Heroes Diet
24 lutego 2022
5 min. czytania
838 wyświetleń
Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że spędzasz średnio ponad 2 godziny dziennie, gotując dla siebie codzienne posiłki? To co najmniej 60 godzin miesięcznie i 720 godzin rocznie. Trwa to, matematycznie rzecz ujmując, 30 dni. Jak zaoszczędzić czas, który przez co najmniej jeden miesiąc w roku, spędzasz w kuchni, stojąc przy garnkach - nie mówiąc o czasie spędzonym uprzednio na planowaniu posiłków i robieniu zakupów w celu skompletowania produktów koniecznych do przygotowania posiłku? Szczegółowe informacje na temat efektywnego oszczędzania czasu i zarządzania nim przedstawiamy poniżej.
Spis Treści:
Według najnowszych badań Głównego Urzędu Statystycznego 20% dorosłych Polaków w dni powszednie nie dysponuje czasem wolnym. Jak spędzamy czas i co zabiera go nam najwięcej? Najwięcej czasu w naszym życiu spędzamy… w łóżku. Choć sen stanowi blisko 25-30% naszego życia, ze względów zdrowotnych i metabolicznych nie możemy z niego zrezygnować w celu zaoszczędzenia czasu wolnego. W pracy spędzamy kolejne godziny… blisko 100 tys. godzin (około 6 lat!). Pozostały czas dzielimy statystycznie na takie czynności jak: oglądanie telewizji (średnio 3 godziny dziennie = 11 lat życia!), przeglądanie Internetu (od 3 do 5 godzin), sport (23 minuty) nauka i rozwijanie zainteresowań (zaledwie 16 minut dziennie). Można się pogubić. Co więcej, 6 miesięcy w ciągu naszego życia czekamy w… sklepowych kolejkach! Całkiem sporo, biorąc pod uwagę, iż gotowanie wciąż jeszcze przed nami.
Jedno z badań dotyczących częstotliwości samodzielnego gotowania przez Polaków przeprowadzone zostało przez agencję badawczą IQS w dniach 26-28 marca 2016 roku z wykorzystaniem ankiety internetowej techniką RTS. Analizą objęto grupę 500 Polaków w wieku 15-50 lat. Zaledwie 20% spośród badanych przyznaje, że zdarza im się nie gotować. Do wykonywania tej czynności od czasu do czasu przyznają się natomiast przedstawiciele obu płci (80%) - gotują zarówno kobiety (90%), jak i mężczyźni (70%). Częściej niż osoby młode (do 24 roku życia) gotują osoby powyżej tej granicy wiekowej, ale wskaźniki nie bagatelizują tych danych.
Przeciętny Polak spędza w kuchni, podczas gotowania, średnio od 45 minut do 2 godzin dziennie, daje to blisko 720 godzin w ciągu roku. Warto dodać, że do podanego limitu nie wliczony został czas potrzebny na ustalenie menu, sprawdzenie przepisów kulinarnych i dostępności potrzebnych składników, nie wspominając już o stworzeniu koniecznej listy niezbędnych zakupów, czasu poświęconego na wybór produktów ze sklepowych półek, czekanie w kolejce, transport i dojazd ze sklepu do domu… Uwzględniając zalecane przez Instytut Żywności i Żywienia spożywanie pięciu posiłków dziennie, samodzielne przygotowanie choćby części z nich zdaje się być bardzo czasochłonne. Jak więc można zaplanować posiłki, oszczędzając przy tym aż 720 godzin rocznie? Opcji jest co najmniej kilka.
Rozwiązaniem pozwalającym przeznaczyć 720 godzin rocznie na inne czynności niż gotowanie jest m.in. skorzystanie z oferty gotowego cateringu dietetycznego. Oczywiście, alternatywnym rozwiązaniem może być spożywanie gotowych posiłków typu fast food, kanapek i innych dań typu instant. Jak pokazują jednak badania, tego typu odżywianie - w dłuższej perspektywie czasu - wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie i prowadzi do rozwoju chorób cywilizacyjnych - m.in. cukrzycy czy otyłości. Nieco bardziej satysfakcjonującą opcją jest zamawianie posiłku z restauracji z dostawą do domu lub na wynos. Jest to jednak rozwiązanie tymczasowe - zamówienie pojedynczego posiłku np. dania obiadowego nie stanowi problemu, jak jednak zaplanować pozostałe co najmniej dwa posiłki - śniadanie oraz kolację? A podwieczorek lub przekąska? Tu przychodzą z pomocą firmy cateringowe - m.in. Heroes Diet.
Catering dietetyczny to usługa polegająca na przygotowaniu i dostarczeniu diety pudełkowej pod wskazany przez osobę zamawiającą adres. Dieta pudełkowa oferowana jest najczęściej w formie abonamentu lub subskrypcji, a proponowane menu obejmuje od 3 do 5 różnorodnych posiłków przeznaczonych do spożycia w ciągu dnia.
Firma cateringowa udostępnia - m.in. za pośrednictwem swojej strony internetowej - menu oferowanych diet pudełkowych. Osoba zamawiająca catering ma do dyspozycji kilka wariantów dietetycznych przygotowanych zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Klient może zdecydować się na jedną z wersji menu: dietę standardową - zbilansowaną i bogatą w różnorodne składniki, dietę wegetariańską lub wegańską - z dodatkiem ryb lub bez ryb w składzie. Menu na bieżący tydzień jest ponadto na bieżąco aktualizowane na stronie internetowej, a klient ma możliwość wyboru opcji między dietą składającą się z trzech lub pięciu posiłków. Wybierając konkretną dietę należy ponadto wybrać odpowiednią dla siebie kaloryczność - zgodnie ze wskazaniem pomocniczego kalkulatora zapotrzebowania energetycznego. Osoby niezdecydowane lub mające wątpliwości co do wyboru właściwej opcji mają również jednorazową możliwość zamówienia pojedynczego zestawu próbnego cateringu (1 dzień) pod ten sam adres dostawy.
Proces składania zamówienia na catering dietetyczny trwa zaledwie kilka minut i przebiega drogą internetową. Do rejestracji konta klienta wystarczy adres e-mail i stworzone przez siebie indywidualne hasło. Osoba zamawiająca wypełnia formularz na stronie z ofertą cateringu, podając wybrany wariant diety (zgodnie z propozycją firmy cateringowej), kaloryczność i liczbę posiłków, oraz okres i dni trwania dostaw. Dzięki profilowi klienta zamówienia można modyfikować i zarządzać nimi, zmieniać terminy dostaw i oceniać menu.
Aby dostawa została zrealizowana, w formularzu zamówienia należy podać najdogodniejszy dla siebie adres dostawy - np. miejsce zatrudnienia lub zamieszkania (decyzja należy do klienta). Dostawy posiłków realizowane są w warunkach chłodniczych w godzinach od 17.00 do 24.00 w zależności od lokalizacji. Po złożeniu zamówienia - wystarczy oczekiwać na dostawę! Jak wykorzystać ten czas? Z pewnością nie trzeba go poświęcać na gotowanie!
Źródła:
1. Komunikat badań CBOS: Mobilność na co dzień, BS/104/2012, Warszawa, sierpień 2012. http://www.cbos.pl
2. 8 na 10 Polaków gotuje (infografika). Agencja badawcza IQS, 2016 r. Dostęp online: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/8-na-10-polakow-gotuje-infografika
3. Instytut Żywności i Żywienia. Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych. 2016. Dostęp online: https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/
4. G. Francis, Average person spends 'half as much time' cooking as parents' generation, poll claims, Independent.co.uk, 26 February 2020. Dostęp online: https://www.independent.co.uk/life-style/home-cooking-meal-time-kitchen-microwave-parents-a9361236.html
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl