Heroes Diet
05 listopada 2020
4 min. czytania
17590 wyświetleń
Przeciętny Polak statystycznie zjada średnio około 3 kg makaronu rocznie, natomiast Włoch około 30 kg. Spowodowane jest to poprzez szerzenie się mitów na temat jego negatywnego wpływu na sylwetkę czy zdrowie. Oczywiście makaron na diecie jest jak najbardziej dopuszczalny, ponieważ stanowi bogate źródło minerałów i składników odżywczych jednak wszystko zależy od tego jaki makaron wybieramy.
Spis Treści:
Makaron jest produktem zbożowym posiadającym w swoim składzie wysokoglutenową mąkę, wodę oraz w zależności od jego rodzaju jaja, mleko, odtłuszczony ser biały, suszony gluten, mąka sojowa oraz drożdże.
Ze względu na rodzaje makarony możemy podzielić na:
Wybierając makaron powinniśmy zwrócić uwagę aby był to makaron pełnoziarnisty, ryżowy czy na przykład makaron durum lub makaron gryczany, który zawiera w sobie dużą zawartość błonnika oraz składników mineralnych i witamin z grupy B, A. Wymienione makarony zawierają węglowodany złożone w przeciwieństwie do makaronów na bazie mąki pszennej.
Sposób w jaki przygotowujemy makaron również jest ważny. Makarony powinniśmy gotować al dente, ponieważ zachowuje on wtedy indeks glikemiczny na odpowiednim poziomie i jednocześnie jest optymalny dla naszego układu trawiennego. Natomiast kiedy rozgotowujemy makaron indeks glikemiczny rośnie i pomimo, że jest organizm łatwiej radzi sobie z jego trawieniem, my nie jesteśmy w stanie się nim najeść, przez co jemy go znacznie więcej.
Kolejnym takim ważnym punktem przy wyborze makaronu jest zwrócenie uwagi na jego skład. Najzdrowszy makaron powinien zawierać w swoim składzie tylko maksymalnie trzy składniki: semolinę, wodę i ewentualnie jaja kurze jeśli mamy do czynienia z makaronem jajecznym.
Musimy również wspomnieć o dodatkach do makaronu. To one sprawiają, że makaron, a raczej potrawa przyrządzona na jego bazie „tyje” w kalorie, ponieważ chętnie wzbogacamy ją o dodatkowe sery czy tłuste śmietany, a to może zniweczyć nasze cele dietetyczne. Starajmy się więc wybierać do jej przygotowania produkty niskoprzetworzone o niskim indeksie glikemicznym, najlepiej na bazie składników pochodzenia naturalnego, a jeżeli już korzystamy z gotowych sosów zadbajmy o to aby i skład był jak najkrótszy.
W wyniku badań przeprowadzonych w 2016 roku przez G Pounis i.in. na grupie 14402 mieszkańcach Włoch z regionu Molise w wieku powyżej 35 lat oraz 8964 mieszkańcach w wieku powyżej 18 lat z całych Włoch, których celem było zbadanie wpływu spożycia makaronu na wskaźnik masy ciała BMI i stosunek obwodu talii do bioder w obydwu grupach. Badani zostali poproszeni by przy każdej okazji jedzenia wprowadzać dane do systemu informatycznego INRAN-DIARIO 3.1 zarządzającego danymi w którym mieli zapisywać czas, miejsca, szczegółowego opisu żywności ( lub napojów ), czy spożycie różniło się od ich standardowego spożycia, spożytej ilości. Wielkość porcji została podana przez badanych za pomocą broszury obrazkowej.
Badacze obliczyli dla każdego z uczestników spożycie makaronu w gramach na dzień oraz sporządzili pomiary w których zostały wzięte pod uwagę takie czynniki jak: status społeczny, aktywność fizyczna, masa ciała, wzrost, obwód talii oraz obwód bioder, a następnie obliczyli BMI oraz WHR i podzielili uczestników na grupy z niedowagą, wagą prawidłową oraz otyłe.
Kolejnym krokiem było przeprowadzenie badań statystycznych na podstawie aktualnych danych, które w przypadku populacji Sant-Moli wskazywały na nadwagę u 35,7%, a otyłość 27% w przypadku kobiet oraz mężczyzn 50,4% i 29% na kolejno nadwagę i otyłość. W przypadku INHES na nadwagę cierpiało 30,5% oraz na otyłość 12,6% kobiet. U mężczyzn było to kolejno 46,7% nadwaga i 14,5% otyłość.
Makarony są doskonałym źródłem składników mineralnych oraz witamin w tym witamin z grupy B i A. Podczas wyboru odpowiedniego makaronu powinniśmy zwracać uwagę na jego skład oraz wybierać makarony pełnoziarniste lub z semoliny durum. Przygotowany powinien zostać w sposób al dente wtedy będzie on optymalnie strawny dla naszego organizmu, a przy okazji jego indeks glikemiczny pozostanie na odpowiednim poziomie. Odpowiedni makaron jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sosów włoskich. Nie bójmy się więc makaronu i postawmy go na równi z innymi produktami zawierającymi węglowodany złożone.
Literatura:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles /PMC4973136/
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl