Żywność i składniki odżywcze
Oparte na dowodach

6 korzyści zdrowotnych dla których warto jeść borówki

6 korzyści zdrowotnych dla których warto jeść borówki

Heroes Diet

11 listopada 2020

5 min. czytania
538 wyświetleń

Nie daj się zwieść małym rozmiarom. Borówki są dowodem na to, że w małych owocach drzemie wielka dietetyczna siła! Doskonale smakują oraz mają wiele prozdrowotnych właściwości. Dziś przedstawiamy 6 korzyści zdrowotnych płynących z jedzenia borówek.





Spis Treści:

1
Borówki mają mało kalorii oraz dużo cennych składników odżywczych
2
Borówki rządzą jeśli chodzi o ilość przeciwutleniaczy.
3
Borówki mogą obniżać ciśnienie krwi.
4
Borówki mogą pomóc uniknąć chorób serca.
5
Borówki mogą pomóc w utrzymaniu funkcji mózgu oraz poprawiają pamięć.
6
Borówki mogą zmniejszać uszkodzenia mięśni.
7
Podsumowanie

1. Borówki mają mało kalorii oraz dużo cennych składników odżywczych.

Borówki należą do owoców o największej zawartości składników odżywczych, a ich wartość energetyczna w 100 gramach wynosi jedynie około 57 kcal!

Doskonale więc nadają się jako przekąska i dodatek do śniadania, lub przekąski w postaci płatków owsianych czy jaglanki.

Jako źródło składników odżywczych zawierają również ( na 100 g ):

2,4 grama błonnika pokarmowego,
9,7 mg witaminy C ( 16% RWS ),
19.3 µg witaminy K ( 24% RWS ),
oraz 17% dziennego zapotrzebowania na mangan.

Oczywiście w jej skład wchodzą również inne witaminy w mniejszych ilościach.

2. Borówki rządzą jeśli chodzi o ilość przeciwutleniaczy.

Badania pokazują, że borówka jest owocem, którą cechuje jedna z największych poziomów zawartości przeciwutleniaczy wśród wszystkich popularnych owoców i warzyw.

Przeciwutleniacze chronią nasze komórki przed wolnymi rodnikami, a te z kolei mogą prowadzić do uszkodzenia komórki i szybszego starzenia się organizmu. Wolne rodniki przyczyniają się do powstawania wielu chorób – w tym nowotworowych.

Głównymi substancjami o działaniu przeciwutleniającym zawartymi w borówkach są polifenole.

3. Borówki mogą obniżać ciśnienie krwi.

Borówki wykazują korzystne działanie dla osób borykających się z wysokim ciśnieniem tętniczym.

Przeprowadzone przez naukowców badanie pod przewodnictwem Arpita Basu na grupie 48 osób z zespołem metabolicznym pod kątem wpływu zawartych w borówkach polifenoli na zespół metaboliczny i stany zapalne u otyłych mężczyzn i kobiet polegało na spożywaniu przez uczestników w okresie 8 tygodni 50 gram liofilizowanych borówek dziennie. Pomiary podczas badań kontrolnych robiono po 4 i 8 tygodniu badania. Wyniki wykazały spadek ciśnienia krwi u badanych o kolejno 4 i 6%.

4. Borówki mogą pomóc uniknąć chorób serca.

Jedzenie borówek może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, które jest czynnikiem mogącym doprowadzić do chorób serca. Wysoki poziom witaminy C, błonnik oraz mangan dodatkowo wpływa na utrzymanie tego narządu w dobrej kondycji zdrowotnej.

Regularne spożywanie borówek może dodatkowo zapobiegać atakom serca, które są jednym z głównych przyczyn zgonów ludności na świecie.

Badanie obserwacyjne przeprowadzone na prawie 95 000 kobiet w wieku od 25 do 42 lat z Nurses’ Health Study and Nurses’ Health Study II ( Badania obserwacyjne ryzyka poważnych schorzeń przewlekłych u kobiet ) mające na celu zweryfikowanie związku pomiędzy antocyjanami, a ryzykiem ataku serca. Przez 18 lat odnotowano 405 przypadków ataków serca i odkryto zależność między spożyciem antocyjanów występujących w borówkach, a atakiem serca. Osoby mające wysokie spożycie antocyjanów miały o 32% mniejsze ryzyko wystąpienia zawału serca niż w przypadku osób, które spożywały ich najmniej. Należy jednak mieć na względzie, że było to badanie obserwacyjne, więc potrzebne jest więcej badań aby udowodnić tą zależność.

5. Borówki mogą pomóc w utrzymaniu funkcji mózgu oraz poprawiają pamięć.

Czynnik taki jak stres oksydacyjny ma negatywny wpływ na nasz mózg przyspieszając proces jego starzenia oraz na funkcje poznawcze u człowieka.

Badania przeprowadzone w okresie 12 tygodni na starszych ludziach wykazały poprawę skojarzonego uczenia się w parach oraz zmniejszenie ryzyka depresji. Inne badanie prowadzone pod kątem poznawczym w grupie liczącej nieco ponad 16 tysięcy osób w wieku ponad 70 lat wykazało, że większe spożycie borówek spowalniało procesy spadku funkcji poznawczych mózgu. To badanie sugeruje też, że spożycie borówek i innych jagód może spowalniać spadek tych funkcji nawet o 2,5 roku.

6. Borówki mogą zmniejszać uszkodzenia mięśni.

Po ciężkich sesjach treningowych na siłowni, crossficie czy innych intensywnych treningach narażających mięśnie na nadmierny wysiłek możemy doprowadzić do zespołu opóźnionej bolesności mięśni ( DOMS ). Jest to spowodowane miejscowym stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym. Borówki mogą zmniejszać uszkodzenia na poziomie molekularnym, skutecznie minimalizować przez to ból.

Istnieje jedno badanie, które sugeruje, że spożywanie jagód przyspieszyło regenerację mięśni nóg i ich szczytową siłę izometryczną 10 zawodniczek. Jednak ze względu na małą grupę potrzeba więcej badań, aby dostarczyć  wystarczającą ilość dowodów potwierdzających tą tezę.

Podsumowanie

W powyższym zestawieniu przedstawiliśmy jedynie sześć z wielu korzyści zdrowotnych jakie płyną ze spożywania borówek. Musicie pamiętać, że zalet tego owocu jest wiele więcej, jednak artykuł byłby zdecydowanie za długi. Na podstawie tej publikacji oraz badań potwierdzających wpływ jakie niesie spożywanie borówki amerykańskiej dowiedziałeś się, że jest ona doskonałym źródłem wielu składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na poprawną pracę układu krążeniowo-sercowego, spowalniają procesy starzenia oraz mogą okazać się pomocne przy zmniejszeniu uszkodzeń mięśni po wysiłku fizycznym. Nasz catering dietetyczny  w swoim menu zawiera wiele pozycji, w których głównym składnikiem, lub dodatkiem jest borówka.

Źródła:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC47258/

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20660279/

3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23319811/

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2850944/

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się