Heroes Diet
17 września 2021
6 min. czytania
2862 wyświetleń
Kobiety ciężarne powinny w swojej codziennej diecie kierować się szczególnymi zasadami odżywiania. Jak udowadniają naukowcy, spożycie niektórych produktów żywieniowych może być szkodliwe zarówno dla matki, jak i dziecka w okresie życia płodowego oraz w okresie jego rozwoju po porodzie - ich konsumpcję należy więc w czasie ciąży ograniczyć, inne - w trosce o prawidłowy przebieg ciąży - trzeba całkowicie z diety wyeliminować. Poniżej przedstawiamy najważniejsze zalecenia żywieniowe dotyczące odpowiedzi na pytanie, czego nie jeść w czasie ciąży i jakich produktów spożywczych należy unikać, oczekując narodzin dziecka.
Spis Treści:
Kobietom ciężarnym, zwłaszcza tym z cukrzycą ciążową, zaleca się radykalne ograniczenie spożycia słodzików i słodyczy, będących źródłem tzw. “pustych kalorii”. Dane literaturowe jednoznacznie wskazują, iż 60% badanych kobiet w ciąży nie stosuje się do zaleceń dietetycznych w tym zakresie i spożywa słodycze raz dziennie (43%) lub kilka razy dziennie (17%). Jako że blisko 40% ciężarnych spożywa nadmierną ilość cukrów, naukowcy potwierdzają wysoką zależność między ilością spożywanych przekąsek w ciągu dnia a częstotliwością spożycia słodyczy. Ich zdaniem preferencja smaku słodkiego w diecie ciężarnych skutkować może nadmierną podażą cukrów prostych i prowadzić tym samym do nadmiernego przyrostu masy ciała w ciąży. W związku z powyższym istotne jest to, by z jadłospisu ciężarnych skutecznie wyeliminować węglowodany proste - takie, jak cukier, przetwory owocowe, konfitury i dżemy, a nawet miód. Według rekomendacji żywieniowych dietetyków znacznemu ograniczeniu spożycia podczas trwania ciąży powinny ulec również produkty z oczyszczonego ziarna. Oczekujące dziecka kobiety powinny więc rzadziej sięgać po pieczywo kukurydziane oraz to wyprodukowane z mąki pszennej (w tym rogale, drożdżówki, słodkie bułki, chałki, kajzerki i jasny chleb pszenny), pieczywo chrupkie i razowe, kasze mannę oraz kukurdzynianą, płatki pszenne i ryżowe, biały ryż, makaron z mąki pszennej. Unikać muszą one również spożywania pieczywa zawierającego miód, słód jęczmienny, karmel (obecny zwłaszcza w ciemnym pieczywie) oraz ciast kruchych, francuskich i ucieranych. Wymienione rodzaje produktów zbożowych posiadają bowiem wysoki wskaźnik indeksu glikemicznego (IG), który określa szybkość wzrastania poziomu cukru we krwi po spożyciu danego produktu węglowodanowego - co ma szczególne znaczenie w żywieniu kobiet ciężarnych, zwłaszcza tych, których stan zdrowia wiąże się z ryzykiem wystąpienia tzw. cukrzycy ciążowej.
Choć mleko i produkty mleczne nie są zabronione w diecie kobiet ciężarnych, nie powinny być one składnikiem pierwszego posiłku w ciągu dnia. Spożywane w godzinach porannych mleko i jego przetwory (zwłaszcza słodkie), jako element pierwszego śniadania, niezależnie od procentowej zawartości tłuszczu w składzie, w sposób niezwykle gwałtowny podnoszą poziom cukru we krwi. Aby uniknąć szkodliwego dla zdrowia matki i dziecka podwyższonego stężenia glukozy, kobiety w ciąży powinny wybierać produkty mleczne bez zawartości tzw. laktozy, czyli obecnego w mleku, zwłaszcza krowim, dwucukru. Bezpieczniejsze dla kobiet w ciąży są dostępne w sklepach produkty niskolaktozowe, szczególnie sfermentowane - m.in. jogurt naturalny, kefir czy maślanka naturalna. Produkowane bez laktozy lub z jej niską zawartością są również mleko zsiadłe oraz w proszku, śmietana, twaróg, mleko kozie, masło klarowane i sery typu parmezan, pecorino romano, dziugas i inne twarde, długodojrzewające sery krowie. W diecie bezlaktozowej popularne są również roślinne zamienniki - mleka roślinne, np. sojowe, owsiane, ryżowe bądź migdałowe. Będąc w ciąży należy także rzadziej spożywać sery żółte, topione i tłuste twarogi, a także miękkie sery z surowego mleka (ricotta i feta) oraz sery pleśniowe - brie czy camembert.
Ze względu na dużą ilość węglowodanów w składzie oraz wysoki poziom indeksu glikemicznego w diecie ciężarnych niewskazane jest spożywanie nadmiernej ilości ziemniaków smażonych, pieczonych oraz puree, rozdrobnionej gotowanej marchewki, zasmażanych buraczków czerwonych, kukurydzy i groszku konserwowego. Podaż cukrów związana z ich konsumpcją przez kobiety w ciąży może doprowadzić bowiem do znacznego i długotrwałego wzrostu glikemii. Na wzrost poziomu cukru we krwi i rozwój cukrzycy ciążowej wpłynąć może również nadmierne spożycie wysokowęglowodanowych owoców, zwłaszcza tych bardzo dojrzałych. Najbogatsze we fruktozę są bowiem winogrona, śliwki, banany, owoce suszone (w tym rodzynki) i soki owocowe - również te bez zawartości cukru. Niewskazane w diecie ciężarnych są ponadto nektary, napoje owocowe i warzywne, owoce podawane ze słodkimi dodatkami (np. bitą śmietaną), przetwory warzywne (np. ketchup) oraz chipsy ziemniaczane, frytki i inne posiłki typu fast food (ze względu na wysoką zawartości tłuszczu i soli w składzie).
W diecie ciężarnych unikać należy tłustych oraz wysoko przetworzonych produktów mięsnych i wędlin - nie zaleca się spożycia m.in. salcesonu, kaszanki, mielonek i boczku, a także konserw mięsnych i rybnych, pasztetów, kabanosów oraz galaret mięsnych. Niewskazane jest także jedzenie mięs o dużej zawartości tłuszczu, smażonych w panierce. Ograniczeniu powinna ulec konsumpcja mięsa wieprzowego (głównie schabu i szynki), a całkowitemu wykluczeniu z diety powinny podlegać produkty takie jak: tłusta wieprzowina, gęś, kaczka, gotowe mięsa mielone i podroby. Niewskazane są również surowe owoce morza i ryby morskie (m.in.: merlin, rekin, jesiotr, miecznik, panga, tilapia, halibut atlantycki), surowe i niedogotowane mięso i jaja, wątróbka, parówki, Ze względu na zawartość szkodliwych dla zdrowia substancji i drobnoustrojów w rybach - szczególnie wędzonych, kobiety w ciąży powinny ponadto ograniczyć w diecie konsumpcję łososia, który zawierać może bakterie Listeria monocytogene, zwiększające ryzyko wystąpienia zakażenia bakteryjnego tzw. listeriozy, śledzi z basenu Morza Bałtyckiego (ze względu na duże stężenie związków toksycznych) oraz tuńczyka, w którym z kolei obecna może być rtęć zakłócająca prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego.
W czasie ciąży ograniczyć należy również spożywanie przypraw i ziół, które powodują skurcze i przekrwienie macicy, co w konsekwencji przyczynia się do wystąpienia poronienia. Utrzymaniu ciąży - zwłaszcza w pierwszych jej tygodniach - zagrażają: aloes, szałwia, żeń-szeń, tymianek, rozmaryn, cząber, kozieradka, koper włoski, piołun, olejek anyżowy, cynamon, kurkuma, curry oraz kolendra.
W czasie ciąży nie należy spożywać mocnych naparów i napojów z dużą zawartością cukru. Oczekując na narodziny dziecka, warto ograniczyć picie czarnej kawy do maksymalnie jednej filiżanki dziennie. Niezalecana w diecie kobiet ciężarnych jest również kawa zbożowa, ponieważ zawiera słód jęczmienny i podnosi poziom cukru. Do produktów zabronionych w jadłospisie przyszłych matek należą także alkohol (każda jego spożyta ilość wiąże się z ryzykiem wystąpienia zaburzeń rozwojowych u dziecka), napoje energetyzujące zawierające kofeinę i taurynę, napoje słodzone i gazowane, nektary owocowe, syropy i - wspomniane wcześniej - gotowe soki owocowe oraz warzywne.
Jak wynika z powyższych rozważań oraz przytoczonych badań naukowych, zdarza się, że kobiety w ciąży popełniają określone błędy żywieniowe. W związku z troską o zdrowie przyszłych matek i ich nowonarodzonych dzieci wskazana jest nieustanna promocja wiedzy na temat racjonalnego żywienia w przebiegu ciąży.
Źródła:
1. J. Krzysztoszek, K. Kus, M. Banaszak, Analiza nawyków oraz preferencji żywieniowych kobiet w ciąży, Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu 4 (45) 2015.
2. A. Szczepańska, Zasady żywienia kobiet w okresie ciąży, Kwartalnik Pacjenta.
3. A.Wendołowicz, E. Stefańska, L. Ostrowska, Żywienie kobiet w okresie ciąży, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2014, Tom 20, Nr 3, 341–345.
4. A. Bazylko, Substancje roślinne, wskazania i przeciwwskazania do stosowania w czasie ciąży i przygotowania do porodu, Farmacja Polska 2010, 66(7).
5. A. Łuczak, M. Nowak, E. Szałek, Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży, Farmacja Współczesna 2017, nr 10.
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl