Żywność i składniki odżywcze
Oparte na dowodach

Czy ser pleśniowy jest zdrowy?

Czy ser pleśniowy jest zdrowy?

Heroes Diet

10 listopada 2020

3 min. czytania
21959 wyświetleń

Ser pleśniowy jest dość popularnym rodzajem sera. Ma charakterystyczny zapach oraz wyrazisty smak. Choć wiele osób często po niego sięga to nie wie czy jest zdrowy, jaki jest jego skład oraz czy może się zepsuć. W tym artykule przyjrzymy się bliżej serom pleśniowym.





Spis Treści:

1
Czy pleśń z sera pleśniowego jest szkodliwa?
2
Czy ser pleśniowy może się zepsuć?
3
Bezpieczeństwo w konsumpcji sera
4
Podsumowanie

Czy pleśń z sera pleśniowego jest szkodliwa?

Ser pleśniowy jest to rodzaj sera, do którego produkcji zostały użyte kultury pleśni szlachetnej pleśni z rodziny Penicillium. Pleśń ta sprawia, że sery mają wiele składników odżywczych oraz może zmniejszać ryzyko niektórych chorób związanych z układem pokarmowym ( sprawdź jak dbać o układ pokarmowy ).

Niektóre rodzaje pleśni mogą wytwarzać mykotoksyny ( mikotoksyny ), uznane za toksyczne dla ludzi. Zarodki takiej pleśni mogą rozwijać się na zepsutej żywności i są zwykle rozmyte, zielone, czarne, szare lub niebieskie. Produkty, na których rozwinęła się tego typu pleśń należy wyrzucić ponieważ nie nadają się już do spożycia.

Pleśń zawarta w serze pleśniowym nie wytwarza mykotoksyny i jest bezpieczna do spożycia przez ludzi.

 

Czy ser pleśniowy może się zepsuć?

Ser pleśniowy podobnie jak pozostałe rodzaje serów może się zepsuć, jeśli jest przechowywany w nieodpowiednich warunkach. Tak więc sery pleśniowe powinniśmy przechowywać w lodówce w temperaturze od 3 do 6 stopni Celsjusza. Należy pamiętać również o dobrym zabezpieczeniu sera. Najlepiej jest więc zachować papier/folię w której ser kupiliśmy i dokładnie go nim zabezpieczyć. Zapobiega to wysychaniu sera zapewniając mu jednocześnie odpowiednią wilgoć. Dobrze zabezpieczony i odpowiednio przechowywany ser pleśniowy powinniśmy spożyć w przeciągu tygodnia – jednak najlepiej stosować się do terminu ważności sugerowanego przez producenta.

Istnieje również możliwość zamrożenia sera pleśniowego lecz należy pamiętać, że traci on wtedy swój unikalny smak oraz wygląd. Nie potrafimy też określić przez jaki czas ser pleśniowy przechowywany w ten sposób nadaje się do spożycia.

 

Bezpieczeństwo w konsumpcji sera pleśniowego

Ser pleśniowy z racji tego, że od początku produkcji zawiera w sobie pleśń szlachetną może być trudny w identyfikacji jako produkt zepsuty. Więc należy zwracać uwagę na termin ważności jaki sugeruje producent i w miarę możliwości stosować się do tych zaleceń. Jeśli jednak nie znamy daty ważności sera pleśniowego powinniśmy zwrócić uwagę na jego wygląd.

Jeśli zauważymy jakiekolwiek białe, zielone, czarne, różowe lub szare plamy pokrywające powierzchnię sera może to wskazywać na to, że ser się zepsuł, a jego powierzchnię pokryły obce gatunki pleśni, które mogą mieć potencjał do wytwarzania mytotoksyn.

Kolejnym sygnałem wskazującym na zepsucie sera pleśniowego może być charakterystyczny, silny zapach bardzo podobny do zapachu amoniaku.

Objawy jakie mogą wystąpić po zjedzeniu zepsutego sera pleśniowego obejmują zwykle zatrucie pokarmowe. W takim wypadku mogą pojawić się: nudności, biegunka, ból brzucha oraz wymioty.

Mytotoksyny wytwarzane przez niektóre kultury pleśni mogą znajdować się w zepsutych produktach ( w tym serze pleśniowym ). Mają one negatywny wpływ na nasze zdrowie i mogą powodować osłabienie funkcji odpornościowych organizmu, problemy związane z przewodem pokarmowym, a nawet przyczyniać się do powstania nowotworu. A właściwe przechowywanie sera pleśniowego, stosowanie się do podanych przez producenta terminów ważności oraz stosowanie się do ogólnych zasad bezpieczeństwa żywności może zapobiegać tym negatywnym skutkom.

Podsumowanie

Sery pleśniowe wytwarzane są z wykorzystaniem pleśni szlachetnych, kultur z rodziny Penicillium, które nadają im charakterystyczny i niepowtarzalny smak. W przeciwieństwie do innych pleśni, pleśń szlachetna nie wytwarza niebezpiecznych dla naszego zdrowia mytotoksyn. Należy jednak pamiętać, że ser może się zepsuć dlatego należy dbać o jego prawidłowe przechowywanie, jeśli to możliwe pilnować terminów ważności wskazanych przez producenta lub zwracać uwagę na jego wygląd oraz zapach. Ser pleśniowy należy wyrzucić jeśli zauważymy jakiekolwiek podejrzane zmiany, by zapobiegać dostaniu się do naszego organizmu mykotoksyn które mogą negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.

 

Literatura:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6354945/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24990763/

 

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog