Diety
Oparte na dowodach

Czy sushi jest bezglutenowe?

Czy sushi jest bezglutenowe?

Heroes Diet

15 maja 2022

5 min. czytania
3542 wyświetleń

Sushi to popularna potrawa kuchni japońskiej, której głównym składnikiem jest ugotowany ryż zaprawiony zalewą z octu ryżowego, cukru oraz soli. Przygotowany ryż się formuje, w popularnych jego rodzajach używając do tego celu maty bambusowej oraz wodorostów nori i wypełnia różnymi innymi składnikami oraz sosami.

Gluten to białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz pszenżycie. Osoby stosujące dietę bezglutenową mogą zastanawiać się, czy sushi jest dla nich odpowiednie.

Typowe składniki sushi takie jak ryż, wodorosty, warzywa oraz ryby, nie zawierają glutenu. Jednak rodzajów sushi na całym świecie jest ogromna ilość, a niektóre z nich zawierają składniki, które nie są odpowiednie dla osób stosujących dietę bezglutenową.

W tym artykule poznasz, które składniki sushi są bezglutenowe, a których należy unikać na diecie bezglutenowej. Ponadto dostaniesz od nas wskazówki, które pomogą ci zamówić bezglutenowe sushi. Zapraszamy do lektury!
 





Spis Treści:

1
Bezglutenowe składniki i dodatki do sushi
2
Składniki oraz dodatki do sushi, których należy unikać na diecie bezglutenowej
3
Jak zamówić bezglutenowe sushi?
4
Podsumowanie
Sprawdź również powiązany artykuł: Czy sushi jest zdrowe?

Bezglutenowe składniki i dodatki do sushi

Poniżej przedstawiamy listę bezglutenowych składników do sushi.

Ryż do sushi

Głównym składnikiem większości rodzajów sushi jest ryż. Zazwyczaj używa się krótko lub średnio ziarnistego, białego ryżu. Niezwykle popularne w sushi są jego odmiany tj. Koshihikari, Sasanishiki, Calrose, Japonica czy Shinode.

Zalewa do ryżu

Aby nadać odpowiedni, typowy sushi smak, do ryżu dodaje się również zalewę, w której znajdziemy wodę, ocet ryżowy, cukier oraz sól. Wszystkie te składniki są zazwyczaj bezglutenowe, jednak niektóre rodzaje octu ryżowego zawierają gluten.

Nori do sushi

Nori jest bardzo popularnym i bezglutenowym składnikiem tej japońskiej potrawy. Dzięki tym wodorostom można uformować rodzaje takie jak: Futo Maki, California Maki, Kani Nigiri, Tako Nigiri, Tamako Nigiri itd.

Ryby i owoce morza

Używane są zarówno surowe ryby, jak i gotowane czy wędzone. Ryby często kroi się w cienkie plastry i używa jako nadzienia. Jako dodatek do sushi wykorzystuje się również kraby, krewetki oraz inne owoce morza. Oczywiście ryby i owoce morza to produkty bezglutenowe.

Warzywa

Wszystkie warzywa, wśród których należy wymienić przede wszystkim ogórek, marchewkę i awokado, są naturalnie bezglutenowe.

Owoce

Czasami do przygotowania sushi używa się też mango. Uspokajamy – wszystkie owoce świeże oraz konserwowane są bezglutenowe.

Tofu

Zwykle tofu jest bezglutenowe, jednak półprodukty dodane przez producentów, mogą sprawić, że przestanie nim być. Najlepiej przed spożyciem sprawdzić etykietę lub skontaktować się z sushi barem.

Sos sojowy bezglutenowy

Z całą pewnością sushi mocno straciłoby na smaku, gdybyśmy nie mogli używać do niego sosu sojowego. Na szczęście istnieją również wersje oznaczone jako bezglutenowe.

Wasabi

Japoński chrzan, który naturalnie nie zawiera glutenu. Jednak istnieją „imitacje” wasabi zrobione zwykle z chrzanu, mąki musztardowej, skrobi kukurydzianej i zielonego barwnika spożywczego. Aby mieć pewność, że Twoje wasabi jest bezglutenowe kupuj jego oryginalną wersję, a jeżeli już musisz kupić jego substytut, to sugeruj się etykietą.

Marynowany imbir

Służy do oczyszczania kubków smakowych, co pozwala w pełni poczuć odmienny smak każdego krążka sushi.

Gotowane mięso i jajka

Niektóre odmiany sushi mogą zawierać jajka, kurczaka, wieprzowinę czy wołowinę. Są bezglutenowe, jednak szczególnie trzeba uważać na sosy używane do ich przygotowania.

Serek śmietankowy

Czasami używa się go jako nadzienia.

Składniki oraz dodatki do sushi, których należy unikać na diecie bezglutenowej

Gluten jest białkiem znajdującym się w życie, pszenicy, jęczmieniu oraz pszenżycie. Dlatego można go znaleźć w każdym produkcie, który ma kontakt lub zawiera któryś z tych składników.

Podczas przygotowywania sushi w domu lub zamawiania go w sushi barze powinieneś zwrócić uwagę, aby nie zawierało poniższych składników.

Tempura

Czasami używa się jej jako panierki do krewetek, ryb oraz warzyw, a czasami nawet do panierowania całych rolek. Tempura jest ciastem wykonanym z mąki pszennej, a ta zawiera gluten.

Sos sojowy

Tak jak wspomnieliśmy wcześnie – wybieraj jego wersje oznaczone jako bezglutenowe. Tradycyjnie sos sojowy wytwarzany jest z dodatkiem pszenicy, co czyni go produktem zawierającym gluten.

Paluszki krabowe

Paluszki krabowe, nazywane także paluszkami surimi, składają się z mięs białych, chudych ryb, wody, różnych konserwantów,  barwników oraz skrobi, która ma im zapewnić spoistość. Jest to produkt zawierający gluten.

Bułka tarta

Podobnie jak tempura, jest używana do panierowania i smażenia.

Inne sosy

Będąc na diecie bezglutenowej powinieneś unikać również innych sosów, które mogą zawierać gluten tj. Teriyaki, bbq, węgrzynowy i sos Ponzu.

Jak zamówić bezglutenowe sushi?

Kilka poniższych wskazówek pomoże ci zamówić sushi, które nie będzie zawierało glutenu. Oto one:

Unikaj gotowych rozwiązań: Zrezygnuj z gotowych zestawów sushi dostępnych w supermarketach. Zawierają one mnóstwo dodatków konserwujących oraz składniki, które mogą być bogate w gluten. Pamiętaj, że producenci tego typu zestawów często używają tańszych zamienników produktów, aby ograniczyć koszty produkcji;
Zadzwoń do restauracji z wyprzedzeniem: Możesz zadzwonić do restauracji przed przybyciem i zapytać, czy mają dostępne opcje pozbawione glutenu;
Przemyśl składniki z jakimi zamówisz sushi i stawiaj na prostotę: Proste sushi, z jednym lub dwoma składnikami są nie tylko często smaczniejsze od ich wymyślnych wersji, ale również pozwalają ci dokładnie sprawdzić co znajduje się w Twojej rolce;
Zabierz własny sos sojowy lub poproś w restauracji o bezglutenowy;
Zrób sushi w domu: Internet jest bogaty w przepisy nawet te od wybitnych specjalistów. Ponadto robiąc sushi w domu masz pewność, że wykorzystasz w nich składniki wyłącznie bezglutenowe.

Podsumowanie

Na świecie jest dostępna ogromna ilość rodzajów sushi. Podczas gdy większość klasycznych i prostych propozycji nie zawiera glutenu i może być spokojnie spożywana przez osoby cierpiące na celiakię, to niektóre panierki, sosy i składniki mogą sprawić, że danie bezglutenowe przestanie nim być. Tak więc zamawiając lub przyrządzając sushi samodzielnie wybieraj tylko składniki oznaczone jako bezglutenowe lub stosuj się do wskazówek przedstawionych w tym artykule.

Źródła:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31331324/
2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814618302486

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog