Heroes Diet
24 czerwca 2021
6 min. czytania
7904 wyświetleń
Fasola – to obok grochu, ciecierzycy i bobu – jedno z najbardziej rozpoznawalnych warzyw strączkowych. Jako odmiana typowo jadalna jest najpopularniejszą i najczęściej spożywaną w Polsce rośliną strączkową. W poniższym artykule odpowiadamy na pytanie, czy fasola jest zdrowa i dokonujemy jej krótkiej charakterystyki gatunkowej.
Spis Treści:
Fasola to jedna z najstarszych roślin strączkowych. Uprawiana jest od ponad 7000 lat i pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, skąd przewieziona została do Hiszpanii i Portugalii, a następnie trafiła do innych krajów Europy. Choć w uprawie ogólnej znanych jest blisko dwadzieścia gatunków fasoli (także jako odmiany roślin ozdobnych), w europejskich warunkach klimatycznych uprawiane są jej dwie główne odmiany o pochodzeniu amerykańskim – fasola pospolita, zwyczajna (Phaseolus vulgaris) i fasola wielokwiatowa (Ph. multiflorus Wild, syn. Ph. coccineus L).
W polskiej kulturze fasola obecna jest od XVI wieku i odgrywa rolę szczególną. Początkowo uprawiana była w ogrodach jako roślina ozdobna, a jako warzywo hodowano ją dopiero od XVIII wieku. Za rozpowszechnioną w Polsce w uprawie polowej fasolę uznaje się formy karłowe fasoli zwyczajnej. Współcześnie jej najpopularniejsza odmiana – „polska fasola z orzełkiem” - została nawet wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest to biała fasola karłowa o jednolitym, podłużnym i gładkim kształcie, która w części brzusznej ma wiśniowo-czerwone znamię, nad którym często zarysowana jest dodatkowa plamka. Całość przypomina legendarnego, piastowskiego orła lub orła w koronie, występującego w godle Polski – stąd symboliczna nazwa produktu. Fasola polska to gatunek stabilny genetycznie, niepodlegający krzyżowaniu z innymi odmianami, łatwy w uprawie, o typowym dla tego typu nasion smaku. Warzywo stanowi cenny surowiec w przetwórstwie spożywczym, służy m.in. do produkcji konserw i mrożonek.
W uprawie polowej największe znaczenie dla gospodarki rolnej ma odmiana botaniczna fasoli karłowej. Jej łodyga jest cienka, wijąca, osiąga wysokość od 25 cm do 40 cm, a wydłużone owoce, czyli tzw. strąki, mają długość od 7 cm do 20 cm i są wielonasienne. Wielkość, kształt i zabarwienie strąków – podobnie jak nasion – są cechami odmianowymi, a liczba zawartych w nich nasion jest zmienna i zależna od właściwości genetycznych danego gatunku. Do celów spożywczych wykorzystuje się na ogół wyłącznie jadalne nasiona (wyjątek stanowią odmiany szparagowe – całe strąki).
O wartości odżywczej nasion fasoli decyduje wysoka zawartość białka (średnio 25%), skrobi oraz mikro- i makroelementów. Ich białka – w porównaniu z tymi pochodzącymi z ziaren zbóż – są lepsze pod względem jakościowym cechuje je ponadto znaczne stężenie kwasu glutaminowego i asparaginowego oraz egzogennej lizyny. Nasiona fasoli posiadają również stosunkowo dużą zawartość fosforu i żelaza, a stężenie tłuszczu jest raczej śladowe – waha się w przedziale 1,8%-2,6%. Fasola bogata jest ponadto w cholinę, aminokwasy (np. lizynę i asparaginę), kwas pipekolinowy, allantoinę, kwasy fenolowe, witaminy (szczególnie tych z grupy B – np. B1, B9) sole mineralne (m.in. związki chromu, żelazo, wapń) i glikoproteiny. Wartość kaloryczna w przypadku fasoli białej w 100 g porcji wynosi 263 kcal.
Korzyści wynikające ze spożycia roślin strączkowych – w tym fasoli – znane są już od starożytności. Warzywa te wykazują m.in. działanie przeciwnowotworowe (chronią zwłaszcza przed rozwojem nowotworów hormonozależnych), zmniejszają dolegliwości związane menopauzalne, zmniejszają insulinooporność w cukrzycy typu 2 i posiadają właściwości prebiotyczne. Obniżają także ciśnienie tętnicze i poziom triglicerydów, regulują poziom dobrego oraz złego cholesterolu. Kluczową rolę w składzie nasion fasoli odgrywają ponadto oligosacharydy z rodziny rafinozy. Mają one szczególne znaczenie dla zdrowia człowieka, ponieważ pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego – wykazują one m.in. działanie stymulujące na rozwój bifidobakterii w okrężnicy. Proces wspomagania mikroflory w przewodzie pokarmowym wpływa ponadto na obniżenie poziomu szkodliwego cholesterolu we krwi, stymuluje przyswajanie witamin z grupy B, a także wspiera wchłanianie wapnia z pożywienia w diecie i podnosi tolerancję laktozy. Zawarte w fasoli włókno pokarmowe (błonnik) pobudza z kolei funkcje żucia i produkcji enzymów trawiennych (m.in. śliny), posiada zdolność regulacji stężenia kwasu solnego w soku żołądkowym, zwiększają perystaltykę jelit, pobudza ukrwienie organizmu i jego aktywność motoryczną. Fasola zwiększa ponadto odporność organizmu, poprawia jego metabolizm, normalizuje pracę wielu układów (np. moczowego, krążenia, nerwowego), a nawet zapobiega przedwcześnie występującym procesom starzenia się skóry.
Zawarte w nasionach fasoli oligosacharydy uznaje się powszechnie za trudne do przyswojenia. Wynikająca z ich obecności niestrawność fasoli powodowana jest brakiem konkretnego rodzaju enzymu, tzw. a-galaktozydazy. Deficyt tej substancji w układzie pokarmowym człowieka utrudnia hydrolizę oligosacharydów, które z kolei przyczyniają się do występowania nadmiernej powstawania produktów gazowych w układzie pokarmowym. Na odpowiednią strawność fasoli w codziennych posiłkach powinny zwracać uwagę osoby z nadwagą i otyłością, będące na diecie lekkostrawnej, mające problemy trawienne i borykające się z dolegliwościami bądź chorobami układu pokarmowego. W związku z wynikającymi ze spożycia fasoli dolegliwościami trawiennymi oraz dyskomfortem pokarmowym jej konsumpcję – w przypadku poważnych zaburzeń gastrycznych – należy ograniczyć. Całkowita eliminacja roślin strączkowych z diety nie jest wskazana. Bezpiecznym rozwiązaniem jest natomiast jej ograniczenie do ilości bezpiecznej, tolerowanej – najlepiej po właściwej obróbce termicznej i technologicznej (m.in. poprzez co najmniej kilkugodzinne moczenie i gotowanie oraz właściwe przyprawienia – np. kminkiem lub majerankiem). Unikać należy ponadto fasoli z puszki, która zawiera wysokie stężenie kwasu octowego, dużą ilość soli i substancji konserwujących. Decydując się jednak na wybór fasoli nie naturalnej a puszkowanej, należy sprawdzić jakość opakowania (np. w celu uniknięcia spożycia żywności w stanie zepsucia lub ze śladami pleśni), a po otwarciu puszki – dokładnie umyć i wypłukać nasiona w celu pozbycia się zalewy w jakiej się one znajdowały.
Współcześni dietetycy ze względu na właściwości prozdrowotne i walory smakowe fasoli rekomendują zwiększenie jej zawartości w codziennej diecie. Warzywo uznaje się za składnik racjonalnego sposobu odżywiania z powodu m.in. niskiej zwartości tłuszczu, wysokiego stężenia roślinnego białka, związków mineralnych, witamin i włókna (błonnika) pokarmowego oraz innych substancji bioaktywnych. Jako udowodniono, spożycie nasion strączkowych wpływa korzystnie na kondycję organizmu, zapobiega chorobom cywilizacyjnym (m.in. cukrzycy) i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
Źródła:
1. Magdalena Górnicka, Jolanta Pierzynowska, Monika Wiśniewska, Joanna Frąckiewicz, Analiza spożycia suchych nasion roślin strączkowych w latach 1999–2008 w Polsce, Bromat. Chem. Toksykol. – XLIV, 2011, 4, str. 1034–1038.
2. Urszula Krupa, Maria Soral-Śmietana, Nasiona fasoli - źródłem odżywczych i nieodżywczych makroskładników, ŻYWNOŚĆ 2(35) Supl., 2003.
3. Joanna Wawryka, Zygmunt Zdrojewicz, Fasola – ważny składnik zdrowej diety. Analiza wartości odżywczych, Pediatr Med Rodz 2016, 12 (4), p. 394–403.
4. S. Sosnowski, Przyczyny powstawania uszkodzeń mechanicznych nasion fasoli podczas zbioru, Acta Agrophysica, Rozprawy i Monografie, 130, 2006 (1).
5. Monika Zielińska-Pisklak, Łukasz Szeleszczuk, Anna Młodzianka, Rośliny o działaniu hipoglikemizującym, Lek w Polsce, vol 23 nr 9’13 (269).
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl