Żywność i składniki odżywcze
Oparte na dowodach

Czy tołpyga jest zdrowa?

Czy tołpyga jest zdrowa?

Heroes Diet

15 kwietnia 2022

5 min. czytania
11455 wyświetleń

Tołpyga to charakterystyczna ryba, która pochodzi z rodziny karpiowatych. Jest ona większa od karpi, a największe jej osobniki ważą ponad 50 kg. Warto wiedzieć, czy tołpyga jest zdrowa, w jaki sposób ją przyrządzać i jak smakuje. 





Spis Treści:

1
Czym jest tołpyga
2
Tołpyga biała i pstra
3
Dlaczego warto jeść ryby
4
Tołpyga - kaloryczność
5
Tołpyga - dlaczego warto jeść
6
Tołpyga - przeciwwskazania
7
W jaki sposób można przyrządzić tołpygę

Czym jest tołpyga

Tołpyga pochodzi z Azji. Mimo, że warunki panujące w Polsce nie pozwalają na jej naturalne rozmnażanie, można ją spotkać w różnych zbiornikach wodnych i rzekach. Ryba żywi się przede wszystkim fitolanktonem, dzięki czemu w naturalny sposób zapobiega kwitnieniu wód i je oczyszcza. 

Warto zaznaczyć, że tołpyga należy go bardzo szybkich ryb,  przez co trudną jest ją złowić. Jednak z łatwością można ją zauważyć, ponieważ przepływając tworzy charakterystyczne fale na powierzchni wody. 

Tołpyga biała i pstra

Tołpyga występuje w dwóch rodzajach. Pierwszy z nich: tołpyga pstra to gatunek uznawany za inwazyjny. Mimo, że jest ona bardzo podobna pod wieloma względami do tołpygi białej różni się przede wszystkim barwą, a także rozmiarami. Tołpyga pstra ma też większa głowę i oczy położone trochę niżej. 

Dlaczego warto jeść ryby

Ryby powinny być stałym elementem każdej diety. Pozwalają one stworzyć zdrowe i zbilansowane posiłki, a także są głównym źródłem kwasów omega - 3, które są najważniejszymi kwasami wielonienasycinymi tłuszczowymi, które regularnie powinno się dostarczać swojemu organizmowi. Poprawiają one pracę układu krążenia, hamują rozwój nadciśnienia, obniżają poziom cholesterolu, a także działają przeciwalergicznie i przeciwzapalnie. Warto też zaznaczyć, że dobrze przyrządzone ryby wykazują cechy przeciwnowotworowe. 

Ryby są także źródłem wielu bardzo ważnych witamin, które są rozpuszczane w tłuszczach. Dietetycy uważają, że aby zapewnić organizmowi właściwe ilości kwasów omega - 3 oraz innych wartościowych substancji należy spożywać przynajmniej 100 g ryb dwa lub trzy razy w tygodniu. 

Właściwości tołpygi 

Mimo, że naukowcy jednoznacznie wskazują, że ryby słodkowodne charakteryzują się mniejszymi wartościami niż ryby żyjące w wodzie słonej. Jednak z tego powodu nie powinno się ich ograniczać. Przede wszystkim w rybach takich jak tołpyga zawarte są kwasy omega - 3, co pozwala na prawidłową pracę m.in. układu krążenia, a także innych organy. Są one także źródłem minerałów: wapnia, żelaza czy selenu oraz witamin, w tym witaminy B, która jest konieczna dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego, a także A, B i E. 

Wybierając tołpygę, warto decydować się na większe okazy, ponieważ mają one mniej ości oraz mniej tłuszczu. Mięso łopygi ma charakterystyczny smak, który w dużym stopniu przypomina karpia oraz amura, jednak jest ono bardziej zwarte i chude niż popularny karp. Duża zaletą tołpygi jest także brak charakterystycznego smaku mułu, który dla wielu osób jest znaczącą wadą karpi. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie ryb pochodzących prosto od rybaków, kupując w sklepach, lepszą i zdrowszą opcją będą ryby, których skrzela są jaśniejsze, a skóra w dotyku nie będzie bardzo sztywna, ale sprężysta i delikatna. 

Tołpyga - kaloryczność

W stu gramach tołpygi zwanej także karpiem srebrnym znajduje się 86 kcal. Należy jednak zaznaczyć, że w czasie gotowania lub oporządzania w inny sposób zwartość kalorii delikatnie się zmniejsza o około dziesięć. Można więc powiedzieć, że ryba ta jest gatunkiem dietetycznym, delikatnym i lekkostrawnym z dużą zawartością białka. 

Tołpyga - dlaczego warto jeść

Tołpyga z uwagi na zawartość w składzie wielu witamin, a także przydatnych, śladowych pierwiastków, może mieć bardzo dobry wpływ w przypadku profilaktyki miażdżycy. Ponadto przyczynia się ona do usprawnienia pracy ośrodkowego oraz obwodowego układu nerwowego. 

Dietetycy zalecają spożywanie tego gatunku ryby w przypadku nadciśnienia oraz reumatyzmu. Posiada ona także w swoim składzie pierwiastki chemiczne, które przyczyniają się do poprawy metabolizmu węglowodanów, pozytywnie odnawiają komórki skóry, włosów i paznokci, a także mają działanie antyoksydacyjne i poprawiają proces syntezy hemoglobiny. 

Tołpyga jest także cennym źródłem kolagenu, dzięki czemu aktywnie się ją wykorzystuje w kosmetologii np. w procesie produkcji różnych żeli oraz kremów, które są przeznaczone do usuwania zmarszczek oraz oznak starzejącej się skóry. 

Tołpyga - przeciwwskazania

Mimo wartościowego składu po tołpygę nie powinien sięgać każdy. Rybę tę należy usunąć m.in. z jadłospisu osób, które cierpią na nietolerancję na ryby i inne produkty rybne, a także tych osób, które borykają się z różnymi uczuleniami. 

Warto także zaznaczyć, że dużą ostrożność trzeba też zachować w przypadku wędzonej tołpygi. Proces palenia może uwalniać różnego typu związki rakotwórcze.

Kupując łopygę, trzeba także zwrócić uwagę na jej pochodzenie. Niektóre ryby żyją w niezbyt czystych akwenach, co bezpośrednio wpływa na ich smak i właściwości. 

W jaki sposób można przyrządzić tołpygę

Aby zachować jak najwięcej właściwości odżywczych ryby, kluczowe znacznie ma jej odpowiednie przyrządzenie. Istnieje wiele niezwykle interesujących przepisów na tołpygę. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wersja smażona, a także pieczona (można zdecydować się na pieczenie w piekarniku lub pójść o krok dalej i przygotować tołpygę grillowaną).  Kolejną propozycją jest gotowanie ryby lub podawanie jej na parze. Można też pokusić się o przygotowanie specjalnej zupy rybnej. 

Tołpyga z dodatkiem świeżych warzyw lub surówek to świetny pomysł na obiad!

Pyszną, zdrową i dietetyczną potrawą jest pieczona tołpyga z dodatkiem warzyw. Duża zaletą tego dania jest także możliwość bardzo szybkiego przygotowania. Do przygotowania potrzebny będzie kilogram filetu z tołpygi, kilka ząbków czosnku, sól, olej z winogron, natka pietruszki, tymianek, pieprz i rozmaryn. 

Na początek rybę należy skropić sokiem z cytryny i natrzeć dokładnie solą morską. Następnie włożyć ją do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i przyprawić wybranymi przyprawami wedle uznania. Piekarnik trzeba ustawić na 220 stopni i włożyć rybę na 25 minut. Danie podawać z przygotowanymi ziemniaczkami. posiekaną natką pietruszki, a także surówką lub kiszoną kapustą. 

Warto zaznaczyć, że piekąc rybę w folii aluminiowej można sprawić, że będzie ona bardziej soczysta. 

Tołpyga to wartościowa i zdrowa ryba, którą warto włączyć do swoje diety. Jest ona ciekawą i bardzo smaczną alternatywą dla tradycyjnego karpia. Można ją przygotować na wiele różnych sposobów, warto jednak pamiętać o tym, aby przyrządzać ją w taki sposób, aby nie straciła swoich właściwości odżywczych. Tołpyga jest źródłem wielu ważnych witamin i związków, a także kwasów omega - 3, które są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu. Ryby to bardzo ważny składnik zdrowej i zbilansowanej diety zarówno dzieci jak i dorosłego człowieka.

Źródła:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30368877/
2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27629728/
3. https://www.healthline.com/nutrition/11-health-benefits-of-fish

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog