Heroes Diet
24 lipca 2021
7 min. czytania
1682 wyświetleń
Kiełki uznawane są za źródło wielu podstawowych składników pokarmowych w diecie człowieka. Jako że ich popularność ostatnimi czasy znacząco wzrasta i są one wielokierunkowo wykorzystywane zwłaszcza w produkcji żywności, warto zastanowić się, co przyczyniłoby się do ich większego, regularnego spożycia przez Polaków. W poniższym artykule wyjaśniamy, czy kiełki są zdrowe i podejmujemy próbę przekonania naszych Czytelników o konieczności ich stosowania w codziennym jadłospisie.
Spis Treści:
Kiełki to inaczej młode rośliny, wykształcające się z nasion lub ziaren w procesie wzrostu. Jako że spożywa się je na etapie ich największego rozwoju, bogate są w witaminy, mikro- i makroelementy oraz inne substancje odżywcze.
Historia spożycia kiełków rozpoczęła się dawno temu na Dalekim Wschodzie. W Europie zwyczaj ich konsumpcji znajduje się obecnie w fazie rozkwitu - kiełki spożywane są na naszym kontynencie od nie więcej niż dwudziestu lat. Do najczęściej spożywanych, europejskich gatunków kiełków należą kiełki zbóż i warzyw - głównie:
W rejonie Dalekiego Wschodu największą popularnością cieszą się z kolei kiełki fasoli mung i fasoli adzuki.
W ziarnach zbóż podczas zachodzącego w nich procesu kiełkowania dochodzi do szeregu przemian o charakterze biochemicznym. Kiełkowanie stanowi bowiem bardzo intensywne, złożone zjawisko fizjologiczne polegające na wzroście zarodka i następnym jego przekształceniu w kiełek, a potem w tzw. siewkę. Bioaktywność fizjologiczna nasion - z żywieniowego punktu widzenia - jest z kolei niezwykle korzystna dla organizmu ludzkiego. Podczas kiełkowania tzw. substancje zapasowe są rozkładane na łatwo przyswajalne związki proste, uaktywnieniu podlegają enzymy i witaminy, które są kolejno syntetyzowane. Kiełki są bowiem źródłem wartościowych składników odżywczych oraz związków fitochemicznych o działaniu prewencyjnym. Badania epidemiologiczne dowodzą z kolei, iż dieta bogata w kiełki znacząco zmniejsza ryzyko zachorowalności na wiele chorób (więcej informacji na temat właściwości prozdrowotnych kiełków w dalszej części niniejszego artykułu).
Sięgając w codziennej diecie po różnego rodzaju kiełki, należy pamiętać o tym, iż okres ich przydatności do spożycia i trwałości jest bardzo krótki, z czym wiąże się zarówno sytuacja podwyższonego ryzyka szybkiego rozwoju drobnoustrojów, a także początkowy stopień zawartych w nich zanieczyszczeń mikrobiologicznych.
Kiełki posiadają wysokie walory żywieniowe i sensoryczne. Obfitują w witaminy (A, E, C, PP, biotyny (H), B1, B2, B3, B5, B6, B9), związki mineralne (m.in.: magnez, fosfor, wapń, żelazo, cynk, lit, chrom, siarka, selen, mangan, krzem, potas, jod, molibden i miedź), aminokwasy egzogenne (w szczególności w leucynę, kwas glutaminowy i asparganowy, metioninę, tryptofan, glicynę, izoleucynę i prolinę), chlorofil oraz enzymy, które umożliwiają przyswajanie pierwiastków śladowych przez organizm. Skład i wartość odżywcza kiełków uzależnione są na ogół od gatunku rośliny, z której nasion one pochodzą. W tej fazie wzrostu skiełkowane nasiona oraz ich zarodki mają możliwie najwyższą (tj. większą niż w obecna dojrzałych warzywach i zbożach) koncentrację białek roślinnych, mikroelementów, soli mineralnych, węglowodanów (np. bogate w sacharozę i glukozę kiełki orzeszków ziemnych), tłuszczów (najwięcej - w kiełkach gryki i soi), flawonoidów i saponin - czyli grupy glikozydów wspomagających pracę limfocytów T.
Kiełki stanowią ponadto o wiele mniej kaloryczny produkt spożywczy niż ich nasiona oraz inne produkty z nich wytwarzane. Zawarte w nich białko ma również - w porównaniu z nasionami zbóż - większą strawność i znacznie wyższą wartość biologiczną. Świeże kiełki to także cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz błonnika pokarmowego. Zdecydowana większość kiełków zbożowych zawiera duże stężenie żelaza, potasu, magnezu, a także fosforu i wapnia. Niektóre z zarodków roślin - np. kiełki pszenicy - są również bogatym źródłem cynku i miedzi. Obecne w kiełkach sole mineralne charakteryzuje ponadto wysoka przyswajalność w organizmie, co zawdzięcza się działaniu enzymu fitazy, uaktywniającej się w momencie wzrostu i kiełkowania zarodków. Dużą zawartość witamin w kiełkach (większą nawet niż w suchych ziarnach) uzasadnia z kolei fakt, iż w trakcie fizjologicznego ich rozwoju dochodzi do procesu tzw. syntezy witamin. Ponadto kiełki zawierają substancje nieobecne, lub występujące w niewielkich stężeniach w innych produktach na rynku spożywczym.Na skutek zachodzących w kiełkach procesów metabolicznych powstają w nich bowiem korzystne dla zdrowia związki fenolowe.
Systematyczne spożywanie kiełków pozwala na odniesienie wielu korzyści zdrowotnych. Regularna konsumpcja młodych zarodków roślin może zapobiegać licznym schorzeniom oraz stanom chorobowym - związanym przykładowo z niedoborem lub niewystarczającą podażą witamin lub minerałów w pożywieniu. Zawarte w kiełkach (np. pszenicy, lucerny, słonecznika lub rzodkiewki) polifenole mają zdolność wygaszania wolnych rodników i wykazują właściwości przeciwutleniające (np. kiełki gryki) - pomocne w profilaktyce i leczeniu chorób układu nerwowego, otyłości, miażdżycy i pozostałych chorób układu krążenia, zaburzeń procesów trawiennych i dysfunkcji przewodu pokarmowego oraz w przypadku zmniejszonej odporności immunologicznej i niedokrwistości. Kiełki uzupełniają także brakujące w diecie mikro- i makroelementy, wykazują działanie przeciwnowotworowe i wzmacniają system odpornościowy. Niektóre z nich (np. kiełki brokułu) mają właściwości przeciwnowotworowe, inne (np. soczewicy) wzbogacają ustrój w kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym (co ma znaczenie m.in. w leczeniu osób z anemią i w kształtowaniu systemu nerwowego płodu dziecka u kobiet ciężarnych), wpływają prozdrowotnie na funkcjonowanie i pracę mięśnia sercowego i przeciwdziałają procesom starzenia się organizmu (np. kiełki pszenicy).
Kiełki to wartościowy składnik zdrowej i zbilansowanej diety. Warto włączyć je do codziennego jadłospisu nie tylko ze względu na niską kaloryczność i lekkostrawność, ale także przez wzgląd na łatwość wykorzystania i zastosowania kulinarnego (np. jako jeden ze składników w sałatce lub jako dodatek na kanapce) oraz potwierdzone naukowo prozdrowotne właściwości wynikające z ich systematycznego, regularnego spożycia. Kiełki stanowią naturalne źródło witamin i soli mineralnych, ułatwiają trawienie, regulują przemianę materii, wzmacniają odporność organizmu, a także zapobiegają różnorodnym schorzeniom i jednostkom chorobowym (w tym nowotworom, chorobom wieńcowym i miażdżycy).
Źródła:
1. Justyna Tomiło, Zmiany właściwości nasion podczas kiełkowania, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.
2/ Czerwińska D. 2012. Wartość odżywcza i walory zdrowotne kiełków zbożowych. Przegląd zbożowo-Młynarski 8, 9-10.
3. Lewak S. 1998. Kiełkowanie nasion. W: Jan Kopcewicz, Stanisław Lewak: Podstawy fizjologii roślin. PWN Warszawa, 1998.
4. Lewicki P. P. 2010. Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych. Żywność. Nauka.
Technologia. Jakość, 6 (73), 18 – 33.
5. Majewska B. 1994. Kiełki – najdoskonalszy pokarm na ziemi? Zdrowa Żywność, 1 (23), 16-17.
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl