Żywność i składniki odżywcze
Diety
Kontrola wagi
Oparte na dowodach

10 powodów dla których warto zamówić catering dietetyczny

10 powodów dla których warto zamówić catering dietetyczny

Heroes Diet

04 marca 2022

5 min. czytania
1837 wyświetleń

Catering dietetyczny, w tym tzw. diety pudełkowe, stanowią - zdaniem ekspertów - coraz większy udział na rynku sprzedaży i dystrybucji produktów żywnościowych (1). W poniższym artykule podajemy aż 10 powodów, dla których warto skorzystać z oferty cateringu dietetycznego i zamówić dietę pudełkową.





1. Zbilansowana ilość kalorii i makroelementów

Głównym założeniem cateringu dietetycznego jest dostarczanie klientom zdrowych i pełnowartościowych posiłków. Mają one w zamyśle uwzględniać zasady zdrowego odżywiania, być zbilansowane i dostosowane pod względem kaloryczności do potrzeb żywieniowych danej osoby oraz w miarę możliwości - do prowadzonego przez nią stylu życia oraz odżywiania. Decydując się na dietę “z pudełka” otrzymujemy posiłki zgodne z zaplanowanym przez dietetyka planem żywieniowym, dania wzbogacone o składniki odżywcze niezbędne do zachowania dobrego samopoczucia i zdrowia, a także zbilansowane pod względem ich określonej kaloryczności.

2. Różnorodność wariantów dietetycznych

Dieta pudełkowa może być wysoce zróżnicowana bądź jednorodnie ukierunkowana - np. w zgodzie z założeniami diety wegetariańskiej lub wegańskiej. Opracowany przez zespół profesjonalnych dietetyków i kucharzy catering stanowi odpowiedź na potrzeby i preferencje różnorodnych środowisk konsumenckich - zarówno wielbicieli tradycyjnych, zbilansowanych diet, jak i zwolenników nowoczesnych diet alternatywnych - także tych wykluczających pewne składniki z diety (np. gluten, laktozę, mięso czy ryby). Innymi wariantami diet są także te przeznaczone dla osób dążących do zmiany swojej sylwetki (diety redukcyjne), diety dla diabetyków, sportowców i te wyznaczające limity kaloryczne - np. dieta 2000 kcal czy 1000 kcal. Oferowane catering jest zatem propozycją diety niejako “skrojonej na miarę” i według preferencji klienta (3).

3. Brak monotonii i bogactwo smaków

catering dietetyczny Heroes Diet bez monotonii

Kolejną zaletą cateringu dietetycznego jest różnorodna oferta serwowanych posiłków. Dieta pudełkowa składa się z odpowiednio zbilansowanych, aczkolwiek wysoce zróżnicowanych dań. Codzienne dostawy zawierają inny zestaw dań, co w przeciwieństwie do decyzji o samodzielnym przygotowywaniu jedzenia, nie wiąże się z rutyną i powtarzalnością menu. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów catering składać może się ze zróżnicowanej ilości posiłków oraz ich różnorodnego składu. Dieta pudełkowa obejmować może wiele wariantów dietetycznych - np. wersję standard, bezmięsną, warzywną, tę z rybami lub bez owoców morza. Osoba korzystająca z cateringu ma ponadto wyjątkową okazję spróbować nowych, nieznanych jej dotąd smaków - np. rzadko stosowanych w tradycyjnej kuchni polskiej warzyw czy innych składników.

4. Oszczędność czasu

Catering dietetyczny to usługa skierowana przede wszystkim do zapracowanych, aktywnych osób mających mało czasu i chęci na samodzielne, a przede wszystkim regularne, przygotowywanie posiłków. Z diety pudełkowej chętnie korzystają również osoby, które nie przepadają za spędzaniem wolnego czasu w kuchni czy na zakupach spożywczych. Świadczą o tym wypowiedzi klientów: “Lenistwo, brak czasu. Nie lubię gotować. Był problem, żeby zorganizować czas na zakupy. [...] rano przywożą i już jest gotowe, czasu się nie traci” (3). Jako że posiłki dostarczane są do konsumenta w ostatecznej postaci, nie musi on troszczyć się o ich przygotowanie czy zakup potrzebnych do ich przyrządzenia składników: “To że nie trzeba było samodzielnie przygotowywać posiłków – to jest super” (3). Usługa cieszy się ponadto dużą popularnością wśród pracowników biurowych, którzy w porze przerwy nie zawsze mogą zjeść coś na mieście lub nie mają wystarczająco dużej ilości czasu, by przygotować posiłek samodzielnie przed wyjściem z domu do pracy: “W pracy, jeśli mam sama przygotowywać, to zjem jeden, góra dwa posiłki, bo nie jest to możliwe sobie przytargać tyle rzeczy codziennie” (3). 

5. Wsparcie w skutecznej realizacji celów dietetycznych

Jak pokazują badania wiele osób sięga po usługę cateringu dietetycznego, by zrealizować określony cel. Jedną z najczęściej podawanych motywacji - obok braku czasu i wygody stosowania diet pudełkowych - użytkownicy podają chęć redukcji wagi. Pragnienie utraty zbędnych kilogramów wskazują zarówno kobiety i mężczyźni stosujący dietę pudełkową. Poddani badaniu wiążą fakt korzystania z cateringu dietetycznego z redukcją masy ciała: “źle czułam [się] z tą nadwagą”, “chodzi o to, żeby się dobrze czuć”, “chciałem zrzucić kilka kilogramów [...], udało się” (3). Catering dietetyczny, jak zauważają konsumenci, pozwala ponadto uniknąć podjadania pomiędzy posiłkami: “to było pięć posiłków, o regularnych porach i [...] nie było podjadania” (3).  Dieta pudełkowa zyskuje również coraz większą popularność wśród ludzi aktywnych fizycznych i , sportowców. Jako że jest przygotowywana przez specjalistów z zakresu dietetyki i fachowców z dziedziny sztuki kulinarnej,uwzględnia wszelkie niezbędne mikro- i makroelementy, potrzebne do prawidłowego odżywiania się i funkcjonowania danej osoby - zwłaszcza w przypadku osób uprawiających sport, których dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i dostosowana do ich indywidualnych potrzeb żywieniowych (2).

6. Przeciwdziałanie marnotrawstwu żywności

Korzystanie z cateringu dietetycznego to także skuteczny sposób na ograniczenie marnotrawstwa żywności. Wybierając diety pudełkowe, przeciwdziałamy stratom żywności, którą w innych okolicznościach - po zakupie - wyrzucamy do kosza na śmieci. Niezjedzone resztki posiłków, niewykorzystane półprodukty, przeterminowane i zepsute składniki - tego wszystkiego możemy uniknąć, decydując się na zamówienie regularnych, posiłków o określonej kaloryczności i porcji o szczegółowo wyliczonej objętości.

7. Optymalne koszty diety

Zamówienie cateringu dietetycznego - wbrew powszechnym opiniom - nie jest zbyt kosztowne i nie zawsze wiąże się z nadszarpniętym budżetem domowym. Wykupiony abonament na dietę pudełkową dostosować można bowiem do swoich indywidualnych potrzeb, a im subskrypcja cateringu jest dłuższa, usługa jest korzystniejsza dla osoby zamawiającej. Wybierając dietę pudełkową klient zyskuje możliwość całkowitej rezygnacji z dokonywania zakupów spożywczych, które w przypadku chęci samodzielnego przygotowania pięciu zbilansowanych posiłków dziennie - mogą okazać się kosztowne (zwłaszcza, jeśli zakupione półprodukty nie zostaną wykorzystane przed upływem terminu ważności, a wyrzucone do kosza z odpadami). Należy również pamiętać, iż catering dietetyczny to znaczna inwestycja we własne zdrowie, na którym - jak każdy wie - nie należy oszczędzać.

8. Łatwy proces składania zamówień

Wybierając catering dietetyczny, zaoszczędzić można nie tylko czas spędzony na zakupach czy przygotowywaniu posiłków, ale również można cieszyć się wygodą związaną ze składaniem zamówienia na dietę pudełkową. Abonament na “dietę z pudełka” wybrać można za pośrednictwem strony internetowej, dostosowując jej parametry według indywidualnych preferencji. W procesie zamówienia pomocne mogą się również okazać konsultacje telefoniczne lub e-mailowe z zespołem firmy cateringowej. 

9. Wsparcie specjalistów

Klient decydujący się na zakup cateringu dietetycznego otrzymuje fachową pomoc specjalistów. Dietetycy dbają bowiem o dobór właściwej diety konsumenta na każdym z etapów składania zamówienia, a także w trakcie trwania subskrypcji abonamentu. Ich zadaniem jest rozwianie wszelkich wątpliwości, kształtowanie i dopasowanie planu żywieniowego do indywidualnych potrzeb i preferencji klienta oraz sprawowanie opieki nad realizacją całego zamówienia.

10. Wygodna forma dostawy pod drzwi

Gotowe posiłki dostarczane są bezpośrednio przez kurierów do miejsca pracy lub zamieszkania klienta - zgodnie z wolą osoby zamawiającej. Posiłki zamknięte są w szczelne, bezpieczne i higieniczne opakowania, co pozwala w dowolnym momencie w ciągu dnia cieszyć się świeżym smakiem przygotowanych posiłków.  

Źródła:
1. A. Dejnaka, Sposoby odżywiania się konsumentów - nowe trendy, w: Zdrowie i style życia : wyzwania ekonomiczne i społeczne, pod red. W. Nowak, K. Szalonki, Wrocław, 2019, s. 97-110.
2. K. Góralczyk, Paradoksy wyboru sposobów odżywiania się człowieka, Studia Ecologiae et Bioethicae, 2020, 18, 2, 71-80.
3. A. Maj, “Dieta z pudełka” - motywacje osób korzystających z gotowego cateringu dietetycznego, Acta Universitatis Lodziensis Folia Sociologica 58, 2016, s. 165-175.

 

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog