Heroes Diet
04 listopada 2020
1 min. czytania
8363 wyświetleń
Często na temat soli pojawiają się w sieci nowe artykuły oraz porady. W większości z nich poruszany jest jej wpływ na organizm oraz jej negatywnemu wpływowi na proces odchudzania. Przeciętnemu odbiorcy, który chce otrzymać po prostu odpowiedź na swoje pytanie ciężko jest więc odróżnić, które informacje są prawdą, a które kolejnym mitem. W tym artykule napiszemy dlaczego sól nie ma wpływu na proces redukcji tkanki tłuszczowej.
W produktach naturalnych, niskoprzetworzonych jest bardzo niewielka i dostarczają one około zaledwie 10% całkowitego spożycia soli w diecie. Wzrost soli zwykle jest wprost proporcjonalny do poziomu przetworzenia danej potrawy czy produktu spożywczego. Jako przykład mogą tu nam posłużyć artykuły spożywcze takie jak: sery, kiełbasy, parówki. Jak również ciesząca się cały czas dużą popularnością żywność typu fast-food, która jest niemal istną bombą jeżeli chodzi o zawartość soli na 100g produktu.
Natomiast zapotrzebowanie organizmu człowieka na sód, ponieważ nie istnieje coś takiego jak zapotrzebowanie na sól jest bardzo niska i zaleca się jej spożycie u osoby dorosłej do 5g na dzień.
Niemniej jednak na wstępie należy zaznaczyć, że wbrew wszystkim mitom nadmierne spożycie soli w diecie znacząco wpływa na rozwój nadciśnienia tętniczego co w konsekwencji może doprowadzić do zawału serca oraz udarowi mózgu. Sól nie pozostaje bez znaczenia również dla naszych nerek, które przeciąża oraz sprzyja procesowi kancerogenezy w organizmie, głównie żołądku.
Według przeprowadzonych badań na grupie 85 osób w wieku dorosłym pomiędzy 19 a 70 rokiem życia w Hanyang University Medical Center w której podzielono osoby na dwie grupy stosujące dietę niskosodową ( do 2g / dobę ), natomiast druga klasyczną ( do 5g / dobę ) przez okres dwóch miesięcy. Wszystkim uczestnikom podawano posiłki trzy razy dziennie i po za nadzorem dietetyków prowadzili oni własne dzienniki dietetyczne. Wartość energetyczną oraz zawartość składników odżywczych skomponowano według zaleceń Referencyjnego Spożycia Koreańczyków.
W wyniku tych badań grupa spożywająca mniejszą podaż sodu miała niższe BMI, niż grupa kontrolna spożywająca jej większą ilość. Udokumentowano większy spadek masy ciała u osób spożywających dietę niskosodową jednak był on spowodowany zmniejszeniem retencji płynów, a nie redukcją tkanki tłuszczowej. Zmiany w obrębie profilu lipidowego, HOMA-IR i glukozy nie różniły w obrębie obydwu grup.
Chciałbyś skutecznie ograniczyć sól w swojej diecie? Skorzystaj z darmowej porady naszego dietetyka lub sprawdź catering dietetyczny Warszawa.
Literatura:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/ PMC5823556/
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl