Żywność i składniki odżywcze
Oparte na dowodach

Czy kawa jest zdrowa?

Czy kawa jest zdrowa?

Heroes Diet

06 lipca 2021

9 min. czytania
969 wyświetleń

Do Europy nasiona kawowca sprowadzili Holendrzy, a transport kawy do Europy Środkowej zawdzięczamy Franciszkowi Kulczyckiemu, który w Wiedniu założył pierwszą kawiarnię. Dziś kawa stanowi wyjątkowy, znany na całym świecie napój o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Pijemy ją okazjonalnie, w trakcie spotkań towarzyskich, w chwilach relaksu lub w drodze do pracy albo w podróży. W poniższym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie, czy kawa jest zdrowa i czy sięgnięcie po jej choćby jedną filiżankę warto włączyć do codziennych dobrych nawyków żywieniowych.





Spis Treści:

1
Czym jest kawa?
2
Uprawa kawy
3
Charakterystyka kawy jako gatunku botanicznego
4
Smak i aromat kawy
5
Rodzaje kawy - próba klasyfikacji
6
Skład i wartość odżywcza kawy
7
Czy kawa jest zdrowa? Wpływ kawy na organizm człowiek

Czym jest kawa?

Terminu “kawa” używa się w celu określenia owoców i nasion roślin rodzaju botanicznego Coffea oraz produktów tych nasion o różnym stopniu przetworzenia, przeznaczonych do konsumpcji. Słowo to określać może również wysuszone i niewysuszone owoce (ziarna) kawy zielonej, kawy pozbawionej kofeiny, owoce kawy ziarnistej i mielonej, cząsteczki proszku kawy rozpuszczalnej, a także licznych napojów kawowych.

Uprawa kawy

Kawę uprawia się w Ameryce Środkowej, Południowej, Afryce i Azji, a jej światowym potentatem produkcyjnym jest Brazylia. Drzewa kawowe uprawiane są w klimacie tropikalnym, gdzie opady deszczu w skali roku wynoszą od 1500 do 2000 mm. Plantacje położone są zazwyczaj pomiędzy Zwrotnikami Raka i Koziorożca, na różnych wysokościach - od poziomu morza do 2900 n.p.m. Cechą szczególną jest swoista zależność - im wyżej położona jest plantacja wybranej przez nas kawy, tym znacznie lepsze pod względem jakościowym są jej zbiory. W strefie równikowej kawę zbiera się przez cały rok, a w rejonach położonych na północ od równika zbiór ziaren odbywa się pod koniec roku, na półkuli południowej zaś - w porze wiosennej.

Charakterystyka kawy jako gatunku botanicznego

Dojrzały owoc drzewa kawowego, którym jest czerwona jagoda (zwana trześnią), ma średnicę około 10-12 i zawiera po dwa nasiona przylegające ściśle do siebie spłaszczonymi stronami. Owe nasiona pokryte są naturalną, cienką błoną (zwaną srebrzystą), otacza je również twarda łuska pergaminowa. Pomiędzy warstwą skórki a nasionami w łusce znajduje się z kolei słodkawy miąższ o kleistej konsystencji.

Smak i aromat kawy

Surowa, zielona kawa - bezpośrednio po ręcznym zebraniu - posiada zbożowy, nieco cierpki smak. Zapach i aromat ziaren zmienia się w trakcie suszenia i częściowego, stopniowego prażenia - od zbożowego do tostowego. Co ważne, zbyt krótkie prażenie ziaren kawy daje rezultat w postaci mało wykształconego, niewyraźnego aromatu z nutą chlebową, natomiast zbyt długie palenie powoduje, iż ziarno kawy staje się gorzkie i mało aromatyczne. Odmienne cechy smakowitości (tzw. profile sensoryczne) poszczególnych rodzajów czy gatunków kaw pozwalają uzyskać różne stopnie prażenia. Wybór poziomu prażenia kawy związany jest z kolei z tradycją danego regionu, lokalnymi upodobaniami sensorycznymi, a przede wszystkim z metodą, za pomocą której ziarna kawowe są wydobywane z owocni. Wśród stopni palenia kawy wyróżnia się: 

prażenie jasne - dające napar lekko korzenny,
 

prażenie średnie - dla kaw o harmonijnym aromacie orzechowym z nutą cebulową,
prażenie ciemne - dające ziarna o intensywnym, palonym i gorzkim aromacie,
 

prażenie bardzo ciemne - tzw. włoskie, dla naparów mocno palonych, bardzo gorzkich i tłustych.

Przekształceniu w momencie obróbki ulega także barwa nasion - od szarozielonej do żółtawej, następnie w zależności od stopnia palenia - od jasno do ciemnobrązowej, a nawet czarnej, intensywnie palonej. 

Rodzaje kawy - próba klasyfikacji

Kryteriami różnicującymi poszczególne typy i odmiany gatunkowe kawy są: kraj pochodzenia, rodzaj botaniczny i sposób jej przetwarzania.  Poniżej przedstawiamy kilka najważniejszych klasyfikacji.

W zależności od położenia plantacji rozróżnia się:

kawy wyżynne - najczęściej spotykany gatunek to arabica, uprawiane na wysokości od 600 do 1800 m, są to kawy długodojrzewające, bardzo aromatyczne, charakteryzuje je pełny, korzenny smak; ze względu na swoje walory smakowe są to na ogół kawy z tzw. “wyższej półki cenowej”;
 

kawy nizinne - najczęściej uprawiany gatunek to robusta, są to kawy uprawiane na wysokości do 600 m, szybkorosnące, posiadające tendencję do występowania charakterystycznego “twardego”, ziemnego bądź “ziemistego” smaku, choć należą do nich bardziej ekonomiczne gatunki kaw - tańsze od kaw wyżynnych - kawy nizinne znajdują szerokie grono zwolenników.

Ze względu na region, z jakiego pochodzą ziarna kawy, wyróżnia się:

kawy środkowoamerykańskie (Salwador, Meksyk, Gwatemala), 
kawy południowoamerykańskie (Kolumbia, Brazylia, Wenezuela, Peru),
 

kawy wschodnioindyjskie (Jawa, Celebes, Sumatra, Malabar),
 

arabskie (Etiopia, Jemen),
afrykańskie (Kenia, Tanzania).

Biorąc pod uwagę odmianę botaniczną wymienić należy kawy:

Arabica (Coffea arabica), 
Robusta (Coffea canephora),
Liberika (Coffea liberica), 
Excelsa (Coffea deweverei),
 

Arabusta - mieszaniec międzygatunkowy powstały z połączenia Coffea arabica oraz Coffea canephora.

W zależności od sposobu przetwarzania ziaren wyróżnia się z kolei: 

kawę surową (green coffea, raw coffea) - tzw. kawa zielona, czyli surowe ziarna czerwonych jagód kawowca, 
kawę paloną (roasted coffea) - kawa pozyskiwana po procesie palenia ziaren kawy zielonej, ulega ona dalszemu podziałowi na kawę paloną ziarnistą i mieloną,
kawę typu instant - czyli tzw. kawa rozpuszczalna, rozumiana jako kategoria produktów wysoko przetworzonych, wśród których wymienić można m.in.: 

ekstrakt kawowy - otrzymywany z kawy palonej przy użyciu wody jako jedynego czynnika ekstrahującego, suszony metodami fizycznymi,
kawę instant rozpyłową, 
kawę instant aglometowaną (z większymi, łączonymi cząsteczkami proszku kawy instant),
kawę liofilizowaną, 
kawę dekofeizowaną (zwaną powszechnie bezkofeinową) - tj. kawę pozbawioną kofeiny, o maksymalnej deklarowanej zawartości kofeiny do 0,08% lub kawa o obniżonej jej zawartości maksymalnie do 0,2%, 
kawę niskodrażniącą, pozbawioną czynników drażniących przewód pokarmowy zawartych w zewnętrznej warstwie zielonych ziaren kawy obfitych w substancje lipidowe.

Skład i wartość odżywcza kawy

Kawa palona zawiera od 35% do 40% węglowodanów, 8% związków białkowych i wolnych aminokwasów wpływających na smak i aromat naparów, około 10% tłuszczu i od 0,6% do 2,8% kofeiny. Substancja ta nie występuje w kawie w stanie wolnym a związanym - jako sól podwójna potasowa z kwasem chlorogenowym. Taka postać kofeiny wykazuje nieco inne działanie na organizm niż czysta kofeina. Jednak filiżanka kawy dostarcza ponadto od 10 do 100 mg kofeiny. Składnikiem ulegającym częściowemu rozkładowi w trakcie prażenia kawy jest także trygonelina (metylobetaina kwasu nikotynowego), która ulega późniejszemu przekształceniu w witaminę PP (kwas nikotynowy). Szacuje się, że w kawie palonej stężenie tej witaminy wynosi od 10 mg do 40 mg/100 g produktu. W związku z powyższym jedna filiżanka kawy w ciągu dnia może pokryć od 5% do 10% jej dziennego zapotrzebowania. Oprócz kofeiny kawa zawiera także inne związki chemiczne - wodę, proteiny, kwasy roślinne, alkaloidy, minerały oraz substancje aromatyczne. Na ostateczny skład poszczególnych rodzajów kawy mają wpływ czynniki związane z ich pochodzeniem (rodzaj gleby, klimat, sposób uprawy), metody zbioru, obróbki i stopień palenia.

Czy kawa jest zdrowa? Wpływ kawy na organizm człowieka

Właściwości kawy jako popularnego napoju - spożywanego na gorąco lub zimno - nadal pozostają przedmiotem naukowego zainteresowania wielu badaczy. Z dotychczas przeprowadzonych badań naukowców (prowadzonych m.in. w ramach Positivelly Coffee Programme przez International Coffee Organisation) wynika, iż umiarkowane picie kawy (w racjonalnych porcjach) jest w pełni bezpieczne dla zdrowia i nie stanowi dla niego jakiegokolwiek ryzyka czy zagrożenia. Zawarte w kawie składniki odpowiadają natomiast za wiele korzystnych dla zdrowia i samopoczucia procesów. Uważa się, że kawa pomaga zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów, zmniejsza ataki duszności, wpływa na rozszerzenie arterii serca, zwiększa przepływ krwi i wspomaga ukrwienie całego organizmu. Zawarta w kawie kofeina wspiera ponadto spalanie tłuszczy, czyniąc napój skutecznym elementem kuracji odchudzającej. Kawa jest także stosowana jako składnik wielu współczesnych kosmetyków - zarówno tych wpływających na modelowanie sylwetki, jak i tych z kategorii kosmetyków i preparatów pielęgnacyjnych. Wykazano również, iż spożycie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, a kawa jako środek antyoksydacyjny wykazuje działanie ochronne w schorzeniach kardiologicznych, nowotworach, chorobie Parkinsona. 

Fakt, iż kawa posiada szereg właściwości prozdrowotnych, nie oznacza jednak, iż może być ona spożywana w dużych ilościach. Kawa jest bowiem źródłem akryloamidu - związku, który został uznany przez IARC (International Agency for Research on Cancer) za substancję prawdopodobnie kancerogenną dla ludzi. Zwiększonej konsumpcji kawy powinny unikać przede wszystkim chorzy z nadciśnieniem tętniczym, osoby po 65. roku życia, palacze papierosów, osoby uzależnione od alkoholu i nikotyny oraz kobiety w ciąży, matki karmiące. Bezwzględnie kawy nie powinny spożywać natomiast dzieci i młodzież.

Źródła:
1. Burdyn G., Niepowtarzalny aromat kawy, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 2007, nr 2, s. 56-57.
2. Arens-Azevdo U. i in.,Technologia gastronomiczna z obsługą gości, Warszawa 2002.
3. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Towaroznawstwo żywności, Warszawa 2004.
4. Kwiatkowska-Sienkiewicz K., Główne kryteria klasyfikacji kawy surowej, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2005, nr 2, s. 80-81.
5. Technologia żywności i żywienia, pod red. M. Zina, Rzeszów 2014.
6. Wioletta Żukiewicz-Sobczak i in., Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, Tom 18, Nr 1, 71-76.

Polecane dla Ciebie:

NEWSLETTER

Zapisz się

KONTAKT

+48 512 160 560

kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl

Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej

Blog