Heroes Diet
22 marca 2021
7 min. czytania
1180 wyświetleń
Kofeina obecna jest w kawie, herbacie, popularnych napojach energetycznych oraz w czekoladzie. Pod względem aktywności biologicznej należy do substancji szybko wchłaniających się z przewodu pokarmowego. Maksymalne jej stężenie we krwi osiągnięte zostaje po 30-120 minutach od spożycia – tempo wchłaniania zależy bowiem od indywidualnych uwarunkowań organizmu oraz treści pokarmowej żołądka. Choć krew rozprowadza kofeinę do wszystkich tkanek organizmu, związek ten nie ma zdolności kumulowania się w ustroju. Dostarczona dawka metabolizuje się w wątrobie, a czas jej rozpadu w zależności od fizjologii i uwarunkowań środowiskowych i genetycznych jednostki waha się od 3 do 7 godzin (Wierzejska R., 2012). Kofeina pobudza ośrodkowy układ nerwowy i przyśpiesza pracę serca. Jej umiarkowane spożycie wpływa korzystnie nie tylko na sprawność umysłową i fizyczną czy koncentrację, ale również aktywizuje wydzielanie soku żołądkowego. Kofeina wspomaga przemianę materii w organizmie, działa moczopędnie i nasila zmiany metaboliczne. Stymuluje ważne w trakcie odchudzania procesy – m.in. lipolizę tkanki tłuszczowej oraz termogenezę organizmu (Wierzejska R., 2012).
Zielona herbata to napój o silnych właściwościach przeciwutleniających. Jako środek w walce z nadwagą odgrywa znaczącą rolę w procesach metabolicznych organizmu i uskutecznia redukcję masy ciała oraz tkanki tłuszczowej. Zielona herbata wspomaga także wchłanianie i trawienie posiłków, stymuluje metabolizm tłuszczów i węglowodanów oraz pobudza proces termogenezy organizmu. Jej korzystny wpływ na profilaktykę i leczenie otyłości potwierdza wiele badań naukowych - m.in. badania epidemiologiczne przeprowadzone na Tajwanie, gdzie osoby systematycznie spożywające napar z liści zielonej herbaty miały niższą zawartość tkanki tłuszczowej i mniejszy obwód niektórych partii ciała (głównie talii i bioder) niż osoby niesięgające na co dzień po ten rodzaj gorącego naparu (Wu C.H. i in., 2003). Inne, randomizowane badanie wykazało z kolei, iż 12-tygodniowa suplementacja ekstraktu z zielonej herbaty (zawierającego 588 mg katechin) spowodowała u osób z nadwagą istotny spadek masy ciała, tkanki tłuszczowej oraz obniżenie się wskaźnika BMI (Tsuchida T. i in., 2003). Jak zostało udowodnione, za odchudzające właściwości zielonej herbaty odpowiadają zawarte w nim katechiny, które hamują wchłanianie węglowodanów i wpływają na metabolizm glukozy. Napar z liści zielonej herbaty zmniejsza także absorpcję tłuszczów w organizmie oraz pobudza jego termogenezę (Stępień M. i in., 2011). Mimo że konieczne są dalsze badania nad prozdrowotnym i antyoksydacyjnym działaniem zielonej herbaty, już w chwili obecnej uznaje się ją za skuteczny środek prewencji i terapii otyłości.
Ananas to słodki owoc tropikalny, stanowiący cenne źródło substancji odżywczych i witamin. Za jego antyoksydacyjne właściwości – ważne w procesach metabolicznych – odpowiadają zawarte w nim utleniacze. Szeroka grupa znajdujących się w jego składzie flawonoidów oraz polifenoli pomaga utrzymać dobry stan zdrowia oraz satysfakcjonującą sylwetkę. Badania dowodzą także, iż owoce ananasa jadalnego wspomagają eliminowanie negatywnych skutków tzw. stresu oksydacyjnego (Zielonka-Brzezicka J. i in., 2018). Jako że ananas jest owocem niskokalorycznym (47–52 kcal/100g) stanowi częsty element diety osób dbających o utrzymanie właściwej masy ciała (Zdrojewicz Z. i in., 2018). Istotnym w procesie odchudzania składnikiem ananasa jest błonnik pokarmowy, którego średnia zawartość wynosi 0,45 ± 0,03 g w przeliczeniu na 100 g owocu (Zdrojewicz Z. i in., 2018). Zawarte w ananasie włókno pokarmowe wspomaga trawienie i prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Błonnik reguluje także perystaltykę jelit, eliminuje zaparcia i zaburzenia wypróżniania. Ananas należy ponadto do owoców moczopędnych, dzięki czemu organizm skutecznie usuwa szkodliwe toksyny wraz z moczem. Detoksykację oraz stymulację procesów metabolicznych wspiera także zawarty w owocu enzym, zwany bromeliną (Zdrojewicz Z. i in., 2018).
Zdolność zapobiegania otyłości mają także owoce tamaryndowca malabarskiego, rośliny znanej pod nazwą garcinia cambogia. Jak potwierdzają badania naukowe, znajdujący się w ekstrakcie z nasion tego drzewa kwas hydroksycytrynowy (w skrócie: HCA) umożliwia obniżenie masy ciała o 1,3 kg (M. Kania-Dobrowolska, Baraniak J., 2019; R.D. Mattes, L. Bormann, 2000). Tamaryndowiec eliminuje ryzyko otyłości poprzez hamowanie enzymów trawiennych odpowiedzialnych za wchłanianie węglowodanów i zdolność regulowania poziomu glukozy we krwi. Garcinia cambogia zmniejsza ponadto apetyt, zwiększa witalność i daje poczucie sytości organizmu.
Prozdrowotne właściwości cynamonu znane były już w medycynie ludowej, kiedy to zalecano go w dolegliwościach bólowych, problemach trawiennych oraz na poprawę apetytu. Pozyskiwaną z kory cynamonowca przyprawę stosowano również w medycynie hinduskiej – w leczeniu cukrzycy – oraz w zaburzeniach pracy układu pokarmowego, zwłaszcza w sytuacji niestrawności. Cynamon pobudza ponadto wydzielanie soków trawiennych i żółci, zwiększa zdolności wchłaniania składników odżywczych. Właściwości te wykorzystuje się także w czasach współczesnych – cynamon stanowi bowiem składnik wielu preparatów – m.in. Ziół Szwedzkich, Digesan czy tzw. herbaty Chai – zalecanych w celach wspomagających procesy trawienne (Kaławaj K. i in., 2015).
Goździki to – obok cynamonu i innych przypraw korzennych – znane od wieków, cenne panaceum na dolegliwości bólowe oraz schorzenia przewodu pokarmowego. Jako że wykazują skuteczne działanie przeciwutleniające, mogą być one stosowane w przewlekłym zapaleniu trzustki i wątroby oraz jako substytut soli. Goździki poprawiają wówczas smak potraw i pozwalają ograniczyć przyjmowanie wraz z pożywieniem dużych ilości sodu. Ich spożywanie zaleca się również w przypadku diet o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych (Kardas M. i in., 2017; Nowak K. i in., 2012).
Piperyna to główny składnik powszechnie znanego pieprzu. Jej zawartość w tej przyprawie – w zależności od rodzaju pieprzu – waha się od 2% do 7%. Jako znana od wieków przyprawa, pieprz stosowany był jako skuteczny środek na bóle mięśniowe, żołądka, gorączkę i niestrawność. Zawarta w nim piperyna wykazuje działanie wspomagające pracę wątroby i usuwanie szkodliwych toksyn z organizmu. Owoc pieprzu czarnego wykazuje także działanie wiatropędne, gdyż w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, często występują wzdęcia (Bańkowska P., Bryndal I., 2017). Wspiera ponadto procesy trawienne i metaboliczne ustroju oraz stymuluje wydzielanie enzymów trzustkowych oraz kwasów żółciowych.
Kapsaicyna należy do najbardziej aktywnych substancji znajdujących się w różnych rodzajach papryki – od jej słodkiej odmiany po najostrzejsze w smaku. Jako alkaloid odpowiada za ich charakterystyczny, pikantny i często piekący smak. Kapsaicyna ma silne właściwości przeciwutleniające i stosowana jest coraz częściej w preparatach wspomagających redukcję masy ciała. Choć udowodniono jej wpływ na obniżenie wagi poprzez zwiększenie termogenezy i przeciwdziałanie gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, jej właściwości odchudzające są niewielkie. Dieta zawierająca kapsaicynę powoduje utratę apetytu i mimo że może ona zapobiegać wrzodom żołądka, jej stosowanie nie jest zalecane osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego (IBS) oraz narażonym za choroby wieńcowe i zawały serca (Siudem P., Paradowska K., 2018).
Ostatnimi czasy gorzka pomarańcza (Citrus arantium) jest jednym z najczęściej stosowanych składników w preparatów farmakologicznych, które zdaniem ich producentów, mają sprzyjać odchudzaniu i utracie zbędnych kilogramów. Jako substancja aktywna, gorzka pomarańcza, stanowi substytut efedryny (Wierzejska R., 2017). Mimo że gorzka pomarańcza jest owocem o wysokim stężeniu substancji bioaktywnych (m.in. polifenoli) jej stosowanie – z uwagi na dużą zawartość alkaloidów, w tym synefryny – budzi wątpliwości dietetyków. Ich zdaniem ekstrakt z tego owocu, może m.in. negatywnie wpływać na ciśnienie tętnicze krwi w organizmie i przyśpieszać pracę serca (Wierzejska R., 2017). Zaznaczyć należy, iż badania naukowe nie potwierdzają skuteczności farmaceutyków z gorzką pomarańczą w składzie, a ich długotrwałe stosowanie może niebezpiecznie zwiększać stężenie innych leków (K. Stoś i in., 2019).
Kurkumina jest naturalnym związkiem pozyskiwanym z kłączy ostryżu długiego. Jako aktywny składnik kurkumy stosowany jest w medycynie tradycyjnej i wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Kurkumina chroni ponadto narządy przez szkodliwymi toksynami, wspomaga leczenie żółtaczki, schorzeń wątroby i innych dolegliwości układu trawiennego – m.in. biegunek, niestrawności, nadkwasoty oraz wzdęć i wrzodów (Sikora-Polaczek M., 2011).
Źródła:
1. Wierzejska R., Kofeina – powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie, Rocz Paostw Zakł Hig 2012, 63, Nr 2, 141-147. Baza AGRO
2. Bojarowicz H., Przygoda M., Kofeina. Cz. 1. Powszechnośd stosowania kofeiny i jej działanie na organizm, Probl Hig Epidemiol 2012, 93(1): 8-13. PHiE
3. Wu C.H., Lu F.H., Chang C.S., Chang T.C., Wang nR.H., Chang C.J. Relationship among habitual tea consumption, percent body fat, and body fat distribution. Obes. Res. 2003, 11: 1088–1095. PubMed
4. Stępieo M., Szulioska M., Bogdaoski P., Pupek-Musialik D., Rola ekstraktu zielonej herbaty w leczeniu otyłości, Forum Zaburzeo Metabolicznych 2011, tom 2, nr 4, 256–262. Journals Via Medica
5. Tsuchida T., Itakura H., Nakamura H. Reduction in body fat in humans by long-term ingestion of catechins. Prog. Med. 2002; 22: 2189–2203.
6. Zielonka-Brzezicka J. i in., Ocena aktywności antyoksydacyjnej ananasa jadalnego (Ananas comosus), Pomeranian J Life Sci 2018;64(3):132-138.
7. Zdrojewicz Z. i in., Prozdrowotne właściwości ananasa, Pediatr Med Rodz 2018, 14 (2), p. 133–142. PSJD
8. Kania-Dobrowolska M., Baraniak J., Wybrane rośliny zielarskie stosowane w terapii wspomagającej leczenie otyłości, Postępy Fitoterapii, 2019, 20(3), 216-223. Czytelnia Medyczna
9. Mattes R.D., Bormann L., Effects of (-)-hydroxycitric acid on appetitive variables. Physiol Behavior 2000; 71(1-2):87-94. PubMed
10. Kaławaj K., Lemieszek M. K., Prozdrowotne właściwości cynamonu, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, Tom 21, Nr 3, 328–331. PubMed
11. Kardas M., Toczyoska K., Grochowska-Niedworok E., Zastosowanie wybranych przypraw w dietoterapii, Przemysł Spożywczy, 2017, 71, 4. Agro Baza
12. Nowak K., Ogonowski J., Jaworska M., Grzesik K., Olejek goździkowy – właściwości i zastosowanie, CHEMIK 2012, 66, 2, 145-152. INFONA Portal Komunikacji Naukowej
13. Baokowska P., Bryndal I., Zioła odchudzające w walce z otyłością – charakterystyka substancji aktywnych wspomagających odchudzanie oraz badanie ankietowe na temat stosowania preparatów ziołowych, Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, nr 494, 2017. CEJSH
14. Sikora-Polaczek M., Bielak-Żmijewska A., Sikora E., Molekularne i komórkowe mechanizmy działania kurkuminy — dobroczynny wpływ na organizm, Postępy Biochemii, (1) 2011. Baza AGRO
15. Wierzejska R., Suplementy diety – panaceum na współczesne dolegliwości zdrowotne czy triumf reklamy?, Med Rodz 2017, 20(2): 136-142. Czytelnia Medyczna
16. K. Stoś, Wierzejska R., Siuba-Strzelioska M., Suplementy diety – czy potrzebujesz? Seria: Czy wiesz, ile potrzebujesz…, pod red. nauk. M. Jarosza, Warszawa 2019. NCEZ
17. Siudem P., Paradowska K., Kapsaicyna – palący temat w farmacji, Lek w Polsce, vol. 28, nr 6/7, 2018.
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl