 100 gramowej porcji ( wraz z procentowym, dziennym zaspokojeniem zapotrzebowania dla osoby dorosłej ):

Potas - 133,0 mg (4%)
Sód - 566,0 mg (38%)
Wapń - 54,0 mg (5%)
Fosfor - 244,0 mg (35%)
Foliany - 19,0 µg (5%)
Magnez - 22,0 mg (6%)
Żelazo - 0,21 mg (2%)
Cynk - 0,97 mg (9%)
Miedź - 0,182 mg (20%)
Niacyna - 1,778 mg (11%)
Witamina K - 0,3 µg (0,5%)
Witamina B1 - 0,02 mg (2%)
Witamina B2 - 0,015 mg (1%)
Witamina B6 - 0,161 mg (13%)
Witamina B12 - 1,11 µg (46%)
Witamina A - 54,0 µg (6%)
Witamina E - 1,32 mg (12%)
Witamina D - 0,1 µg (0,7%)

Przeciwutleniacze w krewetkach

Krewetki są też źródłem przeciwutleniaczy, a ich głównym rodzajem jest karotenoid nazywany astaksantyną.

Astaksantyna znajduje się w algach, które zjadają krewetki. Stąd też astaksantyna bierze się w tych skorupiakach. To właśnie dzięki temu przeciwutleniaczowi komórki krewetek mają czerwony kolor.

Spożywanie astaksantyny, może pomóc w ochronie Twoich komórek przed stanami zapalnymi. To z kolei wiąże się z zmniejszeniem ryzyka ich uszkodzenia przez wolne rodniki. Wiele badań naukowych dowodzi, że astaksantyna może również wzmacniać tętnice i podnosić poziom dobrego cholesterolu HDL, co zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego.

Ten przeciwutleniacz nie pozostaje obojętny dla zdrowia naszego mózgu, ponieważ właściwości przeciwzapalne astaksantyny mogą zapobiegać uszkodzeniom komórek mózgowych, a ich uszkodzenie często prowadzi do chorób neurodegeneracyjnych czy utraty pamięci.

Niestety większość z tych potencjalnych zalet dla zdrowia nie zostało dostatecznie zbadane. Należałoby przeprowadzić więcej badań na ludziach, aby udowodnić jaką rolę astaksantyna zawarta w krewetkach może odgrywać dla naszego zdrowia.

Krewetki posiadają dużo cholesterolu

Krewetki w 85 gramowej porcji zawierają 166 mg cholesterolu. To więcej o ponad 85% niż ilość cholesterolu jakie zawierają inne ryby lub owoce morza. Wiele osób unika krewetek właśnie ze względu na możliwość zwiększenia swojego poziomu cholesterolu poprzez spożywanie go wraz ze swoją dietą.

Jednak badania naukowe dowodzą, że tylko jedna czwarta ogólnej populacji jest skłonna do zwiększania swojego poziomu cholesterolu spożywając go wraz z dietą. Ponadto cholesterol w diecie może mieć tylko niewielki wpływ na ogólny poziom cholesterolu we krwi. Jest to spowodowane tym, że większość cholesterolu w naszym organizmie jest produkowana w wątrobie, a kiedy dostarczamy cholesterol z zewnątrz, wraz z pożywieniem nasza wątroba produkuje go mniej.

Badanie naukowe przeprowadzone przez De Oliveira e Silva ER i.in. na grupie dorosłych, którzy codziennie spożywali 300 gramów krewetek dostarczając przy tym 590 mg cholesterolu z diety na dobę, wykazało, że zwiększyli oni poziom dobrego cholesterolu HDL o 12%, natomiast zmniejszyli poziom trójglicerydów o 13%. Podkreślili również, że umiarkowane spożywanie krewetek nie wpłynie niekorzystnie na ogólny profil lipoprotein.

Inne badanie w którym brało udział 356 kobiet regularnie spożywających skorupiaki, a w tym krewetki, miało stanowczo mniejszy poziom trójglicerydów oraz ciśnienia krwi w porównaniu do grupy kontrolnej, która nie włączała do swojej diety skorupiaków.

Alergia na krewetki

Ryby i owoce morza są sklasyfikowane jako jedna z największych alergii pokarmowych i znajdują się wśród orzeszków ziemnych, orzechów, glutenu, produktów mlecznych i soi.

Najczęstszym wyzwalaczem alergii na krewetki jest tropomiozyna, czyli białko które występuje w tych skorupiakach. Do innych białek jakie mogą wywołać reakcję alergiczną zaliczamy hemocyjaninę oraz kinazę argininową.

Jest wiele objawów świadczących o wystąpieniu alergii na krewetki. Może to być:

mrowienie w ustach,
przekrwienie błony śluzowej nosa,
reakcje skórne,
problemy trawienne,
reakcje anafilaktyczne

Najniebezpieczniejszymi z nich są oczywiście reakcje anafilaktyczne, które są nagłą reakcją prowadzącą do drgawek, utraty przytomności, a nawet śmierci jeśli nie zostanie natychmiastowo udzielona pomoc.

Jeżeli jesteś uczulony na krewetki to w celu uniknięcia reakcji alergicznych powinieneś całkowicie unikać ich spożywania.

Jak kupować krewetki wysokiej jakości

Kiedy masz zamiar przygotować sobie pyszny posiłek, którego głównym źródłem białka mają być krewetki, to powinieneś wybrać takie, które będą wysokiej jakości, świeże, nieuszkodzone oraz niezainfekowane czy zakażone.

Podczas wyboru surowych krewetek sprawdź czy są jędrne oraz czy ich skorupa jest półprzeźroczysta, a kolor szaro-zielony, różowo brązowy lub jasnoróżowy. Sczerniałe krawędzie lub czarne plamy na skorupie powinny zwrócić Twoją szczególną uwagę, ponieważ może to świadczyć o tym, że krewetka jest słabej jakości. Dodatkowo gotowane jak i surowe krewetki powinny dawać łagodny morski zapach. Krewetki w których dominuje zapach rybny lub amoniak najprawdopodobniej są zepsute.

Jeżeli kupujesz krewetki gotowane upewnij się, że mają one kolor biały z lekkim, różowym lub czerwonym odcieniem oraz sprawdź czy są twarde.

Podsumowanie

Krewetki mogą być zdrowym, urozmaiceniem do Twojej codziennej diety. Są nie tylko bogate w witaminy oraz minerały, ale również zawierają dużą ilość pełnowartościowego białka. Spożywanie krewetek może sprzyjać zdrowiu serca oraz mózgu, poprzez zawartość astaksantyny i kwasów tłuszczowych omega-3.

Pomimo faktu, że krewetki zawierają wysoką ilość cholesterolu, to badania naukowe nie stwierdzają, aby miały one negatywny wpływ na zdrowie serca oraz czynniki z nim związane. A wręcz przeciwnie, mogą zmniejszyć poziom trójglicerydów i cholesterolu LDL, a zwiększyć frakcje HDL.

 

Źródła:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
/22037012/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
/26109578/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
/pmc/articles/PMC3900007/pdf
/nihms532744.pdf

4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
/25720716/

5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
/20842560/

6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
/22349894/

7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
/8901790/

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
/pmc/articles/PMC4575962/pdf
/nrp-9-496.pdf

9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
/pmc/articles/PMC5352583/pdf
/11357_2017_Article_9958.pdf

10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
/pmc/articles/PMC3917265/pdf
/marinedrugs-12-00128.pdf

11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
/pmc/articles/PMC4771988/pdf
/marinedrugs-14-00035.pdf

12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
/19656058/

13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
/28027402/

14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
/20412131/

15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
/pmc/articles/PMC4049553/pdf
/apem-19-8.pdf

16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov
/pmc/articles/PMC5004500/pdf
/ajcn110064.pdf

17. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
/15107513/

18. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
/10963212/

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog