Heroes Diet
06 lipca 2021
9 min. czytania
1122 wyświetleń
Do Europy nasiona kawowca sprowadzili Holendrzy, a transport kawy do Europy Środkowej zawdzięczamy Franciszkowi Kulczyckiemu, który w Wiedniu założył pierwszą kawiarnię. Dziś kawa stanowi wyjątkowy, znany na całym świecie napój o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Pijemy ją okazjonalnie, w trakcie spotkań towarzyskich, w chwilach relaksu lub w drodze do pracy albo w podróży. W poniższym artykule postaramy się odpowiedzieć na pytanie, czy kawa jest zdrowa i czy sięgnięcie po jej choćby jedną filiżankę warto włączyć do codziennych dobrych nawyków żywieniowych.
Spis Treści:
Terminu “kawa” używa się w celu określenia owoców i nasion roślin rodzaju botanicznego Coffea oraz produktów tych nasion o różnym stopniu przetworzenia, przeznaczonych do konsumpcji. Słowo to określać może również wysuszone i niewysuszone owoce (ziarna) kawy zielonej, kawy pozbawionej kofeiny, owoce kawy ziarnistej i mielonej, cząsteczki proszku kawy rozpuszczalnej, a także licznych napojów kawowych.
Kawę uprawia się w Ameryce Środkowej, Południowej, Afryce i Azji, a jej światowym potentatem produkcyjnym jest Brazylia. Drzewa kawowe uprawiane są w klimacie tropikalnym, gdzie opady deszczu w skali roku wynoszą od 1500 do 2000 mm. Plantacje położone są zazwyczaj pomiędzy Zwrotnikami Raka i Koziorożca, na różnych wysokościach - od poziomu morza do 2900 n.p.m. Cechą szczególną jest swoista zależność - im wyżej położona jest plantacja wybranej przez nas kawy, tym znacznie lepsze pod względem jakościowym są jej zbiory. W strefie równikowej kawę zbiera się przez cały rok, a w rejonach położonych na północ od równika zbiór ziaren odbywa się pod koniec roku, na półkuli południowej zaś - w porze wiosennej.
Dojrzały owoc drzewa kawowego, którym jest czerwona jagoda (zwana trześnią), ma średnicę około 10-12 i zawiera po dwa nasiona przylegające ściśle do siebie spłaszczonymi stronami. Owe nasiona pokryte są naturalną, cienką błoną (zwaną srebrzystą), otacza je również twarda łuska pergaminowa. Pomiędzy warstwą skórki a nasionami w łusce znajduje się z kolei słodkawy miąższ o kleistej konsystencji.
Surowa, zielona kawa - bezpośrednio po ręcznym zebraniu - posiada zbożowy, nieco cierpki smak. Zapach i aromat ziaren zmienia się w trakcie suszenia i częściowego, stopniowego prażenia - od zbożowego do tostowego. Co ważne, zbyt krótkie prażenie ziaren kawy daje rezultat w postaci mało wykształconego, niewyraźnego aromatu z nutą chlebową, natomiast zbyt długie palenie powoduje, iż ziarno kawy staje się gorzkie i mało aromatyczne. Odmienne cechy smakowitości (tzw. profile sensoryczne) poszczególnych rodzajów czy gatunków kaw pozwalają uzyskać różne stopnie prażenia. Wybór poziomu prażenia kawy związany jest z kolei z tradycją danego regionu, lokalnymi upodobaniami sensorycznymi, a przede wszystkim z metodą, za pomocą której ziarna kawowe są wydobywane z owocni. Wśród stopni palenia kawy wyróżnia się:
Przekształceniu w momencie obróbki ulega także barwa nasion - od szarozielonej do żółtawej, następnie w zależności od stopnia palenia - od jasno do ciemnobrązowej, a nawet czarnej, intensywnie palonej.
Kryteriami różnicującymi poszczególne typy i odmiany gatunkowe kawy są: kraj pochodzenia, rodzaj botaniczny i sposób jej przetwarzania. Poniżej przedstawiamy kilka najważniejszych klasyfikacji.
W zależności od położenia plantacji rozróżnia się:
Ze względu na region, z jakiego pochodzą ziarna kawy, wyróżnia się:
Biorąc pod uwagę odmianę botaniczną wymienić należy kawy:
W zależności od sposobu przetwarzania ziaren wyróżnia się z kolei:
Kawa palona zawiera od 35% do 40% węglowodanów, 8% związków białkowych i wolnych aminokwasów wpływających na smak i aromat naparów, około 10% tłuszczu i od 0,6% do 2,8% kofeiny. Substancja ta nie występuje w kawie w stanie wolnym a związanym - jako sól podwójna potasowa z kwasem chlorogenowym. Taka postać kofeiny wykazuje nieco inne działanie na organizm niż czysta kofeina. Jednak filiżanka kawy dostarcza ponadto od 10 do 100 mg kofeiny. Składnikiem ulegającym częściowemu rozkładowi w trakcie prażenia kawy jest także trygonelina (metylobetaina kwasu nikotynowego), która ulega późniejszemu przekształceniu w witaminę PP (kwas nikotynowy). Szacuje się, że w kawie palonej stężenie tej witaminy wynosi od 10 mg do 40 mg/100 g produktu. W związku z powyższym jedna filiżanka kawy w ciągu dnia może pokryć od 5% do 10% jej dziennego zapotrzebowania. Oprócz kofeiny kawa zawiera także inne związki chemiczne - wodę, proteiny, kwasy roślinne, alkaloidy, minerały oraz substancje aromatyczne. Na ostateczny skład poszczególnych rodzajów kawy mają wpływ czynniki związane z ich pochodzeniem (rodzaj gleby, klimat, sposób uprawy), metody zbioru, obróbki i stopień palenia.
Właściwości kawy jako popularnego napoju - spożywanego na gorąco lub zimno - nadal pozostają przedmiotem naukowego zainteresowania wielu badaczy. Z dotychczas przeprowadzonych badań naukowców (prowadzonych m.in. w ramach Positivelly Coffee Programme przez International Coffee Organisation) wynika, iż umiarkowane picie kawy (w racjonalnych porcjach) jest w pełni bezpieczne dla zdrowia i nie stanowi dla niego jakiegokolwiek ryzyka czy zagrożenia. Zawarte w kawie składniki odpowiadają natomiast za wiele korzystnych dla zdrowia i samopoczucia procesów. Uważa się, że kawa pomaga zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów, zmniejsza ataki duszności, wpływa na rozszerzenie arterii serca, zwiększa przepływ krwi i wspomaga ukrwienie całego organizmu. Zawarta w kawie kofeina wspiera ponadto spalanie tłuszczy, czyniąc napój skutecznym elementem kuracji odchudzającej. Kawa jest także stosowana jako składnik wielu współczesnych kosmetyków - zarówno tych wpływających na modelowanie sylwetki, jak i tych z kategorii kosmetyków i preparatów pielęgnacyjnych. Wykazano również, iż spożycie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, a kawa jako środek antyoksydacyjny wykazuje działanie ochronne w schorzeniach kardiologicznych, nowotworach, chorobie Parkinsona.
Fakt, iż kawa posiada szereg właściwości prozdrowotnych, nie oznacza jednak, iż może być ona spożywana w dużych ilościach. Kawa jest bowiem źródłem akryloamidu - związku, który został uznany przez IARC (International Agency for Research on Cancer) za substancję prawdopodobnie kancerogenną dla ludzi. Zwiększonej konsumpcji kawy powinny unikać przede wszystkim chorzy z nadciśnieniem tętniczym, osoby po 65. roku życia, palacze papierosów, osoby uzależnione od alkoholu i nikotyny oraz kobiety w ciąży, matki karmiące. Bezwzględnie kawy nie powinny spożywać natomiast dzieci i młodzież.
Źródła:
1. Burdyn G., Niepowtarzalny aromat kawy, Przegląd Piekarski i Cukierniczy, 2007, nr 2, s. 56-57.
2. Arens-Azevdo U. i in.,Technologia gastronomiczna z obsługą gości, Warszawa 2002.
3. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., Towaroznawstwo żywności, Warszawa 2004.
4. Kwiatkowska-Sienkiewicz K., Główne kryteria klasyfikacji kawy surowej, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2005, nr 2, s. 80-81.
5. Technologia żywności i żywienia, pod red. M. Zina, Rzeszów 2014.
6. Wioletta Żukiewicz-Sobczak i in., Wpływ spożycia kawy na organizm człowieka, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, Tom 18, Nr 1, 71-76.
KONTAKT
+48 512 160 560
kontakt@heroes-diet.pl
pomoc@heroes-diet.pl
Kalkulator BMI
Kalkulator Kalorii
Kalkulator Wody
Kalkulator Tkanki Tłuszczowej
Blog
NASI PARTNERZY:
Bee.pl Bionaturalfit Bellita Adidas Przyjaciele kawy Bielenda professional MMSPORT YourSkin shop Sięgaj po zdrowie Muscle Power Crispy Natural Cup&You Kaja Sport Hemp Now Medica Group Shaman ElektroGuru ETA Sklep Budujmase DUSHKA Wolt Pyszneeko Arkana Smaku i-Apteka SuperMenu ManuCafe ManuTea Moya Matcha Centersport.pl Dietly Natura House Helion Macrovita Anwen OCLEAN Krokusowe Limonka Shop Kontri iRobot Bonprix NOX Nails Outshopping.pl Stadler Form OCTO Chocolate Iglaco.com FoodSaver Avans Primate MójCatering Breville Biovena Health Trec Notino MaczFit Desigual tołpa Semilac Sportfood Muscat Erli VISSAVI Drogeria OLMED Italian Fashion Betteryou Baby&Travel Biuronimo Golden Fox CBD Sportroom Marbo-Sport Hairstore Czajownia Regdos CzaryMary.pl Biogo.pl