Żywność i składniki odżywcze
Oparte na dowodach

10 powodów, przez które zbyt duże ilości cukru są dla ciebie szkodliwe

10 powodów, przez które zbyt duże ilości cukru są dla ciebie szkodliwe

Heroes Diet

15 listopada 2022

6 min. czytania
1433 wyświetleń

Cukier zabija – prawie każdy o tym wie. Dlaczego więc z roku na rok konsumujemy go coraz więcej? Dlaczego uwielbiamy reklamy zachęcające do kupowania poręczy po nieco wyższych cenach? Odpowiedź jest prosta: nie zdajemy sobie sprawy, jakie szkody może wyrządzić naszemu zdrowiu zwykłe spożycie cukru. Przekonajmy się dlaczego duże ilości cukru są szkodliwe?





1. Cukier wpływ na jelita

Badania naukowe wykazały, że nadmierne spożycie cukru może prowadzić do zaburzeń w składzie flory jelitowej. Jeśli zbyt dużo cukru w diecie nie zostanie strawione w jelicie cienkim, dostanie się on do jelita grubego i stanie się pożywką dla niektórych drobnoustrojów. Wzrost kolonii tych kochających cukier mikroorganizmów zaburza równowagę flory jelitowej. Niewłaściwy skład flory jelitowej, czyli dysbioza, może mieć wiele negatywnych skutków dla naszego organizmu. Wysyła między innymi sygnały o procesie zapalnym, utracie szczelności biofilmu (tzw. nieszczelne jelito), łatwiejszej penetracji szkodliwych metabolitów do ściany jelita i układu krążenia. Dysbioza może osłabiać obronę przed pasożytami i patogenami, wydłużać czas pasażu jelitowego, wydłużać czas kontaktu substancji rakotwórczych ze ścianą jelita i zmniejszać odporność.

2. Cukier wpływ na mózg

Węglowodany, zwłaszcza glukoza, są niezbędnymi składnikami odżywczymi dla naszych komórek mózgowych. Dostarczają niezbędnej energii nie tylko do ich rozwoju, ale także do normalnego funkcjonowania. Dlatego nie możesz wyeliminować węglowodanów z diety. Należy jednak mieć świadomość, że przewlekłe nadmierne spożycie cukru, zwłaszcza „dodawanego” do pożywienia, może negatywnie wpływać na nasz mózg. Kluczem do zrozumienia tego problemu jest uświadomienie sobie, że problemem nie jest ogólnie spożycie węglowodanów, ale cukrów dodawanych podczas przetwarzania żywności. Nie jest wykluczona każda zdrowa, zbilansowana dieta, a nawet cukry występujące naturalnie, takie jak te znajdujące się w owocach i zbożach, są zalecane. Problem w tym, że chroniczne spożywanie nadmiaru cukru sztucznie wzbogaca naszą dietę. Najnowszy raport naukowy wyraźnie pokazuje skrajnie negatywne skutki diet sztucznie „bogatych” w cukier. Prowadzi to do zmniejszenia neuronów produkujących specyficzne białko – neurotroficzny czynnik pochodzenia mózgowego, zaliczany do nerwowego czynnika wzrostu.

3. Cukier a układ krwionośny

Co zaskakujące, wpływ cukru na nasze ciała jest całkowicie niezależny od innych czynników, takich jak kalorie, palenie tytoniu, ciśnienie krwi, płeć, cholesterol i poziom aktywności fizycznej, co oznacza, że sam cukier, niezależnie od przyrostu masy ciała, według naukowców z American Health Association bezpośrednio zwiększa ryzyko problemów sercowo-naczyniowych. Wyniki wielu badań niezaprzeczalnie wskazują, że nadmierne spożycie cukru wpływa bezpośrednio na prawdopodobieństwo wystąpienia chorób serca, a także na poziom tłuszczu we krwi i ciśnienie krwi. Ponadto, niezależnie od wpływu cukru na masę ciała, w istotny sposób przyczynia się on do wszelkich dysfunkcji układu sercowo-naczyniowego.

4. Cukier, jako powód nadwagi i otyłości

Główną przyczyną nadwagi jest pochłanianie większej ilości energii niż wydawanie. Finkelstein i in. Wskazując, że otyłość wydaje się być czymś więcej niż tylko wynikiem
Rozwój technologiczny zmniejszający wielkość zużycia energii związany ze zmianami gospodarczymi, zwiększający udział usług związanych z produkcją w gospodarce czy zmniejszający udział siły roboczej. Autorzy zauważają, że badania historyczne udokumentowały znaczny wzrost spożycia kalorii, trend zgodny z trendami obserwowanymi w otyłości. Wzrost ten był związany ze wzrostem spożycia węglowodanów, zwłaszcza napojów
osłodzony. Zwiększone spożycie kalorii wiąże się również ze zmianami wzorców żywieniowych Badania wykazały, że wzrost spożycia kalorii i otyłości wynika głównie ze zmian w produkcji żywności, co skutkuje niższymi cenami produkcji masowej.
 

5. Osłabienie wzroku wywołane nadmiernym spożywaniem cukru

Pogorszenie widzenia u osób z cukrzycą jest jednym z najczęstszych powikłań choroby. Jest to spowodowane utrzymującym się wysokim poziomem glukozy we krwi. Ta nieprawidłowość może powodować uszkodzenie naczyń krwionośnych i nerwów w oku, co może prowadzić do uszkodzenia siatkówki. Problemy ze wzrokiem w cukrzycy nazywane są retinopatią cukrzycową. Szczególnie podatne na nią są osoby z wysokim ciśnieniem krwi i wysokim poziomem lipidów we krwi. Czynniki ryzyka obejmują również po operacji zaćmy, dojrzewanie, długi czas trwania cukrzycy i ciążę. Odpowiednie leczenie choroby ma zasadnicze znaczenie dla zmniejszenia ryzyka cukrzycowej choroby oczu. Utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi jest niezbędne. Ważna jest dieta niskowęglowodanowa, aktywność fizyczna i normalizacja wagi.

6. Cukrzyca typu 2

Cukrzyca typu 2 jest również znana jako cukrzyca insulinoniezależna lub cukrzyca dorosłych. Cukrzyca typu 2 należy do grupy chorób metabolicznych charakteryzujących się wysokim poziomem cukru we krwi oraz insulinoopornością i względnym niedoborem insuliny. Ten typ cukrzycy jest najczęstszą chorobą metaboliczną i dlatego uważany jest za chorobę cywilizacyjną. Jest to choroba przewlekła, która zwykle dotyka osoby dorosłe w wieku 30 lat. Niestety, wraz ze wzrostem liczby młodych ludzi walczących z otyłością wzrasta zapadalność na cukrzycę typu 2 u dzieci i młodzieży. Dwie główne przyczyny cukrzycy typu 2 to wspomniana wcześniej insulinooporność oraz zaburzenia wydzielania insuliny. Insulinooporność jest spowodowana genami osoby i otyłością. Dlatego etiologia cukrzycy ma zarówno czynniki genetyczne, jak i środowiskowe. Możemy kontrolować czynniki środowiskowe. Jest to modyfikowalny czynnik, który jest bezpośrednio związany ze stylem życia. Dlatego jeśli chcemy uniknąć cukrzycy lub ryzyka, najlepszym rozwiązaniem jest zdrowy tryb życia i odpowiednio zbilansowana dieta.

7. Nasilenie trądziku 

Naukowcy z Kanady odkryli, że dieta bogata w cukry proste (glukozę i fruktozę) może powodować zaburzenia równowagi hormonalnej w naszym organizmie, a wahania hormonalne są jedną z głównych przyczyn trądziku. Dominujące w diecie produkty bogate w cukry proste nie tylko prowadzą do nadwagi, ale również przyczyniają się do powstawania zmian trądzikowych lub zaostrzenia już istniejących. To nie tylko brak równowagi hormonalnej spowodowany podwyższonym poziomem cukru we krwi, który powoduje trądzik. Sama nadwaga również zmusza nasz organizm do produkcji nadmiaru androgenów.

8. Cukier a hormony

Cukier może powodować wahania nastroju i energii, ale może również wpływać na jeden z najsilniejszych hormonów organizmu: insulinę. Insulina jest ściśle powiązana ze wszystkimi innymi hormonami w organizmie, w tym estrogenem i testosteronem. Kiedy poziom insuliny zwykle wzrasta po posiłku bogatym w cukier, powoduje spadek poziomu ważnego białka zwanego globuliną wiążącą hormony płciowe. SHBG to białko, które wiąże nadmiar estrogenu i testosteronu we krwi, ale gdy jego poziom jest niski, poziom hormonów płciowych wzrasta. Insulina zwiększa również produkcję testosteronu, który jest następnie przekształcany w estrogen poprzez tkankę tłuszczową w jamie brzusznej. Im więcej tłuszczu z brzucha, tym więcej estrogenu. Efekty te oznaczają, że stosunek estrogenu do progesteronu jest zbyt wysoki, co prowadzi do drażliwości, lęku, bezsenności i innych. U kobiet w okresie menopauzy objawy stają się bardziej nasilone i mogą obejmować uderzenia gorąca i nocne poty.

9. Próchnica zębów

Próchnica zębów występuje, gdy pokarmy zawierające węglowodany gromadzą się na powierzchniach międzyzębowych i nie są całkowicie usuwane przez szczotkowanie i nitkowanie. Bakterie w płytce nazębnej wytwarzają kwaśne półprodukty, które uszkadzają szkliwo i powoli tworzą ubytki w zębach. Jeśli te ubytki nie są leczone, mogą z czasem doprowadzić do zniszczenia całego zęba. Główną przyczyną próchnicy zębów jest spożywanie słodkich, lepkich pokarmów i napojów. Im więcej cukru jemy, tym więcej produkujemy kwasu, który powoduje próchnicę. Cukier wiąże się z płytką nazębną i osłabia szkliwo, przez co zęby są bardziej podatne na próchnicę. Za każdym razem, gdy zjesz coś słodkiego, Twoje zęby są podatne na uszkodzenia spowodowane kwasem przez następne 20 minut. Ważne jest, aby zrozumieć przyczyny próchnicy, aby dowiedzieć się, jak właściwie dbać o zęby i dbać o zdrowie.

10. Choroba wieńcowa

Choroba wieńcowa i zawał mięśnia sercowego są najważniejszymi z różnych chorób wtórnych u chorych na cukrzycę. Choroba wieńcowa jest spowodowana zwapnieniem tętnic wieńcowych. Te naczynia krwionośne otaczają serce jak pierścień i dostarczają mu bogatą w tlen krew niezbędną do życia. Zwapnienie powoduje skurcz i okluzję. Częstym objawem jest nagły, tępy ból w klatce piersiowej. Niektórzy ludzie mają również silne poczucie stresu. Jeśli mięsień sercowy nie otrzymuje wystarczającej ilości krwi przez długi czas, nazywa się to zawałem serca. W przypadku cukrzycy typu 2 i choroby niedokrwiennej serca pomocne mogą być również niektóre leki przeciwcukrzycowe. Osoby z cukrzycą i chorobami serca wymagają więcej operacji niż osoby bez cukrzycy. Na przykład stenty mogą pomóc w zwężeniu naczyń krwionośnych w tętnicach wieńcowych. Stenty to elementy podtrzymujące naczynia krwionośne, wykonane z metalu. Służy do cewnikowania serca. Lekarze wykonują operację pomostowania, gdy bardzo długa część naczynia serca jest zwężona.

Diety bogate w cukier dodany, zwłaszcza napoje słodzone cukrem, mogą prowadzić do zaburzeń gospodarki lipidowej, otyłości, nadciśnienia tętniczego, insulinooporności i stanów zapalnych. Wszystkie te uprzedzenia prowadzą do zdarzeń sercowo-naczyniowych we wczesnym okresie życia. W celu zapobiegania otyłości, cukrzycy typu 2 i chorobom układu krążenia najbardziej zasadne wydaje się zalecenie ograniczenia spożycia cukru.

Źródła

1. Korzeniewska-Dyl I. Komu zagraża makroangiopatia? Diabetologia po Dyplomie 2018; 15 (1): 48–50.
2. https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/cukier-niebezpieczna-slodycz-dla-zdrowia-i-zycia/
3. http://www.pfp.edu.pl/index.php?id=wytzmetab

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog