Kontrola wagi
Oparte na dowodach

Dieta 1700 kcal - Charakterystyka, produkty w diecie, przykładowy jadłospis

Dieta 1700 kcal - Charakterystyka, produkty w diecie, przykładowy jadłospis

Heroes Diet

30 czerwca 2021

9 min. czytania
13017 wyświetleń

Jedną z bardziej popularnych diet redukcyjnych jest dieta 1700 kcal. W poniższym artykule przedstawiamy jej krótką charakterystykę, wskazujemy na predyspozycje do jej stosowania oraz prezentujemy listę zasad i przykładowy jadłospis.





Spis Treści:

1
Krótka charakterystyka diety 1700 kcal na tle diet niskokalorycznych
2
Wskazania do stosowania diety 1700 kcal
3
Zasady diety 1700 kcal, produkty dozwolone i zakazane
4
Przykładowy jadłospis diety 1700 kcal ​

Krótka charakterystyka diety 1700 kcal na tle diet niskokalorycznych

Dieta 1700 kcal - w zależności od ustalonego, indywidualnego deficytu kalorycznego jednostki - może stanowić wariant żywienia redukcyjny lub pełnowartościowy, zbilansowany. Tego typu sposób żywienia polega na dostarczeniu do organizmu produktów żywnościowych o określonym ładunku energetycznym, nieprzekraczającym wartości 1700 kcal dziennie. Jako że ilość ta jest niższa niż rekomendowana w standardowej diecie zalecanej osobom zdrowym, uznaje się ją za jedną z diet o obniżonej kaloryczności (tzw. dieta niskokaloryczna, niskoenergetyczna).

Wskazania do stosowania diety 1700 kcal

Predyspozycją lub wskazaniem koniecznym do stosowania niskokalorycznej diety o ładunku energetycznym nieprzekraczającym 17000 kcal dziennie może być kilka czynników. Mimo że jest to sposób odżywiania właściwy dla osób zdrowych, posiadających dobrą kondycję organizmu, często sięgają po nią osoby, których celem jest skuteczne zredukowanie dotychczasowej masy ciała. Dieta 1700 kcal może stanowić także formę diety zbilansowanej - zwłaszcza w przypadku  pacjentów ze specjalnymi potrzebami i alternatywnymi planami żywieniowymi - np. w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, bezglutenowej, wysokobiałkowej, a nawet jako forma leczenia żywieniowego w wybranych stanach chorobowych - np. w zespole jelita drażliwego lub w cukrzycy.

Stosowanie diety 1700 kcal jest również możliwe w sytuacji chęci utrzymania regularnej wagi. Stałą masę ciała pragną zazwyczaj zachować osoby będące uprzednio na innych dietach odchudzających czy redukcyjnych - także w wariancie niskokalorycznym (np. na diecie 1600 kcal lub 1200 kcal). Opisywana dieta pozwala wówczas uniknąć niepożądanego nawrotu zbędnej tkanki tłuszczowej i uzyskania tzw. efektu jojo. Niewystarczająca podaż kalorii w diecie skutkuje co prawda wówczas zwiększeniem utraty masy ciała, ale powoduje także znaczne spowolnienie tempa spoczynkowej przemiany materii - co w momencie powrotu do nawyków żywieniowych sprzed okresu stosowania diety - skutkuje ponownym zwiększeniem ilości tkanki tłuszczowej w organizmie (Kwiatkowska O., Skop-Lewandowska A., 2015).

Dietę do 1700 kcal do codziennego stosowania wdrożyć mogą ponadto osoby, których dzienne zapotrzebowanie energetyczne ma tożsamą wartość. Według najnowszych ustaleń dietetycznych dieta o wartości energetycznej 1700 kcal pozwala pokryć dobowe zapotrzebowanie kaloryczne dwóch grup ludzi: 

mężczyzn w wieku pomiędzy 66. a 75 rokiem życia, u których poziom wskaźnika BMI jest prawidłowy i przy niewielkim poziomie aktywności fizycznej wynosi około 18,5 kg/m oraz
kobiet w wieku od 31 do 50 lat, u których wskaźnik BMI jest w normie i przy małej częstotliwości i intensywności wysiłku fizycznego wynosi około 18,5 kg/m.

Ponadto, jeśli dieta 1700 kcal ma mieć ściśle redukcyjny, odchudzający charakter, może być stosowana u osób, których całkowite dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi pomiędzy 2200 a 2700 kcal przy jednoczesnym obniżeniu poziomu spożywanych kalorii do nie większej niż 500-1000 kcal.

Zasady diety 1700 kcal, produkty dozwolone i zakazane

Dieta 1700 kcal, jak wskazuje jej nazwa, polega na podaży takiej ilości produktów żywieniowych, by ich sumaryczna wartość kaloryczna nie przekraczała wartości 1700 kcal dziennie. Poza liczeniem ilości spożywanych kalorii należy pamiętać o właściwej podaży poszczególnych składników pokarmowych. Źródłem energii są w diecie przede wszystkim: węglowodany (1 g = 4 kcal), tłuszcze (1 g = 9 kcal), białka (1 g = 4 kcal) oraz w niewielkiej ilości błonnik pokarmowy (1 g = 2 kcal). Pozostałe zasady diety 1700 kcal zgodne są z ogólnymi rekomendacjami dietetyków zawartymi w tzw. piramidzie zdrowego żywienia. Do najważniejszych jej reguł zalicza się:

regularne spożywanie zbilansowanych, pełnowartościowych posiłków (rekomenduje się spożycie 4-5 posiłków w odstępie czasowym ok. 3-4 godzin),
jak największa ilość świeżych warzyw i owoców w diecie (co najmniej 50% racji pokarmowej - w tym ¾ - warzywa, ¼ - owoce; najlepiej w surowej, nieprzetworzonej postaci)
 
spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych (grube kasze, ryż brązowy, pieczywo żytnie lub razowe),
codzienne spożywanie mleka i jego przetworów, m.in. jogurtów, kefirów (w diecie niskokalorycznej najlepiej sięgać po produkty odtłuszczone),
 
ograniczona konsumpcja mięsa i produktów mięsnych przetworzonych,
 
większe spożycie białka pochodzenia roślinnego (rośliny strączkowe), jaj i ryb
 
eliminacja cukru, soli i słodyczy z diety, 
podaż wody - co najmniej 1,5 l dziennie, 
ograniczenie spożycia alkoholu (1 g = 7 kcal). 

Przykładowy jadłospis diety 1700 kcal 

Poniżej prezentujemy przykładowy tygodniowy plan żywieniowy w diecie 1700 kcal. Prezentowana dieta obejmuje siedem dni - od poniedziałku do niedzieli - i składa się z czterech posiłków w ciągu dnia, które nie przekraczają wartości 1700 kcal w ciągu doby.

 

Dzień 1. Poniedziałek:

śniadanie: kakaowy pudding z nasionami chia i truskawkami
 
drugie śniadanie: pełnoziarnisty chleb żytni, szynka surowa typu kindziuk, masło, świeży ogórek zielony, papryka czerwona i pomidor
obiad: ryż basmati lub brązowy, kurczak w sosie tikka masala
 
kolacja: pełnoziarniste żytnie pieczywo, tzw. spring rolls nadziewany warzywami i szynką

 

Dzień 2. Wtorek: 

śniadanie: kokosowy jogurt z mango
drugie śniadanie: chleb pełnoziarnisty żytni z łososiem wędzonym, ogórkiem, papryką czerwoną i pomidorkiem koktajlowym 
obiad: kasza po meksykańsku z warzywami
kolacja: kanapka z twarogiem i pomidorem

Dzień 3. Środa: 

śniadanie: pieczywo pełnoziarniste żytnie, ogórek, papryka czerwona, szynka z indyka i pomidor koktajlowy
 
drugie śniadanie: płatki owsiane z dodatkiem jabłka i jogurtu
obiad: ryż basmati z kurczakiem i warzywami
kolacja: boczniaki smażone z pietruszką
 

 

Dzień 4. Czwartek:

śniadanie: jajecznica, pieczywo żytnie pełnoziarniste
drugie śniadanie: koktajl z jarmużu
obiad: kasza z warzywami i mięsem z indyka
kolacja: carpaccio z buraka z dodatkiem koziego sera
 

 

Dzień 5. Piątek: 

śniadanie: owsianka z marchewką, jabłkiem i cynamonem
drugie śniadanie: sałatka z komosą ryżową
obiad: migdałowy pstrąg z frytkami z batatami
 
kolacja: chleb żytni pełnoziarnisty z półtłustym serem twarogowym, pomidorem, ogórkiem i papryką czerwoną

 

Dzień 6. Sobota:

śniadanie: sałatka z jajkiem i sosem czosnkowym, pieczywo pełnoziarniste żytnie
drugie śniadanie: serek z dodatkiem owoców
obiad: ryż brązowy, surówka z pora, pulpety drobiowe lub cielęce w warzywach
 
kolacja: roladki z szynki nadziewane awokado i pomidorem, pieczywo żytnie pełnoziarniste

 

Dzień 7. Niedziela: 

śniadanie: placki z marchewki
drugie śniadanie: koktajl z aronią
obiad: kasza gryczana, surówka z kalarepy, rzodkiewki i ogórka z pulpetami drobiowymi
kolacja: dynia pieczona z tymiankiem i jogurtowym sosem czosnkowym

 

Źródła:

1. Jarosz M. i wsp., Normy żywienia dla populacji Polski. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017.
2. Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa 2014.
3. Jarosz M. (red.), Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2011.

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog