Heroes Diet
17 czerwca 2021
5 min. czytania
4084 wyświetleń
Problem otyłości rozumianej jako nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej dotyczy współcześnie przedstawicieli każdej grupy społecznej – bez względu na wiek. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) zjawisko to stanowi szczególne zagrożenie dla populacji – zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych i rozwijających się, a częstość diagnozowania i występowania choroby traktować należy w kategoriach globalnej, ogólnoświatowej epidemii. Już na początku XXI wieku chorobą dotkniętych było blisko 365 mln osób – liczba ta stale rośnie. W trosce o dobro osób zagrożonych nadwagą i otyłością prezentujemy poniżej kilkanaście prostych, aczkolwiek kluczowych dla naszego zdrowia, reguł stosowanych w trakcie redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej. Przestrzeganie wymienionych zasad pozwoli w sposób efektywny ukończyć proces utraty zbędnych kilogramów i zmniejszy ryzyko wystąpienia efektu jojo.
Skutecznym sposobem redukcji tkanki tłuszczowej jest utrzymanie ujemnego bilansu energetycznego. Różnica pomiędzy ilością energii (kalorii) dostarczonej do organizmu a zużytą przez niego energią powinna wynosić od 25% do 40%. Należy pamiętać, iż mniejsza różnica bilansu – około 15% - nie powoduje utraty zbędnych kilogramów. Zmniejszenie masy ciała następuje wolniej, spowolnione zostają także procesy metaboliczne. Kaloryczność stosowanej diety powinna być ponadto ustalana indywidualnie – zgodnie ze stanem zdrowia, kondycją fizyczną danej osoby, jej preferencjami oraz innymi czynnikami zewnętrznymi.
Ustalenie prawidłowego planu treningu to – oprócz zdrowego odżywiania się – kluczowy aspekt redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej. Podejmowanie aktywności fizycznej – zarówno treningów interwałowych, aerobowych, jak i siłowych – gwarantuje utrzymanie właściwej kondycji i sylwetki ciała. Połączenie zbilansowanej diety z odpowiednio dobraną aktywnością (co najmniej 30-60 min przez 3-5 dni w tygodniu) skutkuje nie tylko znacznym zmniejszeniem ilości warstw lipidowych, ale także zwiększeniem beztłuszczowej masy ciała.
Redukcja zbędnych kilogramów nie doprowadzi ponadto do nadmiernej utraty jędrności i elastyczności tkanek skórnych. Sylwetka ciała zachowa swoje walory estetyczne, a proces redukcji przebiegać będzie bez obawy o sytuację zbędnego nagromadzenia się warstw skórnych w miejscach szczególnie problematycznych – np. w dolnych partiach brzucha, w okolicy ramion lub na udach.
Odpowiednia podaż wody w ciągu dnia opowiada za szereg podstawowych czynności fizjologicznych organizmu. Dzięki właściwemu nawodnieniu poszczególne układy narządów pracują bardziej efektywnie, a procesy metaboliczne związane z redukcją niechcianej tkanki tłuszczowej przebiegają znacznie szybciej niż w przypadku niedostatecznej ilości płynów dostarczanych organizmowi zarówno w postaci płynnej, jak i w pożywieniu.
Suplementacja diety w trakcie redukcji może znacząco przyśpieszyć utratę zbędnej tkanki tłuszczowej. Deficyt kaloryczny wywołany dietą oraz wysoka aktywność fizyczna skutkować może w tym okresie wzmożoną podatnością na niedobory witamin i innych składników odżywczych. Braki witaminowe, niedobory minerałów i elektrolitów (np. potasu czy magnezu) – w przypadku niedostatecznej ich podaży w diecie redukcyjnej – wywoływać mogą z kolei efekt odwrotny do zaplanowanego – tempo spalania tkanki tłuszczowej oraz procesy jej metabolizmu ulegną znacznemu spowolnieniu. Deficyty niektórych substancji – np. kwasów omega-3 – mogą ponadto wpływać negatywnie na przebieg detoksykacji organizmu.
Dieta osoby starającej się znacznie zredukować zbędną tkankę tłuszczową powinna być skonstruowana w taki sposób, by w ciągu doby mogła obejmować możliwie największą grupę produktów żywnościowych. Według dietetyków, zbilansowany sposób żywienia zapewni spożywanie określonych pokarmów, które zgodnie z tzw. piramidą zdrowego żywienia, stanowią produkty zbożowe i mleczne, mięso i ryby oraz ich przetwory, tłuszcze, owoce i warzywa.
Postępowanie dietetyczne podczas redukcji tkanki tłuszczowej powinno dotyczyć również zbilansowania diety pod kątem regularności jej stosowania. Należy ją bowiem zbilansować w taki sposób, by utrzymać - o ile to w ogóle możliwe – stałą strukturę posiłków i częstotliwość ich spożywania – do 3-5 razy dziennie.
Jednym z kluczowych warunków skutecznej utraty tkanki tłuszczowej jest zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych. W diecie redukcyjnej istotne znaczenie przypisuje się spożywaniu posiłków porannych (pierwszego i drugiego śniadania), niepodjadaniu między posiłkami, nieprzejadania się w porze kolacji, która powinna zostać zjedzona na minimum 3-4 godziny przed pójściem spać.
Próby redukcji masy ciała powinny być każdorazowo uzgadnianie z dietetykiem lub odbywać się po uprzednio odbytej wizyty u lekarza podstawowej opieki zdrowotnej. W trosce o własne zdrowie i samopoczucie wszelkie wątpliwości co do swojego stanu i kondycji organizmu zgłaszaj odpowiednim jednostkom.
Podjęcie samodzielnej decyzji o zwiększeniu redukcji tkanki tłuszczowej wiąże się często ze stosowaniem bardzo rygorystycznych diet, niejednokrotnie o bardzo niskiej wartości energetycznej i skomponowanych w sposób ściśle jednostronny. Mimo że omawiane diety przynoszą istotne rezultaty, ich efekt stanowią nie tyle zmniejszone ilości warstw tłuszczowych, co znaczna utrata białek budulcowych tkanek i wody. Zmniejszenie masy mięśniowej prowadzi wówczas do niekorzystnego zmniejszenia ogólnych potrzeb energetycznych organizmu i – w przypadku długotrwałego ich stosowania – powstania realnego zagrożenia zdrowia człowieka oraz efektu jojo.
Wprowadzenie diety redukującej tkankę tłuszczową przebiegać powinno w sposób stopniowy, łagodny, a jednocześnie ciągły – by przystosować organizm do nowego stylu odżywiania się.
Istotne podczas redukcji warstw tłuszczowych jest przestrzeganie – w sposób zdroworozsądkowy – zaplanowanej diety. Nie rekomenduje się zatem wprowadzania jakichkolwiek modyfikacji w uzgodnionym planie żywienia i wyboru innych produktów żywnościowych niż ustalone w programie odchudzającym.
Zaleca się, iż w diecie redukcyjnej ograniczyć spożywanie soli kuchennej (< 5 g/d.) oraz innych, stymulujących łaknienie, pikantnych przypraw.
Redukcja masy ciała i utrzymanie stabilnej wagi wymagają pewnych umiejętności kulinarnych. Nie rekomenduje się takich technik jak smażenie, pieczenie z dodatkiem tłuszczu czy grillowanie. Decydując się na obróbkę termiczną żywności, warto wybrać: beztłuszczowe smażenie na patelni teflonowej, pieczenie w folii, gotowanie i duszenie bez tłuszczu, przyrządzenie potraw w szybkowarze.
W trakcie redukcji wagi należy uświadomić sobie, iż istnieją sytuacje wywołujące określone emocje – np. chęć podjadania, nieopanowana pokusa sięgnięcia po dodatkową porcję głównego dania. Jedzenie, jak udowodniono, nie stanowi rozwiązania problemów emocjonalnych – nie powinno być nagrodą, ani formą też pocieszenia czy próbą przezwyciężenia negatywnych doświadczeń minionego dnia. Takie myślenie o jedzeniu – zwłaszcza w sytuacji walki o wymarzoną sylwetkę – zaburza procesy świadomości, wywołuje liczne problemy natury psychicznej oraz zaburzenia odżywania.
Istotną kwestią odnoszącą się do otrzymywanych rezultatów redukcji masy ciała stanowi motywacja do podjęcia i wdrożenia na co dzień określonych wyżej czynności i/lub aktywności. Motywem inspirującym do działania są szczególnie zróżnicowane; stanowić je mogą zarówno okoliczności zewnętrzne (np. niezwykle ważna uroczystość rodzinna, ślub, a nawet dostęp do innowacyjnego planu dietetycznego czy odchudzającego programu treningowego czy zbliżające się lato i okres wakacyjny), jak i wewnętrzne przekonanie o chęci wprowadzenia zmian w swoim życiu.
Źródła:
1. S. Kryska, Częstość podejmowania działań zmierzających do redukcji masy ciała przez studentki z nadwagą i otyłością pochodzące z górnośląskich uczelni, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2014, Tom 20, Nr 4, 439–443.
2. L. Ostrowska, Leczenie dietetyczne otyłości - wskazówki dla lekarzy praktyków, Forum Zaburzeñ Metabolicznych 2010, tom 1, nr 1, 22-30.
3. WHO. Obesity: preventing and managing the global epidemic. Raport of a WHO Consultation on Obesity, Geneva, 35 June 1997. WHO/NUT/ /NCD/98.1, 1276. 1998. Ref Type: report.
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl