Heroes Diet
11 września 2021
9 min. czytania
1107 wyświetleń
Racjonalne odżywianie kobiet w okresie ciąży ma duże znaczenie w profilaktyce zdrowia przyszłej matki, jak i rozwijającego się płodu. Właściwy sposób odżywiania chroni oboje przed powstaniem niedoborów pokarmowym, wystąpieniem stanów chorobowych oraz uszkodzeniem ważnych narządów wewnętrznych (np. nerek czy wątroby). W poniższym artykule przedstawiamy najważniejsze informacje, na temat tego, co jeść w czasie ciąży i jak - w sposób bezpieczny - za pomocą diety wspierać rozwój biologiczny dziecka - od momentu poczęcia do narodzin.
Spis Treści:
Dla właściwego przebiegu ciąży istotne jest prawidłowe żywienie kobiet ciężarnych. Rozwój płodu, łożyska i tkanek matczynych powoduje w kobiecym organizmie wzrost zapotrzebowania na energię i podstawowe składniki odżywcze. Ów dodatkowy wydatek energetyczny wiąże się z przyrostem masy ciała przyszłej matki i zwiększeniem podstawowej przemiany materii w okresie ciąży. Zmiany zapotrzebowania energetycznego u kobiet ciężarnych następują cyklicznie, tj.:
oraz w związku z dodatkowym kosztem energetycznym wynikającym ze wzrostu i rozwoju tkanek matczynych oraz płodu:
Co ważne, żywienie kobiety ciężarnej należy różnicować w zależności od rozwoju ciąży. Zdarza się, że w pierwszych trzech, a nawet czterech miesiącach ciąży u zdrowej, właściwie odżywiającej się kobiety nie trzeba wprowadzać zmian ilościowych do odpowiednio zbilansowanej, urozmaiconej diety. Indywidualne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze w diecie ciężarnej powinno być zatem ustalone w wyniku konsultacji pacjentki z dietetykiem lub lekarzem nadzorującym przebieg ciąży.
Wzrost oraz rozwój tkanek płodowych i matczynych sprawiają, że białko jest jednym z ważniejszych składników pokarmowych w diecie kobiet w ciąży. Zapotrzebowanie na ten składnik odżywczy wzrasta wówczas o 33% , a zalecane dzienne spożycie wynosi 1,2 g w przeliczeniu na każdy kilogram masy ciała, co odpowiada około 54-90 g białka. Blisko 60% tego zapotrzebowania stanowić powinno pełnowartościowe białko pochodzenia zwierzęcego - mięso (w tym drób i ryby), jaja, mleko i jego przetwory. Pozostałe 40% należy dostarczyć do organizmu w postaci białka niepełnowartościowego z produktów roślinnych - przede wszystkim nasion roślin strączkowych i orzechów.
Lipidy są źródłem energii i kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ułatwiają one również wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E i K. Według rekomendacji dietetyków powinny one stanowić 20-30% energii - w zależności od indywidualnych potrzeb kobiety ciężarnej, która w II (od 8 g do 14 g) i III trymestrze (od 11 g do 18 g) powinna spożywać dodatkową ilość tłuszczu. Udział w diecie kwasów NNKT powinien być jednak możliwie jak najniższy, a ich źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego i tłuszcz zwierzęcy. Szczególne znaczenie w okresie ciąży przypisuje się również kwasom tłuszczowym wielonienasyconym (WNKT) z rodziny omega-3 i omega-6, w które obfitują tłuste ryby morskie (np. łosoś, makrela, śledź, halibut) oraz słodkowodne (np. pstrąg), oleje (np. lniany, rzepakowy, z zarodków pszennych), nasiona i orzechy (np. włoskie).
Głównym źródłem energii są w diecie węglowodany, a zapotrzebowanie na nie wynika z potrzeb układu nerwowego. Utrzymanie prawidłowego procesu funkcjonowania mózgu i właściwego rozwoju płodu wymaga dostarczenia w diecie przez kobiety ciężarne co najmniej 175 g węglowodanów. Zaleca się bowiem, iż całkowity ich udział w diecie powinien wynosić 45-65%, przy czym przeważającą ich ilość stanowić powinny węglowodany złożone, których źródłem w pożywieniu są produkty zbożowe pochodzące z pełnego przemiału. Podaż w diecie węglowodanów (cukrów) prostych nie powinna z kolei przekraczać 10% zapotrzebowania energetycznego.
W okresie ciąży - ze względu na często pojawiający się problem zaparć - korzystne jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego. Wystarczające jego dzienne spożycie ocenia się na około 25 g, jednak w diecie kobiet ciężarnych - jego podaż powinna być ustalona indywidualnie z lekarzem bądź dietetykiem. Żywieniowe źródła błonnika pokarmowego stanowią m.in. otręby pszenne, migdały, morele suszone, płatki owsiane i jęczmienne, śliwki suszone, chleb żytni pełnoziarnisty, orzechy laskowe, ryż brązowy, kasza gryczana, marchew czy jabłka.
U kobiet w ciąży wzrasta również dzienne zapotrzebowanie na wybrane witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Przykładowo, odpowiedni poziom witaminy A w czasie ciąży może chronić przed przedwczesnym pęknięciem błon płodowych, rzucawką czy zaburzeniami wewnątrzmacicznego wzrostu płodu. Jej źródłem są produkty roślinne - głównie czerwone, pomarańczowe, żółte oraz ciemnozielone warzywa i owoce. Witamina D - obecna m.in. w tłustych ryby, oleje rybne, jaja - wpływa z kolei na mineralizację kości matki i płodu oraz działanie układu krwiotwórczego i odpornościowego, sprzyjając dzięki temu utrzymaniu ciąży. Prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego reguluje również witamina E - zawarta w tłuszczach roślinnych (np. olej z zarodków pszennych i słonecznikowy), orzechach, produktach zbożowych, mięsnych i mlecznych oraz warzywach. Ciąża wpływa również na zapotrzebowanie na wybrane witaminy rozpuszczalne w wodzie. Kompleks witamin z grupy B, w tym tzw. foliany, zajmują szczególne miejsce w diecie kobiet ciężarnych. Najlepszym ich źródłem są mięso, jaja, ryby i nabiał. Odporność błon płodowych wzmacnia również witamina C, której głównym źródłem są warzywa (np. natka pietruszki, warzywa kapustne) i owoce (np. czarne porzeczki, owoce cytrusowe).
W okresie ciąży kobiety powinny zwrócić szczególną uwagę na właściwą podaż składników mineralnych - m.in. wapnia, magnezu, żelaza, cynku, jodu i selenu. Wymienione pierwiastki m.in. chronią płód przed wystąpieniem wad rozwojowych, zapobiegają krwotokom i przedwczesnym poronieniom.
Utrzymanie właściwej homeostazy organizmu ciężarnej oraz ustroju płodu wspomaga właściwy poziom nawodnienia kobiety. Woda jest konieczna do prawidłowego procesu rozwoju tkanek płodu, a wzrost na jej zapotrzebowanie zauważalny jest już na początku ciąży. Ponadto w drugim i trzecim trymestrze ciąży obniża się próg odczuwania pragnienia, co pozwala zabezpieczyć organizm kobiety przed odwodnieniem. Zapotrzebowanie na wodę u kobiety ciężarnej przekracza wówczas dzienną granicę 2300 ml. Niedostateczna podaż płynów w okresie ciąży nasilać może m.in. dolegliwości związane z pracą przewodu pokarmowego, powodując zaparcia, wywołując kamicę nerkową i zwiększać ryzyko zakażeń układu moczowego. W ciąży szczególnie zalecane jest spożycie naturalnej wody źródlanej, niskozmineralizowanej, bogatej w jony magnezu i wapnia, o niskiej z kolei zawartości jonów sodu. Sposobem skutecznego nawodnienia jest również dieta bogata w produkty o dużej zawartości wody - warzywa (95%), owoce (87%), mleko i napoje mleczne (87-89%).
I śniadanie:
II śniadanie:
Obiad:
Podwieczorek:
Kolacja:
Na zakończenie niniejszego artykułu prezentujemy kilka ogólnych zasad dotyczących żywienia i zdrowego trybu życia kobiet w ciąży.
1. Dieta powinna uwzględniać 3 główne i 2 uzupełniające posiłki w ciągu dnia, spożywane o stałych porach. Odstęp czasowy pomiędzy nimi powinien wynosić optymalnie 3-4 godziny (minimalna przerwa między posiłkami to 2 godziny, maksymalna - 4).
2. Niewskazane jest ciągłe podjadanie. Pomiędzy posiłkami dopuszczalne jest sięgnięcie po wodę lub soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców (bez dodatku cukru).
3. Unikać należy niezdrowych tłuszczów - zawartych m.in. w twardych margarynach, słodyczach, żywności typu fast food, sosach i zupach instant. Wyeliminować należy z diety również kawę (lub jeśli to niemożliwe, ograniczyć do jednej filiżanki dziennie), alkohol, nikotynę i inne używki.
4. Kobietom w ciąży o prawidłowym przebiegu - oprócz dietoterapii - zaleca się umiarkowaną aktywność fizyczną - np. spacery, pływanie, aqua aerobik, wybrane ćwiczenia jogi i fitnessu. Niewskazane są: jazda konna, jazda na nartach, nurkowanie i inne sporty zagrożone upadkiem, urazami brzucha czy obciążające ćwiczenia fizyczne.
Źródła:
1. Poradnik żywienia kobiet w ciąży, oprac. merytoryczne: D. Świątkowska, red. Klinika Położnictwa i Ginekologii Instytutu Matki i Dziecka, Warszawa, ISBN 978‒83‒88767‒69‒2.
2. Normy żywienia dla populacji polskiej, red. M. Jarosz, Warszawa 2017.
3. U. Borkowska, L. Ostrowska, Żywienie kobiety ciężarnej i karmiącej, w: Dietetyka. Kompendium, red. L. Ostrowska, Warszawa 2020.
4. Żywienie kobiet w okresie ciąży, w: K. Flis, W. Konaszewska, Podstawy żywienia człowieka, Warszawa 1997.
5. J. Gruszka, Żywienie w ciąży a zdrowie mamy i dziecka - wybrane aspekty, w: Ciąża i narodziny fundamentem przyszłości dziecka, red. E. Lichtenberg-Kokoszka, E. Janiuk, Kraków 2012.
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl