Heroes Diet
29 maja 2021
6 min. czytania
3561 wyświetleń
Sposób odżywiania stanowi kluczowy element stylu życia i zdrowia każdego człowieka. Prawidłowo zbilansowana dieta powinna spełniać zatem podstawowe założenia dietetyki i pozostałych nauk o żywieniu – ze szczególnym uwzględnieniem uwarunkowań zewnętrznych, zarówno tych o podłożu genetycznym, jak i społecznym czy kulturowym.
Przemiany zachodzące zaś w dwóch ostatnich z wymienionych obszarów życia znacząco przyczyniły się do szybkiego tempa życia, wzrostu nieograniczonej konsumpcji i wypracowania niekorzystnych dla zdrowia jednostki nawyków żywieniowych. Szkodliwe przyzwyczajenia stanowią bowiem główną przyczynę chorób dietozależnych, do których zalicza się współcześnie m.in. otyłość i cukrzycę – najpowszechniejsze choroby cywilizacyjne XXI wieku (Cuber T., Michalak E., 2009). W poniższym artykule odpowiadamy na pytanie, czy jeden z najpopularniejszych nawyków żywieniowych, dotyczący kontrowersyjnej kwestii niezdrowego spożywania posiłków bezpośrednio przed snem, jest mitem, czy faktycznie to zjawisko należy uznać za szkodliwe dla kondycji zdrowotnej człowieka.
Spis Treści:
Wyniki badań przeprowadzonych m.in. wśród grupy blisko 400 respondentów w wieku od 19 do 26 lat jednoznacznie wskazują na preferowane przez nich godziny spożywania ostatniego posiłku w ciągu dnia: do godz. 1800 – 20,5%, 1800-2000 – 39,25%, 2000-2200 – 27%, po godz. 2200 – 12,25% (Starczewska M. i in., 2012). Uwagę zwraca również fakt, iż przez kobiety znacznie częściej (44,6%) niż przez mężczyźni (29,5%) spożywają kolację w godzinach 1800-2000. Odsetek 17,1% mężczyzn jadających ostatni posiłek w ciągu dnia po godzinie 2200 był natomiast znacznie większy niż udział kobiet (10,1%) jadających o tej porze (Starczewska M. i in., 2012). Przyczyn określonych nawyków żywieniowych należy upatrywać w czynnikach środowiskowych, z jakich wywodzą się młodzi respondenci. Powszechna amerykanizacja, szybkie tempo życia, spożywanie dużej ilości żywności typu fast food, a zwłaszcza sięganie po nie w godzinach wieczornych – znacznie zwiększają ryzyko chorób serca, otyłości i problemów metabolicznych organizmu. Jak zauważają naukowcy, jedzenie przed snem w sposób istotny obniża tempo przemian metabolizmu w organizmie, prowadzi do niewykorzystywania dostarczanej do niego wartości energetycznej i – w konsekwencji – gromadzenia się tych zasobów w ciele ludzkim pod postacią złogów tłuszczowych oraz nieestetycznej tkanki tłuszczowej (Spaeth A.M. i in., 2013). Wszak sięgając po kolejny posiłek wieczorem, podjadamy, dostarczamy do organizmu dodatkowe, niezaplanowane wcześniej ilości kalorii, nieświadomie tworząc ich – trudną do „spalenia” nadwyżkę.
Spożywanie posiłków przed snem powodować może nie tylko problemy związane z nadmierną masą ciała, cukrzycą czy chorobami wieńcowymi. Jedzenie w porze wieczorowej lub nocnej przyczynić może się także do rozwoju różnego typu zaburzeń odżywiania. Zalicza się do nich m.in. schorzenia związane z tzw. zespołem jedzenia nocnego (NES, z ang. night eating syndrome). Jego objawami są zaburzenia snu (co najmniej 3 razy w tygodniu) łączone z nadmiernym łaknieniem występującym w porze wieczorowej, rozumianym jako spożywanie po godzinie 1900 przynajmniej połowy dziennej racji żywnościowej i następującym po tej fazie – porannym poczuciem głodu (Jakuszkowiak K., Cubała W. J., 2004). Dostarczana do organizmu żywność spożywana jest kompulsyjnie, chęć zjedzenia kolejnego pokarmu jest niemożliwa do pohamowania, a chory następnego dnia zazwyczaj nie pamięta, że wyżej wymienione zdarzenie miało miejsce. Jak wskazują dane źródłowe, rozpowszechnienie zespołu jedzenia nocnego jest szczególnie zauważalne u osób otyłych i wynosi około 8,9-15% (Jakuszkowiak K., Cubała W. J., 2004). Choć etiologia schorzenia z naukowego punktu widzenia nie jest jeszcze w pełni wyjaśniona, jak twierdzą eksperci, NES ma najprawdopodobniej podłoże genetyczne (Ocampo J. i in., 2002). Choroba niesie ponadto ze sobą ryzyko wystąpienia stresu przewlekłego i obciążenia psychicznego – często towarzyszy im wiele negatywnych uczuć, np. wstyd, brak kontroli, poczucie winy. Zespół jedzenia nocnego, oprócz otyłości i innych chorób cywilizacyjnych, powodować może także zaburzenia depresyjne, lękowe i stan znacznego obniżenia poczucia własnej wartości (Gluck M.E. i in., 2001). Niezwykle istotne jest wiec to, by pacjenci ze zdiagnozowanym NES, zmienili styl życia i odżywiania oraz wdrożyli – dzięki pomocy specjalistów – właściwy sposób leczenia.
Jedzenie w porze wieczornej nie jest wskazane także dla osób cierpiących na GERD – chorobę refleksową przełyku. Warto zauważyć, iż problem ten dotyczy 20-48% populacji krajów zachodnich, a jej objawami są zgaga, uczucie pieczenia w klatce piersiowej, zaburzenia związane z przyjmowaniem i połykaniem pokarmów, ból gardła i przełyku, a także nasilone symptomy astmy – zwłaszcza w porze nocnej (Fujiwara Y. i in., 2005). Spożywanie posiłków przed snem lub wieczorem podjadanie może więc znacząco nasilić wymienione dolegliwości. Dzieje się tak, ponieważ obecność pokarmu w przewodzie pokarmowym powoduje zwiększenie ilości wydzielanego kwasu solnego; pozycja leżąca – naturalna w czasie snu –przyczynia się ponadto do przemieszczania się soków trawiennych i pożywienia do górnych części przełyku i powoduje ich uszkodzenie (Ziółkowski B., 2007). Zaostrzenie dolegliwości chorobowym może także wywołać spożywanie przed snem dużej ilości tłuszczów (np. w postaci potraw smażonych), słodyczy, a także kawy, herbaty i ostrych przypraw.
Niektórzy z badaczy poddają ocenie innych hipotezę mówiącą o dobroczynnym wpływie wieczornych posiłków na zdrowie człowieka. Choć tego typu przypuszczeń jest stosunkowo niewiele, często stanowią one źródło wielu naukowych sporów i kontrowersji. Zagadnienie to zostało dotychczas zweryfikowane przez nieliczną ilość eksperymentów klinicznych. Zwolennicy tych teorii wskazują przykładowo, iż jedzenie w porze wieczornej poprawia jakość i komfort snu, zapobiega nieplanowanym w środku nocy pobudkom i pomagają zadbać o poczucie sytości organizmu (Tsujino N. i in., 2012; Ness-Jensen E. i in., 2016; Schiavo-Cardozo D. i in., 2013).
Mimo optymistycznych teorii mówiących o dobroczynnym wpływie nocnego podjadania na kondycję zdrowotną organizmu człowieka, jedzenie przed snem niesie ze sobą ryzyko wielu chorób – m.in. nadwagi i otyłości, cukrzycy czy schorzeń układu pokarmowego. Jeśli jednak, ostatni posiłek w ciągu dnia ma mieć miejsce wieczorem, należy spożywać co najmniej 3 godziny przed snem (Fujiwara Y. i in., 2005). Niewskazane jest wówczas jedzenie posiłków typu fast food, dań gotowych czy instant, słodyczy – tj. produktów bogatych w niezdrowe tłuszcze (głównie nasycone kwasy tłuszczowe) i cukry proste. W porze nocnej, o ile to konieczne, rolę przekąski spełnią orzechy, owoce sezonowe, gorzka czekolada, nasiona i ziarna, np. słonecznika lub dyni. Jakość snu poprawi ponadto połączenie złożonych węglowodanów, pełnowartościowego białka i odpowiednich tłuszczów – np. omlet z warzywami, pełnoziarniste tosty z pieczonym mięsem z indyka, twarożek z dodatkiem warzyw lub suszone owoce. Ważne, by dostarczane do organizmu pożywienie zaspokajało łaknienie, przy jednoczesnym kontrolowaniu przez nas ilości spożywanych przez nas kalorii – tj. zgodnie z ich dziennym zapotrzebowaniem, nie przekraczając ich dozwolonego poziomu.
Źródła:
1. Cuber T., Michalak E. Amerykanizacja życia społecznego a nawyki żywieniowe młodzieży akademickiej. Pielęgniarstwo XX Wieku 2009; 1–2(26–27): 53–59.
2. Fujiwara Y, Machida A, Watanabe Y, Shiba M, Tominaga K, Watanabe T, Oshitani N, Higuchi K, Arakawa T.Association between dinner-to-bed time and gastro-esophageal reflux disease, Am J Gastroenterol. 2005 Dec;100(12):2633-6.
3. Gluck M.E., Geliebter A., Satov T. Night Eating Syndrome is associated with depresssion, low-self-esteem, reduced daytime hunger, and less weight loss in obese outpatients. Obesity Research 2001; 9: 264–267.
4. Jakuszkowiak K., Cubała W.J., Zespół jedzenia nocnego— rozpowszechnienie, diagnoza i leczenie, Psychiatria, 2004, tom 1, nr 2, 107–111.
5. Ness-Jensen E, Hveem K, El-Serag H, Lagergren J.Lifestyle Intervention in Gastroesophageal Reflux Disease.Clin Gastroenterol Hepatol. 2016 Feb;14(2):175-82.e1-3.
6. Ocampo J., Foldvary N., Dinner D., Golish J. Sleep-related eating disorder in fraternal twins. Sleep Medicine 2002: 525–526.
7. Schiavo-Cardozo D, Lima MM, Pareja JC, Geloneze B.Appetite-regulating hormones from the upper gut: disrupted control of xenin and ghrelin in night workers.Clin Endocrinol (Oxf). 2013 Dec;79(6):807-11.
8. Spaeth AM, Dinges DF, Goel N., Effects of Experimental Sleep Restriction on Weight Gain, Caloric Intake, and Meal Timing in Healthy Adults, Sleep. 2013 Jul 1;36(7):981-990.
9. Starczewska M. i in., Sposób odżywiania jako jeden z determinantów stylu życia studentów wybranych uczelni szczecińskich, Family Medicine & Primary Care Review 2012, 14, 1: 63–69.
10. Tsujino N, Sakurai T., Circadian rhythm of leptin, orexin and ghrelin, Nihon Rinsho. 2012 Jul;70(7):1121-5.
11. Ziółkowski B. Choroba refluksowa przełyku. Essentia Medica 2007; 1: 18–20, 22, 24, 26–27.
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl