Kontrola wagi

Czym zastąpić chleb pszenny będąc na diecie?

Czym zastąpić chleb pszenny będąc na diecie?

Heroes Diet

9 listopada 2020

5 min. czytania
17532 wyświetleń

Jako Polacy jesteśmy przyzwyczajeni do sięgania po niego podczas śniadania, kolacji jak i przekąski pomiędzy posiłkami. Jednak zdecydowana większość wytwarzanego chleba jest produkowana z pszenicy rafinowanej, która podczas procesu rafinacji została pozbawiano większości błonnika oraz składników odżywczych. Czym więc zastąpić chleb pszenny będąc na diecie?





Spis Treści:

1
Po jaki chleb powinniśmy sięgać będąc na diecie?
2
Ile kalorii ma chleb?
3
Czym zastąpić chleb?
4
Podsumowanie

Po jaki chleb powinniśmy sięgać będąc na diecie?

Większość obecnie produkowanego chleba jest zwykle mocno przetwarzana, zawiera dużo cukrów prostych, a to może powodować przyrost masy ciała oraz problemy zdrowotne. Kiedy ziarno jest rafinowane na mąkę jego indeks glikemiczny gwałtownie wzrasta co w konsekwencji sprawia, że organizm szybko je metabolizuje, przez co sprzyja przybieraniu na wadze oraz zwiększa ryzyko cukrzycy i stanów zapalnych.

Podczas wyboru najzdrowszego chleba powinniśmy zwrócić uwagę na:

Do którego wyprodukowania została użyta mąka pełnoziarnista lub z ziarna porośniętego,
Brak dodatku cukru w jego składzie ( mniej niż 2 g cukru w kromce ),
Brak składników konserwujących,

 

Składniki jakich należy się wystrzegać:

Cokolwiek białego,
Cukier – W tym przypadku mała jego ilość jest wymagana do aktywacji drożdży, jednak starajmy się aby jego ilość nie przekraczała 2 g na kromkę.
GMO takie jak przykładowo olej sojowy i olej kukurydziany,
Konserwanty,
Sztuczne aromaty i barwniki,

Ile kalorii ma chleb?

Ilość kalorii i składników odżywczych jakie zawiera chleb jest uzależniona głównie od jego składu i sposobu w jaki przebiega produkcja. Dlatego najlepszym sposobem na sprawdzenie kaloryczności chleba, będzie przed zakupem sprawdzenie jego składu oraz tabeli wartości odżywczych.

Poniżej przedstawiamy orientacyjną ilość kalorii znajdującą się w kromce chleba dla poszczególnego jego rodzaju:

Chleb pszenny – waga kromki: 25 g, wartość energetyczna: 65 kcal,
Chleb razowy – waga kromki: 35 g, wartość energetyczna: 75 kcal,
Chleb graham – waga kromki: 30 g, wartość energetyczna: 66 kcal,
Chleb z porośniętego ziarna pszenicy – waga kromki: 35 g, wartość energetyczna: 78 kcal,
Chleb z porośniętego ziarna żytniego – waga kromki: 37 g, wartość energetyczna: 80 kcal,
Chleb bezglutenowy z prosa – waga kromki: 40 g, wartość energetyczna: 91 kcal,

Czym zastąpić chleb?

Niezależnie od tego, czy chcesz całkowicie wyeliminować chleb z powodu stylu życia jaki prowadzisz lub po prostu chcesz zmniejszyć spożycie zboża, jesteśmy pewni, że w przygotowanych przez nas alternatyw pieczywa każdy znajdzie coś dla siebie.

Chlebek „Oopsie”

W skład bułeczek wchodzą jajka, serek homogenizowany, proszek do pieczenia oraz twaróg. Opcjonalnie całość można wzbogacić solą, dowolnymi ulubionymi ziarnami i siemienia lnianego. Bułeczki tego typu doskonale sprawdzą się jako zamiennik chleba na kanapki oraz pieczywo do hamburgerów i hot dogów. Praktycznie nie zawierają węglowodanów dlatego idealnie sprawdzą się podczas stosowania diet niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych takich jak Keto czy LCHF.

Arkusze nori

Używane do zrobienia sushi. Również doskonale sprawdzą się jako zdrowy zamiennik chleba. Zawierają w swoim składzie od 10 do 20% więcej minerałów w porównaniu do warzyw rosnących na lądzie oraz nie pochłaniają zanieczyszczeń znajdujących się w wodzie. Śmiało możemy zawinąć w nie swoje ulubione składniki.

Chleb „Elzechiela”

Jest jednym z najzdrowszych dostępnych pieczyw. Wytwarza się go z kilku rodzajów nasion porośniętych i roślin strączkowych. Nasiona porośnięte, które przed przetworzeniem mogą kiełkować są łatwiejsze do strawienia oraz mają zwiększoną biodostępność niektórych witamin i minerałów. Dzięki temu chleb jest pożywny oraz lekkostrawny. Zawiera w sobie gluten, także osoby wrażliwe na ten składnik ( według badań około 1% społeczeństwa ) nie powinny go stosować.

Papier ryżowy

Doskonale nadaje się do zrolowania surowych oraz gotowanych warzyw, przygotowania burrito oraz pierogów jako zamiennik standardowego ciasta. W zawartości składników odżywczych jest odpowiednikiem ryżu i jako produkt bez laktozy i glutenu doskonale nadaje się dla alergików oraz chorych na celiakie.

Sałata i warzywa liściaste

Kolejny element, który sprawdzi się jako zamiennik standardowego chleba. Śmiało możemy podawać na nich dodatki takie jak wędliny oraz warzywa. Liść może być również zwinięty i podany jako wrap.

Podpłomyki z ciecierzycy

Powstają z połączenia mąki z ciecierzycy, odrobiny oleju oraz wody. Są bezzbożowe oraz bogata w białko dlatego doskonale sprawdzą się jako zamiennik chleba w postaci standardowej kanapki lub bułki do burgerów.

Podpłomyk z batatów lub dyni piżmowej 

Kolejne dwa pomysły na zdrowy, bogaty w witaminy substytut chleba. Wykonuje się je z rozgotowanych warzyw, jaj oraz żelatyny.

Podsumowanie

Będąc na zdrowej i zbilansowanej diecie powinniśmy wziąć pod uwagę, że ma ona nam służyć przez lata. Dlatego nie rezygnujmy całkowicie z pieczywa, a starajmy się wybierać to które będzie bogate w łatwo przyswajalne, wartościowe składniki odżywcze oraz lekkostrawne biorąc pod uwagę również ewentualne nietolerancje laktozy czy glutenu.

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog